Wales skabte en stor overraskelse, da Belgien blev sendt ud af EM i kvartfinalen med en 3-1-sejr til Wales.

København. Fodbold-fighterne fra Wales skrev walisisk fodboldhistorie fredag aften, da Belgien i EM-kvartfinalen blev besejret 3-1 i Lille.

Dermed er Wales klar til at møde Portugal i den ene semifinale efter at have sat den næsten uendelige række af belgiske stjernenavne på plads.

Det er første gang, at Wales deltager ved en slutrunde siden VM i 1958, hvor man røg ud i kvartfinalen, og semifinalepladsen er den største walisiske fodboldbedrift.

Efter scoringer af Ashley Williams, Hal Robson-Kanu og Sam Vokes blev overraskelsen dog en kendsgerning, og de walisiske fodboldfans kunne hylde holdet i Lille, efter at Radja Nainggolan ellers havde bragt Belgien foran 1-0 på et drømmemål i første halvleg.

Belgien måtte undvære Jan Verthongen, da den rutinerede forsvarsspiller er blevet langtidsskadet. I stedet var der blevet plads til Jordan Lukaku, som er lillebror til den mere kendte Romelu Lukaku, der var med i angrebet.

Belgierne kom ellers ud med lyn og torden, og efter seks minutter forsøgte flere belgiere sig i træk med afslutninger, inden Eden Hazards skud blev blokeret til sidst.

Gareth Bale var kort efter igennem på et af sine stormløb, hvor han fik fyret kanonen af i sidenettet.

Efter kun 13 minutter mente Radja Nainggolan, at der skulle ske noget vildt, så Roma-spilleren tog chancen med et langskud, og fra cirka 25 meter stormede bolden ind bag Wayne Hennessey i Wales' mål til belgisk 1-0-føring.

Wales er et hold med blod, sved og tårer, og tårerne blev af glæde efter 31 minutter, da Belgien glemte at dække Ashley Williams op i feltet. Den helt frie Wales-anfører kunne derfor pande udligningen til 1-1 hjem på et flot hovedstød.

Efter stor dominans ændrede halvlegen karakter undervejs, og Wales kunne stå dybt og slå til på kontraangreb.

Belgien kom igen godt ud efter pausen, men efter blot ti minutter slog Wales til.

En lang bold frem til Aaron Ramsey blev smart givet videre til Hal Robson-Kanu.

Reading-spilleren viste fremragende takter, da han tørrede det belgiske forsvar med et smart træk og sparkede Wales foran 2-1.

Den belgiske stjerneparade af navne fra store klubber var hvide i ansigterne med udsigten til et EM-exit, og oppe foran var det småt, hvad Romelu Lukaku fik udrettet.

Trods belgisk pres, så lurede waliserne hele tiden på kontrachancer mod et belgisk landshold, der er nummer to på verdensranglisten, men som har haft svært ved at få stjernerne til at fungere under EM, hvor klassen blot er vist i glimt.

Romelu Lukaku blev erstattet af Michy Batshuayi med syv minutter igen, men i stedet blev det Sam Vokes fra Burnley, der lukkede kampen til 3-1 og endegyldigt bookede billetten til semifinalen.