Det er lørdag, bøfferne er klar til at blive smidt på panden eller grillen, og nu kan du måske sætte tænderne i det saftige, røde kød med lidt bedre samvittighed. Et nyt videnskabeligt studie viser nemlig, at rødt kød ikke nødvendigvis bør være blandt de hovedmistænkte i forhold til udviklingen af tarmkræft, som tidligere forskning ellers har indikeret. Det skriver Forskning.no.

Det er forskere ved Norges miljø- og biovidenskabelige universitet (NMBU), der med deres nye studie - publiceret i tidsskriftet Plos One - udfordrer den ellers veletablerede sandhed om, at rødt kød kan øge risikoen for tarmkræft.

De norske forskere fodrede forsøgsmus med fire forskellige diæter for at undersøge, hvilken kost der gav musene mest kræft. Musene fik henholdsvis rødt kød, lyst kød som for eksempel kylling, fisk og endelig fik den sidste gruppe mus en kulhydratrig kost med korn og protein fra soya.

Til forskernes overraskelse var det musene, der fik korn og soya, der udviklede flest kræftsvulster i tynd- og tyktarmen, mens antallet var færre og ens blandt de tre grupper mus, der fik henholdsvis rødt kød, lyst kød og fisk.

»Måske er rødt kød ikke kræftfremkaldende i sig selv, muligvis er der en anden forklaring,« siger Christina Steppeler, doktorgradsstipendiat ved NMBU, til forskning.no.

Forsker ved det norske Kræftregisteret Paula Berstad, påpeger, at undersøgelsens design gør det umuligt at forklare, hvorfor diæten med korn og soya slog negativt ud. Derfor tillægger hun den heller ikke nogen vægt, og hendes klare anbefaling er, at man henholder sig til den samlede forskning på området.

– Vi bør fortsat lægge størst vægt på de store videnskabelige opsummmeringer, både befolkningsstudier, eksperimentielle studier, dyrestudier og laboratorieeksperimenter, siger Paula Berstad til Forskning.no

Her er konklusion, at en kost med rødt kød, bearbejdet kød (for eksempel pålæg) og alkohol har en sammenhæng med en øget risiko for at udvikle tarmkræft, viser studier fra International Agency for Research on Cancer ved WHO og World Cancer Research Fund.

I Danmark rammes omkring 4.300 personer årligt af tarmkræft, som dækker over kræft i tyktarmen og endetarmen. Det er en af de største kræftsygdomme herhjemme, og den rammer oftest personer, der er i 50'erne eller ældre. Ifølge Kræftens Bekæmpelse stiger risikoen med alderen, og flere mænd end kvinder får tarmkræft.

Videnskaben har endnu ikke kunnet ikke udpege de præcise årsager til kræft i tarmen, oplyser Kræftens Bekæmpelse: Men mistanken retter sig særligt mod faktorer som overvægt, alkohol og type 2 diabetes, ligesom fed mad og rødt kød synes at øge risikoen for at udvikle tarmkræft. Mad med mange fibre, frugt og grøntsager kan måske nedsætte risikoen.