Især brød, gryn, mel, pasta, morgenmad og mælk bliver dyrere, men i fremtiden vil også kødpriserne stige.

Stigende fødevarepriser efterlader i år de danske forbrugere med en ekstraregning på ca. 4,2 mia. kr., skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

For en gennemsnitlig børnefamilie bliver merudgiften til mad ca. 2.500 kr. ifølge beregninger fra Landbrug & Fødevarer.

Ekstraregningen til forbrugerne er udløst af de seneste måneders voldsomme prisstigninger på de globale råvarebørser.

I første omgang vil det især være forbrugerpriserne på varer som brød, gryn, mel, pasta, morgenmadsprodukter og mælk, der stiger. På lidt længere sigt vil også priserne på kød stige, fordi landmændene får højere udgifter til foder.

- Priserne på fødevarer stiger formentlig omkring 5 pct. i år. Prisstigningerne på kød vil først for alvor slå igennem i 2013, vurderer teamleder Klaus Jørgensen, Landbrug & Fødevarer, til Jyllands-Posten.

Forbrugerne vil sandsynligvis være i stand til at undgå en del af prisstigningerne.

- Krisen har fået langt flere danskere til at handle discount og jagte slagtilbud. Samtidig er mængden af solgte fødevarer faldet, fordi forbrugerne simpelthen spiser op eller gemmer resterne. Det gør det muligt for den enkelte familie at afbøde en del af effekten fra prisstigningerne, påpeger Klaus Jørgensen.

BNB