716.942 ton. Så meget mad bliver der samlet smidt ud i Danmark hvert eneste år, og en væsentlig del af det er frisk frugt og rå grøntsager, som ellers ikke fejlede det fjerneste, da det blev købt.

Men lige præcis frugt og grøntsager kan du og jeg faktisk gøre en del for at redde fra mødet med skraldespanden. Alt, det handler om,  er at opbevare det korrekt.

Og hvordan gør man så lige det? I kampen for at bekæmpe madspild har Forbrugerrådet Tænk lavet en guide til, hvordan man får en lang række forskellige grøntsager og frugter til at holde længst muligt. Og BT bringer her de mest almindelige - og det, du måske ikke vidste:

Læs også:

Læs også:

Appelsiner


De fleste har deres appelsiner liggende fremme, og det er for så vidt også fint. Ved stuetemperatur holder de nemlig gerne 1-2 uger. Men ryger de i stedet en tur i køleskabet, forlænger du faktisk deres holdbarhed til 2-3 uger. Og når de nærmer sig sidste holdbarhedsdato, kan du jo passende presse dem og nyde den dejlige appelsinsaft.

Avocado


Alt efter hvor modne de er, kan avocadoer holde mellem to og syv dage. De har bedst af at blive opbevaret i en skål på køkkenbordet. Er dine avocadoer ikke modne, kan du øge modningsprocessen ved at lægge dem sammen med moden frugt, der udskiller stoffet ethylen - som eksempelvis æbler og tomater gør.

Se også Sådan! laver du 'sundt' bacon - uden at hele huset lugter

Champignoner

Foto: Scanpix
Vis mere

Champignoner skal bare have lov til at blive i deres indpakning og stå i køleskabet i fred, hvor de kan holde sig i cirka en uges tid. Du kan også rense dem og lægge dem i en plastpose i køleskabet - det kan måske forlænge holdbarheden en smule.

Lidt brunfarvning på champignonerne bør ikke skræmme dig. Det er såmænd bare en sårhelingsproces.

Gulerødder

Foto: Scanpix
Vis mere

Gulerødder har en tendens til at blive lidt slatne i toppen i løbet af nogle dage - men hvis du nu nipper toppen af og lægger dem i en pose i køleskabet, kan de faktisk holde i helt op til 2-3 uger.

Hvidløg

Foto: Scanpix
Vis mere

Har du hvidløg liggende fremme ved stuetemperatur? Så forkorter du dine hvidløgs liv med flere måneder…

I køleskabet kan de klare sig i 6-7 måneder, mens de ved stuetemperatur begynder at blive dårlige efter 3-4 uger.

Jordbær

Foto: Scanpix
Vis mere

Jordbær er bedst ved stuetemperatur, men hvis de først skal spises dagen efter, er det en rigtig god idé at lade dem overnatte på køl.

Kartofler

Foto: Scanpix
Vis mere

Svaleskabet er efterhånden uddødt i Danmark, men det er nu ellers dér, at kartoflerne har bedst af at være. Ved 8-10 grader og mørke har kartofler optimale betingelser, så en kælder kan også fungere.

Til gengæld bliver de grønne og ubrugelige, hvis de får for meget lys.

Meloner

Foto: Scanpix
Vis mere

Meloner hører til i frugtskålen - men kun når de er hele. Lige så snart du begynder at skære i den, så skal den en tur i køleskabet.

Peberfrugter

Foto: Scanpix
Vis mere

Peberfrugter er peberfrugter… men der er faktisk forskel på, hvor lang tid de kan holde sig, alt afhængig af deres farve. De grønne af slagsen lever i top til to uger, mens de røde og gule kun kan holde sig i en uges tid.

Pærer

Foto: Scanpix
Vis mere

Pærer er ikke noget ualmindeligt syn i frugtskålen, men de holder sig faktisk bedst i køleskabet. Dog skal de holdes væk fra anden frugt og grønt, da de udskiller ethylen, som sætter gang i modning og forrådnelse.

Tomater

Foto: Scanpix
Vis mere

Hvis du gerne vil have tomater uden smag og aroma, så sætter du dem bare i køleskabet. Vil du derimod have de bedste tomater, så lad dem stå i en skål på køkkenbordet.

Æbler

Foto: Scanpix
Vis mere

Ligesom med pærerne har mange en tendens til at lægge æbler i frugtskålen. Men de har det faktisk bedst ved lav temperatur - i svaleskab eller alternativt i køleskabet.

Når de nærmer sig sidste holdbarhedsdato, så kan man lave æblemos ud af dem og fryse det ned. I frossen form kan det fint klare sig i 6-12 måneder.

Du kan finde guiden til mere end 30 forskellige slags frugt og grønt på Tænks hjemmeside HER.