Hvis du drikker mindst to glas sodavand eller anden sødet drik om dagen, kan der være en øget risiko for at blive ramt af et hjerteanfald.

Der er tale om i alt 400 ml (lidt mere end end dåse sodavand) om dagen. Risikoen for at blive ramt af et hjerteanfald kan stige med 23 procent.  Det konkluderer en forskergruppe fra Karolinska Instituttet i Stockholm, Sverige, i en videnskabelig artike udgivet i tidsskriftet ’Heart’.

Det skriver britiske the Telegraph

I undersøgelsen blev flere end 42.000 svenske mænd i alderen 45-79 år spurgt ind til deres indtag af 96 forskellige føde- og drikkevarer. Mændene blev ydermere i gennemsnit fulgt i 12 år. Forskerne talte ikke frugtjuice, te og kaffe med sukker som en sødet drikkevare. Forskerne differenterede heller ikke mellem drikkevarer med kunstigt sødemiddel og sukker.

I løbet af de mange år blev 3604 af de 42.000 deltagere ramt af hjerteanfald. 509 døde. Efter man trak alle andre faktorer fra, så kom forskerne frem til konklusionen om den 23 procent forhøjede risiko for at få et hjerteanfald.

»Vores undersøgelses resultater peger på at indtagelsen af sødede drikkevarer kan være en medvirkende faktor til at udvikle et hjerteanfald. Resultaterne kan have betydning for strategier til forebyggelse af hjertesvigt,« lyder det fra forskerne.

De svenske forskere anbefaler, at man enten helt holder sig fra sodvand og søde drikkevarer, eller at man kun indtager det sjældent og i moderate mængder.

Da undersøgelsens deltagere kun var ældre hvide mænd,  lægger forskerne vægt på, at det godt kan være, at undersøgelsens konklusion ikke kan overføres til yngre personer, kvinder eller folk med andre etniciteter.

Kritik af resultat
Undersøgelsens konklusioner får dog kritik fra en anden forsker – Francesco Cappuccio, der arbejder med kardiologisk medicin ved the University of Warwick. Han mener, at grunden til den forhøjede risiko for hjertesvigt kan være folks spisevaner.

»En alternativ forklaring (som ikke bliver diskuteret i den videnskabelige artikel) er, at et højt indtag af salt også øger tørsten, dermed øges mængden af sødede drikkevarer,« siger han og peger på, at den forøgede mængde af hjerteanfald kan skyldes en dårlig kost, da et for højt saltindtag øger blodtrykket.

Dermed peger Francesco Cappuccio på, at der kan være tale om andre ting end selve drikkevarerne, der kan være skyld i den forhøjede risiko for at blive ramt af hjerteanfald.