Salmonella-kød er havnet i restauranter og kantiner, men ikke i supermarkeder. Ingen er endnu smittet med den farlige tarmbakterie.

Roskilde-firmaet WP Kød har travlt med at trække to tusinde kilo okse- og svinekød retur, efter en stikprøve har vist, at kødet indeholder salmonella.

Bakterien blev påvist i en produktion på 250 kilo flæske- og kalvekød sidste mandag, men firmaet WP Kød har valgt tilbagekalde hele dagsproduktionen på i alt 2.147 kilo.

- Vi har valgt at tilbagekalde bredt for at være på den sikre side. Det er selvfølgelig ikke specielt rart at stå i en situation som denne, men omvendt er jeg glad, fordi det viser, at systemet virker, siger Jesper Ahrnberg, der er administrerende direktør i WP Kød.

Når meldingen om salmonella først kommer nu, så skyldes det, at der går en uge fra kødet tjekkes på produktionsdagen - 24. marts - til resultatet fra stikprøverne løber ind. Det svar lå i morges i indboksen hos Jesper Ahrnberg, som øjeblikkeligt måttet gå i gang med at kalde kødet retur.

- Jeg ringet alle kunder igennem, siden jeg mødte på arbejde og informere om indholdet. Det meste af kødet er leveret til restauranter og kantiner, men ikke til detailhandlen, altså almindelige supermarkeder, forklarer direktøren.

Kun få af kunderne havde kød fra smitte-dagen i fryseren, og det bliver nu destrueret. 

Det salmonella-inficerede kød, der allerede er blevet brugt i i diverse storkøkkener har indtil videre - så vidt WP Kød og Fødevarestyrelsen er orienteret - ikke været skyld i salmonella-sygdom.

- Så længe man gennemsteger kødet og holder en god køkkenhygiejne, bliver bakterierne slået ihjel, men det er klart, at hvis man ikke håndterer kødet korrekt, så risikerer man at blive syg. Det er selvfølgelig ubehageligt at tænke på, hvis det skulle ske, men det er ikke tilfældet her, siger Jesper Ahrnberg.

Det står endnu ikke klart, hvilken type salmonella der er fundet i kødet. I værste fald kan der være tale om den farlige type DT 104, som er resistent over for antibiotika.

- Der findes mange typer salmonella-bakterier, men jeg har aldrig i virksomhedens tid oplevet, at vi har haft den farlig af slagsen, den multiresistente type. Det håber vi naturligvis ikke, at det er, siger Jesper Ahrnberg.

Firmaet og Fødevarestyrelsen afventer nu svar på de prøver, der kan endeligt kan fastslå salmonella-typen.

Ifølge Fødevarestyrelsen er det følgende fødevarer, som bliver tilbagekaldt - alle pakket 24. marts 2014:

10756 Burger af oksetykkam, krydret, 220g

10785 Burger, okse, 12%, 10 x 150 gram gaspakket

10786 Burger, okse, 12%, 8 x 175 gram gaspakket

10787 Burger, okse, 12%, 8 x 200 gram gaspakket

10788 Burger, okse, 12%, 8 x 220 gram gaspakket

10801 Hakkebøf, okse, 12%, kartoffel 10%

10811 Hakkebøf, okse, 12%, 12 x 110 gram gaspakket

11330 Hakket oksesmåkød, max 12%

11333 Hakket oksesmåkød, max 12%, løst i E2

14454 Krebinetter, kalv/flæsk,12%, 12x125 gram gas

14455 Krebinetter, kalv/flæsk,12%, 10x150 gram gas

14730 Svinesmåkød, hakket, max 12%

15020 Svine- og kalvesmåkød, hakket, max 12%