Undgå at lægge en storstilet madplan, der fejler gang på gang. Enkelte lette kneb kan øge chancen for at spare tid og penge i køkkenet.

Sveden løber ned ad ryggen i det alt for varme overtøj, mens køen i Føtex snegler sig afsted og ungerne bliver mere og mere irritable. De er sultne, og når slaget om indkøbene er ovre, skal det gå stærkt med at komme hjem og bikse aftensmad sammen.

Frustrerende eftermiddage får mange familier til at drømme om en madplan, som kan gøre det lettere at handle ind og nemmere at overskue den daglige madlavning. Men griber man ikke madplanen ordentligt an, risikerer man at stå tilbage med en fiasko.

»Spontanitet er den største fælde. Selv om alt står klar hjemme i køleskabet, risikerer man alligevel at gå ind på det lækre pastasted nede ad vejen,« forklarer kok Louisa Lorang, der har skrevet bogen 'Louisas madplan'.

Hun anbefaler derfor, at man ikke lægger madplan for hele ugen, men vælger et antal dage, hvor man realistisk kan holde en plan og handle stort ind forinden.

»Og i enhver madplan bør en af dagene hedde rester, hvor man laver en wok eller tærte med resterne fra de andre dage, så man kommer til bunds i køleskabet,« anbefaler Birte Brorson, der rådgiver køkkener - store som små - i omlægning til mere sundhed, økologi og mindre madspild.

Som ambassadør for Stop spild af mad minder Brorson også om vigtigheden af, at de planlagte dage spiller sammen. Hvis der skal et halvt hvidkål i dag 1, er det en god idé at planlægge den anden halvdel ind i en af de kommende dage.

»Og når man så er i gang med at hakke eller skrælle de første tre gulerødder, man skal bruge, så kan man da lige så godt skrælle hele kiloet, så det bliver nemmere de efterfølgende dage, råder Louise Lorang. Skrællede gulerødder opbevares med lidt vand i en boks i køleskabet.«

På samme måde kan ugen også lettes, hvis man slår to fluer med ét smæk. Skal en kylling steges en time i ovnen på dag 1, er der god tid til også at sætte den bolognese over, der skal spises på dag 3 og sætte den i køleskabet efterfølgende.

»Man skal tænke som en lille kok. Hvordan kan jeg gøre det nemmere for mig selv i morgen?,« forklarer Louisa Lorang.

/ritzau/