Vi har alle hørt det: Når du spiser salt mad, bliver du tørstig.

Men hvad der ellers lyder som et fornuftigt råd, viser sig nu at være en gammel skrøne. Salt mad gør dig mindre tørstig og mere sulten.

Det nyt studie fra Det Tyske Aerospace Center (DLR), Max Delbrück Centeret for Molekylær Medicin (MDC) og Vanderbilt University i Tennessee, USA, skulle undersøge forskellige simulationer for en rejse til Mars, viser, at præcis det modsatte er sandt. Kosmonauter, der spiser mere salt var ikke lige så tørstige som deres kollegaer, men havde derimod brug for mere energi, skriver Science Daily.

Det er første gang, det er blevet undersøgt til bunds, hvad sammenhængen mellem mængden af salt i en persons krop og deres drikkevaner er. Det er tidligere slået fast, at øget salt giver en øget mængde urin, og derfor har forskere konkluderet, at den ekstra væske kommer fra drikkevarer.

Men det viser sig ikke at passe.

Forskerne brugte for nylig muligheden for at undersøge, om det gamle husråd har noget på sig i forbindelse med en simulationstur til Mars. Deres forskning resulterede i to artikler (læs dem her og her) i ’The Journal of Clinical Investigation.’

Så hvad har vand at gøre med Mars? Egentlig ikke ret meget, bortset fra at på en lang rumrejse vil det være essentielt at kunne spare så meget på vandreserverne som overhovedet muligt.

Resultaterne af studiet bekræftede, at et forhøjet saltindtag førte til forhøjet saltkoncentration i urinen hos forsøgspersonerne, hvilket ikke er den store overraskelse, siger den ledende forsker på studiet, Natalia Rakova. Desuden blev det bekræftet, at forhøjet saltindtag fører til mere urin – men det skyldes ikke, at forsøgspersonerne drak mere.

Tværtimod så drak forsøgspersonerne mindre.

De nye resultater viste, at salten blev i urinen, mens vandet ville bevæge sig tilbage i nyrerne og kroppen. Det resultat overraskede forskerne. For hvad kunne få vand til at bevæge sig tilbage ind i kroppen?

Eksperimenter på mus tydede på, at urinstof måske var involveret. Urinstof bliver dannet i musklerne og leveren, og er en måde for kroppen at udskille nitrogen. I musene ville urinstoffet samle sig i nyrerne, hvor det ville modvirke det vanddrivende salt (natriumklorid).

Men at danne urinstof kræver en del energi af kroppen, hvilket forklarer hvorfor mus, der var på en saltholdig diæt, spiste mere end de andre mus. Den forhøjede saltmængde øgede ikke deres tørst men derimod deres sult. Også menneskelige kosmonauter var mere sultne end deres kolleger på en mindre saltholdig diæt.

De nye resultater ændrer den måde, forskere tidligere har troet, kroppen opnåede vandhomøostase, som er opretholdelse af indre ligevægt, hvor for eksempel blodets PH-værdi altid er den samme på trods af ydre påvirkning.