Ris kan være ganske skadelige for helbredet, men en ny metode til at koge dem kan reducere mængderne af gift i risene betragteligt.

De indeholder nemlig giften organisk arsen, som både kan give hjerteproblemer, sukkersyge og kræft så vel som hæmme væksten og udviklingen hos børn, advarer forskere - blandt andet den engelske professor Andy Meharg, der er biolog ved Queens University i Belfast, ifølge Independent.

De fleste tilbereder fejlagtigt ris ved blot at koge dem, til vandet er dampet af ifølge professoren. Det efterlader meget af giften tilbage i risene, som du så indtager, når du spiser dem.

Men i BBC-programmet 'Trust me, I'm a Doctor,' har biologen udviklet en alternativ måde at koge risene på, som gør det af med en del af den skadelige arsen. der opstår naturligt i risene.

Normalt koger man dem ved at bruge to dele vand til en del ris, men hvis man bruger fem dele vand til en del ris og efterfølgende skyller risene vil halvdelen af arsenen forsvinde, forklarer Andy Meharg i programmet.

Men den allersikreste metode er dog endnu mere omstændig. Her foreslår biologen, at man stiller risene i blød natten over for derefter at skylle risene, til vandet er klart, dræne vandet og til sidst koge dem i fem dele vand til en del ris.

Herved vil 80 procent af giften angiveligt være væk, lyder rådet