Miljø- og Fødevareministeriet og Folkekirkens Nødhjælp annoncerede i går, at de sammen vil forsøge at mindske danskernes madspild. Men der er allerede en række ting, man som forbruger kan gøre, for at spare på mad og penge.

Hvert år smider detailhandlen 163.000 ton fødevarer ud, hvilket i går fik Miljø- og Fødevareministeriet til at ændre reglerne for salg af madvarer med ødelagt emballage.

Derfor vil man inden for overkommelig fremtid kunne købe billigere fødevarer hos Folkekirkens Nødhjælps supermarked, WeFood.

Der er imidlertid masser af initiativer, man kan gøre sig som forbruger, for at skære i sit madspild og -budget.

Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad er Danmarks største bevægelse mod madspild. De har udarbejdet 18 gode råd til alle, som ønsker at gøre noget godt for miljøet og portemonnæen:

1. Væn dig til at gennemtænke din indkøb og behov, inden du køber ind, så du undgår impulsindkøbte madvarer, du ikke når at få brugt.

2. Når du køber mad ind: Køb kun dét, du har brug for, og brug dét du har købt.

3. Hav altid en indkøbsseddel med, når du køber ind, og planlæg dine indkøb hjemmefra.

4. Køb ind med hovedet og ikke med maven.

5. Inden du falder for stykrabatter eller mængderabatter i supermarkederne: Vær sikker på, at du får brugt og spist al maden.

6. I supermarkedet: Når du alligevel skal bruge og spise maden samme dag, kan du altid købe de fødevarer, der er tættest på udløbsdatoen.

7. I køkkenet skal du blive bedre til at planlægge - inden madlavningen. Gennemtænk hvor meget hver enkelt person i husholdningen spiser. Tænk over, om du altid laver for meget spaghetti, ris og kartofler, osv. Og lav så mindre.

8. Tænk over portionsstørrelser, inden du laver mad.

9. Har du købt for store mændger kød, brød, osv, kan du altid dele maden op i portionsstørrelser og fryse den ned.

10. Det er vigtigt at få madrester hurtigt i fryseren eller i køleskabet. Hold styr på madresterne i din fryser ved hjælp af etiketter med dato og indhold.

11. Tænk over, hvordan rester kan genbruges i andre retter.

12. Lav mad til flere dage - en hovedret kan blive til en forret dagen efter.

13. Skab et bedre overblik over, hvad du spiser ved at lave en madplan.

14. Skær altid emballagen op for at få de sidste madrester ud.

15. Opbevar maden rigtigt.

16. Hold orden i dit køleskab: De ældste fødevarer skal stå forrest.

17. Til en middag eller en buffet: Lad være med at stille al maden frem på bordet på en gang. Maden holder sig bedre og længere, når den opbevares i køleskabet. Der er f.eks. ingen grund til at stille den hele ost frem, hvis man kan nøjes med den halve - man kan altid tage den anden halvdel på bordet senere hen.

18. Hvert år ved høsttiden går der desværre tonsvis af frugt til spilde, fordi ejerne ikke plukker eller opsamler dem. Vi opfordrer danske haveejere til at plukke, forære eller sælge overskydende frugt, så det ikke går til spilde. Fødevarestyrelsen oplyser, at det er tilladt at sælge overskydende frugt. Ifølge Landbrug & Fødevarer produceres der årligt omkring 10 mio. kilo pærer og æbler i vores private haver - og kun halvdelen bliver spist af mennesker. Resten - svarende til en værdi af 50 mio. kr. omsat til priser hos dansk detailhandel - går til spilde.