En lækker chokoladekage med - melorme. Eller hvad med en frisk salat med stegte insekter?

Disse retter kan meget vel være med til at løse fremtidens fødevareproblem. I 2050 vil jordens befolkning ifølge forskerne vokse til otte-ti milliarder mennesker, og det vil kræve, at der bliver produceret mindst 70 procent flere fødevarer.

Overalt i verden - og også flere steder i Danmark - arbejder forskerne på at lukke det hul, der opstår, når efterspørgslen på fødevarer øges markant. Og der kan melorme og insekter meget vel være en effektiv og klimavenlig løsning.

Her er det forskere fra miljø- og biovidenskab på Wroclaw University i Polen, der er ved at undersøge fremtidige muligheder for ernæring.

»Vi kan fodre insekterne med rester fra vores middagsbord. Så i stedet for at lade maden gå til spilde, kan vi give resterne til insekterne, og de vil konvertere det til frisk biomasse. Efter et par dage eller en uge har vi så friske kødboller,« fortæller en af forskerne bag undersøgelserne, Anna Zolnierczyk.

Ifølge forskerne bruger insekterne meget mindre vand end afgrøder, og de kan også laves hjemme hos forbrugerne.

Friturestegte insekter smager ifølge forskerne som stegt kylling, larver har en nøddet smag, mens myrere er krydrede og lidt sure i smagen.

»Generelt indeholder insekter mere protein end fedt, så de er sunde og dermed rige på jern, kalium, natrium,« forklarer Anna Zolnierczyk.

I Danmark arbejder bl.a. Teknologisk Institut sammen med Innovationsfonden på et projekt, hvor målet er at etablere industriel insektproduktion i Danmark med en årlig omsætning på 200 til 300 millioner kroner og 100 til 200 relaterede job.

Her ses der mange fordele ved at erstatte kød med insekter.

Produktion af insekter til fødevarer er en effektiv kilde til mad. Eksempelvis kan man ud fra 10 kilo foder producere 4,5 kilo melorme, men blot 2,5 kilo gris og så lidt som 1,1 kilo kvæg.

Det er også langt mere miljøvenligt. Det udleder 100 gange mindre CO2 at producere et kilo melorme end et kilo oksekød.

Det er også mere sikkert at spise insekter i den forstand, at insekter ikke kan overføre sygdomme til mennesker, som det er tilfældet med eksempelvis fugle- eller svineinfluenza.