Fiskemandens bøn: Køb torsken 30. december

Det er højst sandsynligt alligevel den samme torsk, du køber 30. eller 31. december, siger fiskehandleren i Torvehallerne. Han har flere tips til nytårstorsk - og gode alternativer.

Der er absolut ingen kø, da Fiskerikajen i Torvehallerne, København, åbner. Fiskehandler Robert Mani har ellers lagt nytårets storsælgerne klar bag glasset: Torsk, laks, krabber, hummer og kammuslinger vil ryge over disken de næste dage.

Men ikke endnu.

Danskerne insisterer på at vente med fiskeindkøbet til 31. december for at få fisken så frisk som muligt. Robert Mani ved fra erfaring, at køen vil strække sig langt ud bag Torvehallernes glasvægge den dag. Men det er slet ikke nødvendigt, mener han.

- Hvis du møder en fiskehandler, der siger til dig, at du skal spise fisken samme dag, så er det fordi, han sælger dig noget gammelt lort, siger han til b.dk.

Faktisk kan fisk blive bedre af at ligge køligt en dag eller to. Ifølge fiskehandleren samler det smagen. I øvrigt kan det let være den samme fisk, du køber, hvad enten du køber den på selve nytårsaftensdag eller dagen før. Bådene har tit fisken liggende på is i op til et døgn, ligesom fiskehandleren kan have det, uden at fisken bliver mindre lækker af den grund.

Det er dog længe siden, at torsk med sennepssauce havde monopol på middagsbordet 31. december. For 10-20 år siden kom laksen buldrende op på bestsellerlisten, og siden har skaldyr også fortrængt den store hvide fisk med fipskægget fra førstepladsen. I dag anslår Robert Mani, at torsk udgør cirka 30 procent af salget.

Han opfordrer til, at man eksperimenterer med torsken.

- Rygstykket kan for eksempel bruges til at lave superlækker sushi, siger han.

Han viser, hvordan den tykkeste del af fileten kan skæres ud til fine stykker sushi. Dog skal torsken lægges i fryseren i godt et døgn, før den er sund og sikker at bruge til sushi. I boksen ved siden kan du i øvrigt se den opskrift, som Robert Mani har fået på bagt nytårstorsk af kokken Jesper Hansen.

Der er stadig tomt foran torsken, da vi siger tak for snakken, men en enkelt kvinde, dagens første kunde, bevæger sig langsomt hen til disken.

- Skal du have fisk nytårsaften?

- Nej, fy for den. Jeg kan slet ikke lide fisk. Men lidt kaviar ville være rart, siger hun.

Nytårssalget kan så småt begynde.