Kødet er hvidt og fast, smagen er neutral, og fileterne er fri for fiskeben. Og bedst af alt, så er prisen helt i bund. Vi taler om den billige opdrætsfisk pangasius, der stammer fra fiskefarme i Vietnams Mekong-delta, og som i stor stil sælges i danske supermarkeder.

Virkeligheden er dog tilsyneladende ikke nær så lyserød, som de danske forbrugere kunne tænke sig. En kritisk fransk videodokumentar, der tidligere har været vist i tv på Discovery, og som nu florerer på internettet, afslører nogle hårrejsende opdrætsmetoder.

Her ser man, hvordan fiskene opfodres med afføring og foder af døde fisk . Desuden sprøjtes hunnerne med et væksthormon, der er udskilt af urin fra gravide kvinder for at få fiskene til at vokse hurtigere og lægge flere æg.

Danskeren Lars Brünner, seniorkonsulent hos den rådgivende virksomhed Grontmij Carl Bro, der udfører internationale projekter, har været i Vietnam for at hjælpe fiskefarmere med at optimere kontrolsystemer og produktionen af pangasius-opdræt. Han mener, at kritikken er stærkt overdreven og ude af proportioner.

- Nu har jeg været i Vietnam af mange omgange, og jeg er aldrig stødt på noget som helst, der indikerede, at der blev brugt hormonbehandling til fiskene, eller at de ikke fik almindeligt fiskefoder. Der er ingen problemer med pangasius, og når man spiser denne fisk, så hjælper man samtidig folk ud af en håbløs fattigdom, siger Lars Brünner.

Listeria-bakterier


Hos Danmarks Fiskeriforening er man ikke glad for importen af de mange billige fisk, da det er med til at forstyrre prisen på traditionelle danske spisefisk som torsken og rødspætten. I forsommeren foretog man derfor en laboratorietest af ti forskellige pakker pangasius, og prøverne viste, at fiskene ikke er af den bedste kvalitet.

- Halvdelen af pakkerne bar spor af den farlige listeria-bakterie. Derudover fandt man, at smagen ofte var præget af muld og klor. Desuden er indholdet af de sunde omega 3-fedtsyrer forsvindende lille, siger formand for Danske Fiskeres PO, Kurt Madsen.