Det kommer nok ikke som en overraskelse, at vikingerne spiste masser af vildsvin. Men yoghurt?

Det er nemt at forestille sig en gruppe vikinger rundt om et bord, hundesultne efter en lang dag med plyndring og røverier, hvor de spiser store bøffer stegt over ild og drikker mjød af kæmpe krus.

Men det ville ikke være helt sandt.

Selvom det er fristende at forestille sig, at vikingernes måltider var uciviliserede og fyldt med kød, så er sandheden, at de i dagligdagen spiste en bred vifte af forskellige råvarer, som et moderne, sundhedsorienteret menneske ville klappe af, skriver National Geographic.

Vikingerne spiste så sundt, at det måske kan blive det nye 'palæo'. De proppede sig nemlig med grøntsager og proteinholdig fisk, kød og mælkeprodukter.

Forestil dig for eksempel at den brovtende, behårede kriger smed sit sværd for at nyde et lille mellemmåltid bestående af et yoghurt-lignende produkt eller fylde maven med en håndfuld friske grøntsager.

»Vikingerne havde en bred vifte af forskellige råvarer og vilde urter tilgængelige, som de kunne lave sund og velsmagende mad med,« fortæller Diana Bertelsen, som har hjulpet med at udvikle opskrifter til Ribe Vikingecenter, som er en vikingelandsby, hvor gæster kan lære som stort set alle aspekter af vikingekulturen – inklusiv hvordan og hvad de spiste.

Vi ved, hvad de spiste

»Der er ikke nogle originale opskrifter tilbage fra vikingetiden. Men vi ved med sikkerhed, hvilke afgrøder og dyr, der var tilgængelige for tusind år siden. Udgravninger viser, hvad vikingerne spiste, og hvad de importerede – for eksempel ferskner og kanel,« siger Diana Bertelsen.

Vikingernes diæt var selvfølgelig meget påvirket af, hvor de boede, fortæller forsker i middelalderen Eleanor Rosamund Barraclough. Her i det kolde, tørre og kystnære Skandinavien bestod en stor del af kosten af laks og sild, som var en af de primære kilder til protein. Fiskene kunne også tørres og saltes, hvilket gjorde dem nemme at opbevare.

»(Fisk, red.) var en vigtig fødevare på lange sørejser,« siger Eleanor Rosamund Barraclough.

Rigdom spillede også rolle, når det kom til, hvad vikingerne spiste. På Grønland spiste de fattige vikinger meget sæl, mens de rigere familier spiste rensdyr.

Derudover spillede årstiderne ind på vikingernes måltider. Afhængigt af sæsonen var måltiderne meget varierende, når det kom til bær, majroer, kål og andre grøntsager – inklusiv tang. Der var afhængigt af årstiden også byg-baseret grød og fladbrød lavet af rug.

Simple og velsmagende måltider

Måltiderne var generelt simple, men der er ikke noget, der tyder på, at maden var kedelig og uden smag, fortæller Diana Bertelsen.

Flere arkæologiske udgravninger peger på, at vikingekokkene var glade for smagsfremhævende ingredienser som for eksempel løg, hvidløg, koriander og dild.

Vikingerne serverede også bestemte måltider i forbindelse med forskellige begivenheder.

»Vildsvin blev ofret i forbindelse med vintersolhverv, hvor vikingerne afsagde løfter over ofret,« fortæller Eleanor Rosamund Barraclough.

Mælkeprodukter var også en stor del af vikingekosten. De mange søfarende krigere var først og fremmest bønder og var derfor dygtige landsbrugsopdrættere. Køer og får gav vikingerne kød, men var også en kilde til kernemælk, ost, smør og andre mælkeprodukter.

Især på Island nød vikingerne mælkeprodukter, ofte i form af det proteinholdige skyr, som i dag bliver solgt som en form for ’superfood’. Der er endda vikingesagaer, som omtaler skyr, fortæller Eleanor Rosamund Barraclough.

Det meste omkring vikingerne er en konstant kilde til fascination. Det gælder også deres mad, som er en stor inspirationskilde for mange.

Og med tanke på vikingernes fysiske styrke og overraskende sunde spisevaner, så kunne man foranlediges til at overveje, om ’Vikingemad’ kunne blive det nye ’Palæo’.