Drømmer du om en rose, et navn eller en svale på armen, skal du vide, at der er mange risici forbundet med at blive tatoveret. Men der er ting, du kan gøre for at passe på dig selv, inden du beslutter at lægge dig under nålen.

Her er, hvad du som minimum bør vide om sundhedsrisiciene.

1) Overvej dit helbred

- Du skal være en sund og rask person, som ikke lider af svækkelse, fordi svækkelser vil disponere dig for bivirkninger, siger Jørgen Serup, der professor og leder af "Tatoveringsklinikken" på dermatologisk afdeling, Bispebjerg Hospital.

Så hvis du eksempelvis har allergi, sukkersyge, astmaeksem eller tager immundæmpende medicin, er der øget risiko for komplikationer.

2) Overvej motiv og placering

Du bør også overveje motiv og placering grundigt, siger Jørgen Serup. Mange fortryder nemlig tatoveringerne senere, hvis de ikke længere er forenelige med deres liv eller arbejde. Derfor bør tatoveringen kunne dækkes med tøj.

Fodled og håndled bør undgås, da tatovering over led lettere får komplikationer på grund af strækbevægelser i huden, siger han.

3) Kig på hygiejnen

Du bør også være opmærksom på tatovørens hygiejne, siger Anne Kjerulf, der er overlæge på Central Enhed for Infektionshygiejne på Statens Serum Institut.

- Tatovøren kan overbringe mikroorganismer til kunden via sine egne hænder eller bringe kundens egne mikroorganismer, der sidder på huden, ind i kundens krop, når der stikkes hul på huden, siger hun.

Derfor skal tatovøren have en god håndhygiejne, anvende handsker, desinficere huden og rengøre og sterilisere de genstande, som bruges til flere kunder, fordi der ellers er risiko for smitteoverførsel fra én kunde til en anden, siger hun.

Blækket bør komme fra små, rene og helst nye flasker, siger Jørgen Serup.

- Man skal sige til tatovøren, at man ikke vil tatoveres med billig discountblæk fra Asien, det kan virkelig være noget gulvslam, siger han. Kig på, om der sidder en navne- og adresselabel på blækflasken, som indikerer, at producenten står ved sit produkt.

4) Nej til rød farve, ja til sort

En anden forholdsregel er at undgå røde farver.

- De giver meget hyppigere allergi end nogen anden farve. Mellem 30 og 50 gange så hyppigt som eksempelvis grøn eller blå blæk, siger Jørgen Serup.

- Sort blæk giver i praksis aldrig allergi, siger han.

5) Bed tatovøren bruge mindst muligt blæk

Du kan mindske risici ved at få så lidt blæk som muligt tatoveret ind i huden, selv om nogen foretrækker meget blæk, fordi det giver en kraftigere farve.

- Farven kan med tiden klumpe sammen og lave en slags fremmedlegeme-reaktion inde i huden, siger Jørgen Serup. Desuden bliver huden "fræset" i stykker, når man tatoverer mange gange samme sted.

6) Efterbehandling og dokumentation

Bed tatovøren om guide til efterbehandling og oplysning om faresignaler. Få også gerne navn, producent og badgenummer på den blæk, der bliver brugt, eller tag et billede af mærkatet. Det gør det nemmere for lægen at behandle eventuelle skader, og tatovøren kan undgå at blækket bliver brugt på andre.

Tatoveringsmyter og fakta

- Man kan ikke test-tatovere mod allergi. Allergien kan sagtens først vise sig efter flere år.

- Man kan ikke altid fjerne en tatovering med laser. Højst halvdelen bliver fjernet tilfredsstillende.

- Sterilt-mærket blæk kan sagtens indeholde bakterier.

- Det er ikke et fåtal, der får gener og komplikationer. Hver femte får problemer med svie og kløe i forbindelse med sol.

- Kroppens heling efter en tatovering kører i to tempi. De hyppigste umiddelbare gener er infektioner, bakterier og feber. De hyppigste senbølgeskader er allergi og reaktioner, hvor særligt den sorte farve klumper sig sammen.

Kilder: Jørgen Serup, Tatoveringsklinikken, Bispebjerg Hospital.

/ritzau/FOKUS