En lun cheeseburger. Efter ganske få bidder, er sådan en nede i maven. Maven har dog lidt sværere ved at nedbryde burgeren, end du har ved at tygge den.

Nogle af vores læsere er måske forfaldne til at snuppe en cheeseburger eller to i ny og næ. Hvis du falder under den kategori, og fortsat vil kunne nyde din cheeseburger, skal du nok overveje at lade være med at se videoen på Videnskab.dk.

Et par af herrerne bag The Periodic Table of Videos har nemlig smidt en lun cheeseburger fra McDonald’s i en skål med koncentreret saltsyre.


Læs også på Videnskab.dk:
Kvinde spiser sten, hvad sker der?


Saltsyren er en væsentligt del af vores fordøjelsessystem, og er det første i mavesækken, der begynder at nedbryde den mad, vi indtager. Det forklarer Martyn Poliakoff, som forsker i kemi ved The University of Nottingham i videoen ovenfor.

Det var dog ikke Martyn Poliakoff selv, men hans kollega Darren Walsh, der lagde cheeseburgeren i den rene saltsyre.


Læs også på Videnskab.dk:
Se en Coca-Cola dåse blive fuldstændig opløst


Darren Walsh, som er specialiseret i fysisk og analytisk kemi, kom tilbage til skålen, efter syren havde haft tre og en halv time til at fordøje cheeseburgeren. Og han tøvede da ikke med at kalde indholdet i syren for helt og aldeles ulækkert.

Fedtet i cheeseburgeren lader nemlig ikke til at kunne blive opløst ordentligt – ikke engang i den helt rene saltsyre i skålen. Så prøv lige at forestille dig, hvordan sådan en lækkerbisken ser ud nede i maven sammen med en portion pommes frites.


Andre artikler på Videnskab.dk:


Beboere i shawarma-bæltet spiser mest fastfood

Vi bliver snydt af burgerrestaurantens små menuer

Benzo[a]pyren: Hvad er der i Burger Kings bøffer?