'Fra pis til pilsner' hed et projekt, som Roskilde Festival i samarbejde med Landbrug og Fødevarer søsatte i forbindelse med festival´en i 2015. Idéen var at omsætte det meget tis fra festivalgæster til ny øl, og idéen er nu ved at gå ind i sin sidste fase: Ølbrygningen.

Og det bliver Nørrebro Bryghus, der kommer til at stå for produktionen af Roskilde Festivals 'tis-øl'.

Det skriver FødevareWatch.

»De 54.000 liter urin kan anvendes som gødning på to en halv hektar maltbygmark, og hvis vi ellers høster nogenlunde fornuftigt, får vi en hel del tons byg ud af det. Og får vi brygget øl af det, skulle vi kunne nå op på omkring 100.000 liter øl,« sagde idémand bag projektet og daværende kommunikationsdirektør i Landbrug og Fødevarer, Leif Nielsen, i 2015.

De mange liter tis blev siden omdannet til gødning, der i foråret 2016 blev spredt på en bygmark lidt uden for Køge. 11 ton byg blev høstet og maltet og er nu klar til ølbrygning.

I første omgang blev det meget malt tilbudt til Roskilde Festivals sponsor Tuborg, som er ejet af Carlsberg Group, men de var ikke meget for at tage imod det urinificerede malt.

Dernæst blev buddet givet videre til Bryggeriforeningen, som gik i gang med at finde mulige aftagere til malten, og her meldte det økologiske bryggeri Nørrebro Bryghus sig på banen.

»Bryggeriforeningen kontaktede os og hørte, om vi ville brygge pis-øllen. Først tænkte jeg: Kan vi det? Men så tænkte jeg: Selvfølgelig skal vi det, for vi er Nørrebro Bryghus. Vi skal være rebelske. Vi skal være frække. Vi er ikke bange for at gøre noget med pis. Det er en del af vores dna at turde gøre det her,« fortæller direktør for Nørrebro Bryghus, Henrik Vang til FødevareWatch.

Det er dog slet ikke sikkert, at øllen kan blive serveret til de bidragsydende Roskilde-gæster. For det er som udgangspunkt udelukkende Carlsberg-producerede øl, der må serveres på festivalen.

Ifølge FødevareWatch er Carlsberg dog ikke komplet afvisende overfor, at øllen kan serveres til de ølhungrende festivalgængere. Her kalder man det for et 'spændende projekt', mens man understreger, at man ikke er ude på at stoppe noget, man ikke kender så meget til.

Så 'tis'øllens' skæbne må vente lidt endnu. Det er dog sikkert og vist, at Nørrebro Bryghus kommer til at producere øllen i marts måned, så Landbrug og Fødevarer kan servere den i juni.