Selvom smør ikke er den sundeste spise, kan det tilsyneladende ikke få skyld for at give dårligt hjerte. Det viser ny forskning.

I et nyt studie fra Tufts University fremgår det, at der ikke er nogen sammenhæng mellem hjertesygdomme og det at spise smør. Selvom smør er forbundet med en øget risiko for tidlig død, fandt forskerne ud af, at risikoen er ekstremt lille, og at det måske ligefrem kan nedsætte risikoen for at få diabetes type 2. Det skriver livescience.com ifølge Videnskab.dk.
http://videnskab.dk/krop-sundhed/smoer-giver-ikke-hjerteproblemer

»Selvom folk, der spiser mere smør, generelt har en dårligere diæt og en dårligere livsstil, så var det overordnet rimelig neutralt. Det tyder på, at smør er en form for ’middelvejsmad’,« fortæller Laura Pimpin, som er ph.d. ved Tufts University og medforfatter på det nye studie, ifølge lifescience.com.

Læs mere på Videnskab.dk: Smør eller margarine - hvad er mest usundt?

Forskeren fortæller nemlig, at smør er sundere end sukker og stivelse, såsom hvidt brød og kartofler, som er forbundet med en øget risiko for diabetes og hjertekarsygdomme. Til gengæld er det mere usundt end olie, såsom olivenolie, som indeholder meget umættet fedt, og er forbundet med en lavere risiko for livsstilssygdomme.

I studiet har forskerne set på ni tidligere studier, som tilsammen havde undersøgt 636.000 mennesker i 15 forskellige lande. De tidligere studier havde fulgt forsøgsdeltagernes sundhed i gennem ti til 23 år. Det gennemsnitlige indtag af smør lå i nogle af studierne på en tredjedel af en spiseske smør om dagen, mens det i andre lå på tre spiseskeer om dagen.

Læs mere på Videnskab.dk: Mikrobiologi gjorde lurmærket smør til en succes

En spiseske smør om dagen var forbundet med en procent højere risiko for at dø for tidligt, men nedsatte til gengæld risikoen for at få diabetes 2 med fire procent.

Smør indeholder mættet fedt, som bliver set som det ’dårlige fedt, men forskerne er begyndt at kigge på hele fødevarer frem for enkelte næringsstoffer. Det er, fordi kombinationen af næringsstoffer, som i smør, kan have en anderledes virkning på folks sundhed end et enkelt næringsstof alene.

Studiet er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Plos One.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Engang var festivaler politisk sprængfarlige

Mystiske signaler fra gådefuld stjerne starter rumvæsen-rygter

Sådan scorer man på straffespark