Børns smagspræferencer er ifølge en ny undersøgelse i langt højere grad tillærte, end de skyldes genetiske faktorer. Således kan bysbørn bedre lide smagen af tang, fordi de har nemmere adgang til sushi.

Mange børn har det med at levne broccolien på tallerkenen, fordi den ikke falder i god smag. Men en ny dansk undersøgelse er nu med til at feje den »undskyldning« af bordet.

Forskningen viser nemlig, at børns smagspræferencer er mere tillærte, end de skyldes genetiske faktorer. Og dermed kan langt de fleste børn lære at spise alt, forklarer Michael Bom Frøst, sensoriker og forsker ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet:

»Lærebøgerne skal så at sige skrives om. Vi kan konkludere, at børn kan lære at sætte pris på al mad, blot de er i det rette miljø, hvor de bliver præsenteret for mange forskellige slags fødevarer. Det miljø, som børn vokser op i, er meget vigtigere for, hvad man kan lide og ikke kan lide at smage, end hvordan vi er sat sammen rent smagsgenetisk,« siger Michael Bom Frøst, der er en af forskerne bag undersøgelsen, som cirka 20.000 børn og unge har deltaget i.

»Det er en meget bred undersøgelse, som der virkelig ligger noget videnskabeligt vægt bag. Vi har undersøgt det meget klassiske spørgsmål om arv eller miljø, og når det kommer til smagspræferencer, så er svaret, at miljø betyder klart mest, hvilket er ret overraskende,« siger han.

Et af undersøgelsens klareste eksempler er, at unge drenge i Danmark er meget glade for smagen af chili. Også i langt højere grad end piger.

»Det kan vi ikke tolke anderledes end, at drengene er påvirket af den velkendte subkultur, der er opstået i Danmark omkring chilispisning, som er startet af Chili Klaus (kendt dansk komiker og chilientusiast, red.). Det er en meget kønsopdelt subkultur, hvor drengene er klart overrepræsenteret,« siger Michael Bom Frøst, der også kan konkludere, at det geografiske miljø spiller ind på, hvilken smag vi foretrækker:

»Børn i Storkøbenhavn eller større byer generelt kan bedre lide tang end børn, der bor i landsbyer eller provinsbyer. Det hænger højst sandsynligt sammen med, at børn i storbyer har nemmere adgang til sushi, og derfor også bedre genkender smagen af tang,« siger forskeren.

Undersøgelsen er i international sammenhæng unik, fordi den er foretaget i så stor skala. Med knap 20.000 medvirkende børn er det verdens største undersøgelse af smags- og duftesansen.