Salmonella-kød er havnet i restauranter og kantiner, men ikke
i supermarkeder. Ingen er endnu smittet med den farlige tarmbakterie.
Roskilde-firmaet
WP Kød har travlt med at trække to tusinde kilo okse- og svinekød retur, efter en
stikprøve har vist, at kødet indeholder salmonella.
Bakterien blev påvist i en produktion på 250 kilo flæske- og kalvekød sidste mandag, men firmaet WP Kød har
valgt tilbagekalde hele dagsproduktionen på i alt 2.147 kilo.
- Vi
har valgt at tilbagekalde bredt for at være på den sikre side. Det er
selvfølgelig ikke specielt rart at stå i en situation som denne, men omvendt er
jeg glad, fordi det viser, at systemet virker, siger Jesper Ahrnberg, der er administrerende
direktør i WP Kød.
Når
meldingen om salmonella først kommer nu, så skyldes det, at der går en uge fra kødet tjekkes på produktionsdagen - 24. marts - til resultatet fra stikprøverne løber ind.
Det svar lå i morges i indboksen hos Jesper Ahrnberg, som øjeblikkeligt måttet
gå i gang med at kalde kødet retur.
- Jeg
ringet alle kunder igennem, siden jeg mødte på arbejde og informere om
indholdet. Det meste af kødet er leveret til restauranter og kantiner, men ikke
til detailhandlen, altså almindelige supermarkeder, forklarer direktøren.
Kun få
af kunderne havde kød fra smitte-dagen i fryseren, og det bliver nu destrueret.
Det
salmonella-inficerede kød, der allerede er blevet brugt i i diverse storkøkkener har
indtil videre - så vidt WP Kød og Fødevarestyrelsen er orienteret - ikke været
skyld i salmonella-sygdom.
- Så
længe man gennemsteger kødet og holder en god køkkenhygiejne, bliver
bakterierne slået ihjel, men det er klart, at hvis man ikke håndterer kødet
korrekt, så risikerer man at blive syg. Det er selvfølgelig ubehageligt at
tænke på, hvis det skulle ske, men det er ikke tilfældet her, siger
Jesper Ahrnberg.
Det
står endnu ikke klart, hvilken type salmonella der er fundet i kødet. I værste fald kan der være tale om den farlige type DT 104, som er resistent over for antibiotika.
- Der
findes mange typer salmonella-bakterier, men jeg har aldrig i virksomhedens tid
oplevet, at vi har haft den farlig af slagsen, den multiresistente type. Det
håber vi naturligvis ikke, at det er, siger Jesper Ahrnberg.
Firmaet
og Fødevarestyrelsen afventer nu svar på de prøver, der kan endeligt kan fastslå
salmonella-typen.
Ifølge Fødevarestyrelsen er det følgende fødevarer, som bliver tilbagekaldt - alle pakket 24. marts 2014:
10756
Burger af oksetykkam, krydret, 220g
10785
Burger, okse, 12%, 10 x 150 gram gaspakket
10786
Burger, okse, 12%, 8 x 175 gram gaspakket
10787
Burger, okse, 12%, 8 x 200 gram gaspakket
10788
Burger, okse, 12%, 8 x 220 gram gaspakket
10801
Hakkebøf, okse, 12%, kartoffel 10%
10811
Hakkebøf, okse, 12%, 12 x 110 gram gaspakket
11330
Hakket oksesmåkød, max 12%
11333
Hakket oksesmåkød, max 12%, løst i E2
14454
Krebinetter, kalv/flæsk,12%, 12x125 gram gas
14455
Krebinetter, kalv/flæsk,12%, 10x150 gram gas
14730
Svinesmåkød, hakket, max 12%
15020
Svine- og kalvesmåkød, hakket, max 12%