Tilhængerne bag 12 af Superligaens klubber fører nu truslen ud i livet. En tilskuerboykot af Parken træder i kraft fra den kommende weekend.

Det var ikke tomme kalorier, da fanklubberne bag samtlige Superliga-klubber – undtagen Brøndby – i februar måned varslede boykot af FC Københavns kampe i Parken.

Dengang kunne BT fortælle, at FCKs kampe i slutspillet ville blive uden fans af udeholdene, hvis ikke en dialog mellem mesterklubben og de øvrige klubbers fans resulterede i en fælles forståelse og løsning.

Det er ikke sket, og derfor bliver FC Københavns hjemmekampe de kommende måneder uden udebanefans. Det fortæller talsmanden for de 12 officielle fanklubber og fem uofficielle fangrupperinger, Christian Rothmann, til BT.

»Vi har fra begyndelsen sagt, at såfremt der ikke skete ændringer, ville vi boykotte slutspillet. Nu er vi i slutspillet, og der er ikke sket væsentlige ændringer omkring vores to største ønsker, som først og fremmest handler om at få et afsnit, der er tættere på banen – og hvis det ikke er muligt i det mindste et sikkert afsnit,« siger Christian Rothmann, der gennem de seneste uger har haft dialogen med FC København på vegne af de mange fans.

Superliga-boykotten træder i kraft fra FC Københavns første hjemmekamp i næste weekend, hvor FC Nordsjælland kommer på besøg. I den kommende uge vil udebanetilhængernes fælles front komme med en officiel udtalelse, men håbet om en løsning er væk. Det ender derfor med en boykot af Telia Parken.

FC København har lyttet til tilhængerne og stukket hånden frem. Men københavnerne vil ikke imødekomme udebanetilhængernes ønske om en plads på en af Telia Parkens nedre tribuner i stedet for den nuværende placering på den øvre tribune ved navn A11.

Her ønsker de gæstende klubbers tilhængere ikke at stå, da de mener, tribunen er for langt fra græsset og desuden ikke er sikker nok. Tribunen har en kraftig hældning, der imødekommer alle regler, men ikke samtlige anbefalinger.

»Vi har fået lovning på, at der er igangsat en proces, men det kan vi ikke bruge til så meget. For hvornår munder den proces ud i en løsning med et sikkert afsnit og et afsnit nærmere banen? Er det i morgen eller om fire år? Det er der ikke sat nogen tidsgrænse på,« siger Chris-tian Rothmann.

Men hvorfor er udebaneafsnittet i Telia Parken egentlig værre end på eksempelvis Ceres Park i Aarhus eller andre stadioner, hvor udebanefansene også står langt fra banen?

»Først og fremmest har Parken den ulempe, at når man er placeret så langt væk fra banen, som vi er, er der ikke mulighed for at interagere med spillerne før, under og efter kampen. Mest af alt, fordi der sidder folk foran, men også fordi, der sidder 15.000 FCK-fans, som skaber en vis larm. Det er også noget, vi har hørt fra spillerne,« siger Christian Rothmann og tilføjer:

»Aarhus har selvfølgelig nogle udfordringer, når det kommer til byens stadion. Det er ikke kun os, der er utilfredse med det. Det er alle. Men fordelen i Aarhus er, at der er fri passage fra øvre til nedre afsnit. Så efter kampen går fanklubberne ned, når spillerne siger tak for kampen. Så der kan spillere og fans interagere.«

Har I ikke bare set jer onde på FC København? Er det virkelig så meget værre i Parken end så mange andre steder?

»Som det er nu, er det så meget værre, end alle andre steder. Men jeg tror også, det skal ses i lyset af, hvor godt det fungerede før. Vi havde et skalerbart afsnit på D-tribunen, der fungerede upåklageligt, og der var ingen indvendinger mod det. Det fungerede upåklageligt,« påpeger Christian Rothmann, der oplever en håndgribelig konsekvens af, at udebaneafsnittet er flyttet op på det øvre dæk på A-tribunen.

»Vi tager færre og færre fans med, for folk gider ikke stå på Øvre A. Så vil de hellere se kampen i tv og blive derhjemme.«

D-afsnittet, som tidligere var udebaneafsnit, er i dag familieafsnit. FCK siger, at det for klubben er vigtigere at skabe fremtidens fodboldfans. Giver det ikke meget god mening, at den gerne vil have en familietribune og prioriterer det højere end udeholdenes fans?

»Jeg synes, det er fantastisk, at man fokuserer på familierne. Det er vigtigt at fange morgendagens fans. Men jeg synes ikke, man skal prioritere dem over andre fangrupper. For FCK er det alt eller intet, men sådan vurderer jeg det ikke. Det er fair nok, at de vil udvide kapaciteten på D-tribunen, men jeg synes bare ikke, det skal gå ud over udeholdets fans,« siger Christian Rothmann, der ikke nødvendigvis vil tilbage på den endetribune, som i dag er familieafsnit.

»Vi er ikke fikserede på, at det skal være D-tribunen. I vores optik kan det lige så godt være nedre C i hjørnet eller nedre A i hjørnet. Det er jo ikke fordi, der er et kapacitetsproblem i Parken. De har 15.000 tilskuere i snit på et stadion med 38.000 pladser,« understreger han.

Det ser ud til, at situationen er gået i hårdknude. Hvad er jeres næste skridt?

»Vi fortsætter dialogen. Det har vi altid været indstillet på. Boykotten kommer, fordi der ikke er sket nok efter vores opfattelse. Men så længe FCK er indstillet på dialog, er vi det samme. Længere er den ikke.«

Og hvad skal der til for, at I vender tilbage til Telia Parken.

»Det er svært at svare på. Vi skal blive enige i fanklubberne, så det kan godt være, vi vil gå på kompromis nogle steder, hvis FCK gør det andre steder,« siger Rothmann.

Boykotten omfatter fanklubberne fra Lyngby, FC Midtjylland, Randers, Sønderjyske, AC Horsens, AaB, FC Nordsjælland, Silkeborg, AGF, Esbjerg, OB og Viborg. Af disse er det blot FCM, Sønderjyske, FCN og Lyngby, der besøger Parken i slutspillet, men boykotten gælder også i pokalen, hvor AGF gæster nationalarenaen i den kommende uge.

Brøndby Support deltager ikke aktivt i boykotten, da derby-kampene er underlagt andre vilkår. Brøndby-fansene sidder for eksempel ikke i A11.

Det er endnu uvist, om Brøndby-fansene vil boykotte kampene i Telia Parken, sådan som tilfældet var i februar.