KØB PLUS!

Zenit-Lumb: Racisme et problem i Rusland

Frygt for racistiske fans, bombe på træningsanlægget, løn-jalousi, sprogkaos, en svag Hulk. Michael Lumbs sidste tid i Zenit har været turbulent.

- Vi er ikke racister, men vi ser fraværet af sorte spillere i Zenit som en vigtig tradition. Det vil gøre Zenit i stand til at bevare klubbens nationale identitet.

Klar tale i det manifest, som Zenit St. Petersborgs største fangruppe, Landscrona, udsendte for et par dage siden.

En meddelelse, hvor man også frabad sig spillere, der tilhører ’seksuelle minoriteter’ i klubben, hvor kun spillere med samme ’kultur, historie og mentalitet’ er velkomne, primært slaviske og skandinaviske spillere.

Et manifest, der med rette har vakt opsigt verden over. Men for Michael Lumb, der er ved at afvikle sine sidste to uger af sin treårige kontrakt med den russiske klub, er der intet overraskende i fansenes udmelding.

- Det kommer ikke bag på mig, for sådan har det været lige siden, jeg kom til klubben, siger Michael Lumb til sporten.dk

Den 24-årige forsvarer fortæller, at problemet er så voldsomt, at klubben ikke henter mørke spillere af frygt for fansenes reaktion.

- Vi spillere har naturligvis ingen problemer med, at der skulle komme en mørk spiller. Problemet er, at klubben ikke henter mørke spillere på grund af fansene. Jeg hørte eksempelvis, at man på et tidspunkt var interesseret i Adebayor, men det skulle have givet en hel masse problemer, siger Lumb og fortsætter:

- Jeg må indrømme, at jeg synes, det er mærkeligt, at man ikke kan hente mørke spillere til klubben, og det er ikke i orden. I og for sig er det ikke noget, klubben melder offentligt ud eller har som princip, men jeg tror, de bliver mindet om det, hvis de bliver interesseret i en sort spiller, siger Lumb. Han henviser til, at der er mange russiske klubber, der har mørke spillere, men altså ikke Zenit.

- Alle de steder, jeg har været udlejet til (Feyenoord, AaB og Freiburg, red.), har der været mange mørke spillere, og så var det mærkeligt, at der ikke var en eneste, når jeg kom tilbage til Zenit. Det er vel samtlige russiske klubber, der har mørke spillere på holdet undtagen Zenit, siger han og nævner, at Zenit i september hentede brasilianske Hulk og belgiske Axel Witsel, der stammer fra Caribien, hvilket der da også har været problemer med.

- Der er også spillere, der har været udsat for racisme på vores stadion. bl.a. Roberto Carlos. Da Anzhi kom på vores hjemmebane, blev der råbt abelyde hver eneste gang, han havde bolden, og der blev kastet bananer efter ham. Og da det skete i Anzhis efterfølgende kamp, endte det med, at Carlos forlod banen. Racisme er et generelt samfundsproblem i Rusland, og de fleste mørke spillere - primært afrikanske - har været udsat for racisme på de russiske stadioner. Den mentalitet vil tage tid at ændre, og for spillerne er det svært at gøre noget ved, fortæller Lumb.

- Som spiller kan man ikke gøre så meget, der sker ikke noget, hvis vi går ud og siger noget . Et eller andet sted lærer man bare, at det er sådan, men det er naturligvis slet ikke i orden, siger Lumb. Turbulent tid Det har i det hele taget været en turbulent sidste tid for Michael Lumb i Zenit, især efter at Zenit købte Hulk og Witsel for ca. 750 mio. kr., uden at de to spillere har været den store succes i klubben.

- Der har været problemer, efter at de nye er kommet, også lidt større problemer end man havde håbet på. Det har også haft indflydelse på resultaterne, siger Lumb med henvisning til, at man missede det helt stor mål, avancement i CL.

- De to er ikke kommet til Rusland for små penge, de har jo fået en god løn. Jeg har ingen anelse om, hvad de hver især tjener, men jeg kan godt forestille mig, at én som Hulk tjener en del, hvilket der har været en del om på holdet, siger Lumb.

- De russiske spillere har sikkert også haft store forventninger til ham, og opfylder man så ikke det potentiale, så siger man tingene ligeud i Rusland. Og det har skabt problemer, i og med at man ikke forstår hinanden.

- Hulk snakker ikke særligt godt engelsk. Vi har en italiensk træner, der taler italiensk, som så bliver oversat til russisk, der bliver oversat til engelsk, der bliver oversat til portugisisk. Det kan godt skabe lidt problemer en gang imellem, så det har været lidt af en omvæltning for Hulk, siger Lumb og fortsætter:

- Der blev også fundet en bombe ude omkring vores træningsanlæg, hvor der stod ’Hulk, ud af vores klub’. Så det har været en hård tid for ham, og da han blev vred, da han blev skiftet ud mod Milan og sagde, at han ville forlade klubben, hvis tingene ikke blev bedre, var det bare dråben for ham, siger Lumb, der mener, at Hulk nok skal blive en succes.

- Han er en super-spiller, det har han jo vist, men det er bare svært at slå til i Rusland. Det har været svært for ham at tilpasse sig, men jeg er overbevist om, at han nok skal blive bedre.