På menukortene praler restauranter med økologiske specialiteter, selv om maden slet ikke er økologisk. Eller med hjemmelavet is og pasta, selv om det kommer fra udlandet eller dåser.

FØLG LINKET I ARTIKLEN OG SE HVOR DU BLIVER SNYDT

Det er ikke altid, gæsterne kan stole på, hvad restauranterne og cafeerne skriver på deres spisekort.

Det viser Fødevarekontrollens besøg hos 80 spisesteder i Købehavn og omegn. 29 pct. af stederne serverede ikke, hvad de lovede på spisekortet.

- Vi har undersøgt menukortet på 80 restauranter og cafeer over de sidste to måneder for at se, om det, de skriver på menukortet, svarer til det, de serverer, og den var gal hos næsten hver tredje. Det alvorlige her er jo også, at vi flere steder fandt flere forhold, hvor der blev snydt, siger Bjørn Wirlander, der er kontrolchef i Fødevareregion Øst.

Kontrollens besøg har indtil videre resulterede i 14 bødesager, ni indskærpelser og en lang række sure smileys, hvor mundvigene hænger nedad.

- Vi fandt bl.a. en økologisk restaurant, der slet ikke brugte økologiske råvarer, og den sag er jo ret alvorligt. Der var også et sted, der reklamerede de med hjemmerørt creme fraiche, men det kom fra emballage, og de havde så rørt i det med i en ske, siger Bjørn Wirlander.

Lone Njor Hulth, der er direktør for Hotellernes og Restauranternes Brancheforening, er glad for, at der kommer opmærksomhed på problemet.

- Gæsterne skal kunne stole på det, som står på menukortet. Derfor er det helt fint, at fødevarekontrollen undersøger det her og uddeler bøder. Men på den anden side skal man også have proportionerne på plads. Der er jo ingen, som bliver syge af at spise is fra en fabrik, som restauranten kalder hjemmelavet, siger hun.

Minister vil have mere fokus

Fødevareminister Henrik Høegh mener, at kontrolkampagnen har vist, at der er behov for mere fokus på området.

- Det er godt, at fødevarekontrollen får fat i snyderne, for vi skal naturligvis kunne stole på, at der er overensstemmelse mellem det, der står på menukortet og det, som vi efterfølgende får serveret, skriver Henrik Høegh i en mail fra udlandet til B.T.

Han har derfor nu bedt Fødevarestyrelsen om at holde ekstra øje med, om menukortene holder, hvad de lover, når de er på 'smileybesøg'. Han håber, det vil få en afskrækkende og præventiv effekt hos dem, der vildleder.