’Mad skal spises – ikke smides ud’. Sådan lyder parolen for supermarkedskæden Nettos nye guide til, hvordan danskerne kan undgå madspild i hverdagen.

I alt er der opstillet 10 gode råd til, hvad man kan gøre for at reducere madspildet i hjemmet. Guiden hedder 'Danmarks bedste idéer mod madspild', og formålet er at give danskerne nogle basale værktøjer, så de kan bidrage til at sikre en bæredygtig fremtid.

Her ses de 10 råd, som Netto har udvalgt, blandt alle de råd, som supermarkedsgigantens kunder har indsendt:

  • 1. Byd familien på buffet frem for rester

Dette råd henvender sig til familier med flere børn omkring teenage-alderen. Her kan det være svært at samle hele flokken rundt om spisebordet, især fordi børnene ofte besøger venner, dyrker sport eller andre fritidsaktiviteter. Det kan resultere i en del rester, og rådet lyder, at i stedet for at spise det samme dagen efter, kan man fryse flere dages rester ned, og byde børnene på buffet.

»Vi finder resterne frem, deler det op på pænt anrettede tallerkner og koger friske ris/kartofler (eller andet) til. Det ser godt og appetitligt ud, det lærer børnene at overskudsmad sagtens kan spises i dagene efter,« siger Helle Skovdal.

  • 2. Gode råd til den lille familie

Køb stort ind, når du handler, og gå gerne efter nedsatte varer. Eksempelvis grøntsager, som kan skæres ud og fryses ned i blandede grønsagsposer, som senere kan bruges til forskellige retter. En hel kylling kan også bruges ad flere omgange, eksempelvis til pizza, tærter og salater.

»Køb desuden mel, gær og æg på tilbud og bag eget brød, tilsæt krydderi, og du får fantastiske madbrød til suppen, salaten eller som burgerbolle. Køb store oste og skær disse ud i mindre stykker. Man kan nå at bruge disse mindre stykker på et par dage eller fryse dem ned. Der er mange muligheder,« siger Charlotte Bigang.

  • 3. Sign-up til at få SMS-beskeder eller App-beskeder fra dit lokale supermarked

Er der større mængder madvarer, som er ved at udløbe, eller er der knaldtilbud i dit lokale supermarked? Det kan du blive gjort opmærksom på gennem apps på telefonen eller SMS-beskeder.

»Jeg er sikker på, at hvis flere husholdninger fik en besked om (f.eks.), at ’der var Kims Ostepops-poser med 2 ugers holdbarhed, som sættes til 6 kr. fra i morgen. Vi har 3 kasser vi skal af med’ – ja, så ville folk få masser af gode, billige produkter ud af det – og der ville være mindre madspild,« siger Heidi Arvidsson.

  • 4. Spis det, der udløber først, først

Rådet giver næsten sig selv. Sørg for at de ældste varer i dit køleskab står placeret forrest. Så undgår du, at de står og bliver for gamle bagerst i køleskabet.

  • 5. Lav flere gennemtænkte indkøb

I stedet for at rive tilfældige varer ned fra hylderne, er det en god idé at have en plan for dine indkøb. Man kan med fordel lave et madsystem, der sikrer, at flere af ens råvarer indgår i de retter, man har tænkt sig at lave i løbet af ugen.

»Vores madbugdet lå på mellem 4. - 5.000 kr/måned, som hos de fleste familier med to børn, der køber 80/90 % økologisk. Men vi er gået ned til 2.400 - 3.000 kr/måned og fra madspild på ca. 30 procent til nærmest intet madspild overhovedet,« siger Kamilla Heinze.

  • 6. Ræk ud og inviter naboen forbi.

Er man brændt inde med for meget mad, så inviter din nabo på en bid mad. På den måde kan man hurtigt få gjort kål på sine rester.

»Min nabo inviterede mig en dag ind med den begrundelse, at hun havde for meget tiramisu. Dagen efter spiste vi så min 'for meget lasagne' sammen. Hvad der kunne være blevet til madspil alene, blev til glæde og gavn i fællesskab!,« siger Maria Knudsen.

  • 7. Lav hjemmelavede pålægspakker

I stedet for hver dag at sende børnene af sted med den spegepølse- eller leverpostejmad, så variér madpakken med forskellige slags pålæg. Og prøv at regn på, hvor mange stykker pålæg børnene spiser i gennemsnit om dagen.

»Køb nogle pakker med forskelligt pålæg. Lav pålægspakker med f.eks. 3-4 skiver af de forskellige slags pålæg i hver. Læg 2 stk. mellemlægspapir mellem de forskellige slags, så smagen ikke overføres,« siger Sarah Prehn.

  • 8. Køb ind til flere aftensmåltider

Man kan nemt sikre sig, at ens indkøb rækker til to måltider. Eksempelvis kan et kilo grundfars bruges til både frikadeller den første dag, og boller i karry den anden dag. Det samme gælder med en hel kylling.

»På denne måde, spilder vi mindre mad – og bruger også mindre tid på forberedelse og indkøb. Mine penge som enlig forsørger rækker i øvrigt også længere,« siger Anne Poulsen.

  • 9. Hjælp andre ved at dele dine rester med en ældre

Del din mad med en enlig ældre. Det kan enten være som frost eller portionsopdelt.

  • 10. Hjælp andre i det hele taget

Spørg din omgangskreds eller folk i nabolaget, om de vil have din restmad. Det kan du eksempelvis gøre på de sociale medier.

»Vi deler ud af vores mad, vi glæder andre og vi hjælper hinanden. Nu smider vi ikke bare maden ud – vi giver den til en der kan bruge den,« siger Ulla Jensen, der har startet en Facebook-gruppe, der har 1300 medlemmer.