Rejer, muslinger og laks bliver fyldt med vand på fiskefabrikker, inden de havner i supermarkedet

Hovedparten af al laks, som bliver solgt i Danmark, er blevet sprøjtet med en lage af salt og vand, inden det havner i supermarkedet for at holde prisen nede.

Og bare man sprøjter mindre end fem procent vand og saltlage i fisken, behøver man ikke engang at skrive det på pakkerne med laksebøfferne og den røgede laks.

- Er der under fem procent i, så behøver man ikke oplyse det, hvad enten det er fersk eller røget laks, siger formand Peter Bamberger fra Danish Seafood Association.

Han fortæller, at han ikke tror, at fiskefabrikkerne fortæller det, hvis de hælder mere salt og vand i varerne, inden de sælger dem.

- Her er man i en gråzone angående saltningsmetoder, som forbrugerne ikke kender - for det er ikke kutyme, at virksomheder skriver, hvis der er mere salt og vand i varerne, end der må være. Måske burde forbrugeren have at vide, hvis laksen er stiksaltet. Man gør det jo for, at laksen skal veje mere, så man som forbruger i realiteten får mindre laks for pengene, siger Peter Bamberger.

Især røget laks

På en demonstrationsvideo fra den islandske leverandør til fiskeindustrien, Traust, kan man se, hvordan 978 nåle sprøjter en lage af salt og vand ind i laksen, som på den måde øger vægten med 10-20 procent ifølge produktbeskrivelsen. Traust skriver, at mere end 75 af de største fiskeproducenter i Norge, Island og Danmark har købt maskinerne. Især inden for røget laks er næsten alt i supermarkedet sprøjtet med vand og salt.

- Der er kun meget få, som stadig producerer laks med den gammeldags metode med tørsaltning. Det meste bliver injiceret med væske - meget af det bliver lavet i Polen og Litauen, da det er prisfølsomt - og så laver man den gammeldags røgede laks i Danmark. Laks er blevet en stor industri, og stiksaltning er et af parametrene til at kontrollere saltindhold og samtidig holde prisen nede, siger Peter Bamberger.

Lagt i saltlage

Og laks er langtfra det eneste produkt, der får en gang saltvand for at holde kiloprisen nede.

- Når det gælder rejer og kammuslinger, så bliver de ikke stiksaltet, men derimod lagt i en lage af vand og salt natten over, så det suger salt og vand til sig. Den teknik hedder soaking. Andre produkter får et beskyttende lag is udenpå og kan ofte være 80 procent fisk og 20 procent salt og vand. Det synes jeg faktisk, at man er gode til at skrive, siger Peter Bamberger.

Fødevarestyrelsen fortæller i en mail til BT, at det er korrekt, at man ikke skal oplyse det, hvis der er under fem procent salt og vand i produktet.

- Det er korrekt, at hvis mængden af tilsat vand i en fødevare ikke overstiger 5 vægtprocent af færdigvaren, kan angivelsen af dette vand i ingredienslisten udelades, skriver levnedsmiddelkandidat Stinne von Seelen Havn, der dog tilføjer, at det kan være vildledende, hvis fisk markedsføres som frisk og ubehandlet.

- Hvis der ikke oplyses om, at der er tilsat lage. Dette er en konkret vurdering i det enkelte tilfælde, skriver hun.

Producenter er forargede

Reglerne forarger nogle af de producenter, der møjsommeligt ryger laks efter den gamle metode, hvor man tørsalter og ryger laksen over flere dage. Det gælder bl.a. Lars Birger Nielsen, hvis firma Bisserup Fisk leverer til flere fiskebutikker og restauranter.

- Kunderne bliver snydt. Og jeg synes da, at de har krav på at vide det her. Det kan jo ikke være rigtigt, at det er lovligt at putte fem procent væske i et produkt uden, at man skal skrive det på pakkerne, siger han.

Kogekonen Anne Heinze opfordrer fødevareministeren til at gribe ind.

- Folk ville blive chokerede, hvis de vidste, hvor ofte der var tilsat vand i fisk. Det gør produkterne dårligere og betyder, at man betaler for meget dyrt vand. Ministeren må gribe ind og lovgive om, at det i det mindste skal stå på pakkerne, siger hun.