Klimaforandringer, colombianske lastbilchauffører og spekulanter er med til at gøre livet surt for kaffeglade danskere.

Uanset om du er til specialristede bønner eller instantkaffe, så er prisen kun på vej et sted hen: Op. Ikke dramatisk men dog alligevel mærkbart i kaffebudgettet over tid.

Det er en uhellig alliance af colombianske lastbilchauffører i strejke, klimaforandringer og spekulanter, som er med til at puste til priserne. Samtidig stiger efterspørgslen på kvalitetskaffe verden over.

Prisen på arabica-kaffe er på sit højeste i 16 måneder svarende til stigninger omkring 18 procent i år. Her er det især frost i Brasilien, som driver priserne op - samt efterfølgende spekulation i højere priser. Samtidig har strejke blandt colombianske lastbilchauffører øget risikoen for skader på produktionen.

Robusta-kaffe, som bruges til instantkaffe, er steget 19 procent i år. Her er prisen især steget på grund af svigtende produktion i Brasilien og Vietnam, samt Indonesien og Indien. Her er det især tørke, som har drillet.

Det amerikanske landbrugsministerium estimerer, at de globale kaffelagre vil være på deres laveste i fire år, når 2016-2017-sæsonen er overstået. Skulle kaffeproduktionen bliver yderligere sat tilbage, så forudser analytikere, at kaffeprisen risikerer at blive fordoblet.

Særligt hårdt ramt er de brexit-ramte briter, som må se prisen på kaffe stige 3-5 procent alene på grund af det stærkt faldende pund. Her bliver især de små kafferisterier med små lagre ramt hårdt. Kombineret med stigende udgifter til husleje i London, så er prisen for en god kop kaffe visse steder næsten fordoblet på fem år.

Hvor meget kaffeprisen ender med at stige for de danske forbrugere, kan man ikke entydigt forudse. Men analyser har tidligere vist, at fald i kaffeprisen på verdensmarkedet ikke slår nær så hurtigt igennem på forbrugerpriserne som stigninger.