'Tata' lukkede munden på stjernerne: Jeg er IKKE Messis ven

PORTRÆT: Lionel Messi voksede op med ' Tata' Martino som sit forbillede. Men den nye Barca-træners succes skyldes mest hans personlighed

Det begyndte med en stille stemme.

- Jeg er ikke nogen Josep Guardiola eller Marcelo Bielsa.

Støjen i omklædningsrummet forstummede. Småsnakken stoppede.

Volumen blev øget på stemmen.

- Jeg er ikke kommet her som en vennetjeneste.

Nu lyttede alle Barcelona-spillerne.

De kiggede stakåndet op på skikkelsen i midten af omklædningsrummet.

- Jeg er ikke Messis ven.

Ordet ' ikke' rungede i hele omklædningsrummet.

Man kunne høre en knappenål falde til jorden.

- Jeg er ikke jeres ven. Jeg er jeres træner. Jeres leder. Jeres kaptajn. Jeg er her for samme formål som jer. At vinde titler. Så lad os nu gå ud og vinde mesterskabet.

Barcelona-profilen Xavi har til fodboldmagasinet World Soccer berettet om træner Gerardo ' Tata' Martinos brøl af en tale før sæsonens første ligakamp på Camp Nou mod Levante.

Op til sæsonpremieren rumlede det i medierne. Hvad kan ' Tata'? Hvorfor valgte Barca ham? Han er en billig kopi af Bielsa. Han er bare Messis ven. Og jo mere man læser påstande, jo mere fremstår de til sidst som sandheder. ' Tata' tog konfrontationen. Han læste spillernes spekulationer. Og gik til modangreb med det formål at forene ham og spillertruppen. De var indstillet på en ny sæson under Tito Vilanova, da kræftsygdommen gjorde det umuligt for at ham at fortsætte.

' Tata' Martino blev hentet i Newell's Old Boys i Argentina uden den mindste trænererfaring fra europæisk topfodbold. Resultaterne i spidsen for Paraguays landshold og Newell's var imponerende, men det var stadig en anden galakse pludselig at stå i spidsen for et af verdens største klubhold.

- Jeg tror, at al skepsis flød ud den dag. Han vandt omklædningsrummet. Han fremviste stor autoritet, og vi troede på ham. Vi ville også vinde for hans skyld, fortæller Xavi om den famøse tale.

Og Barcelona-spillerne tog den opløftede stemning med ud på banen og knuste Levante 7-0.

Resultatmæssigt har ' Tatas' første halve år i FC Barcelona været godkendt. Han er blevet accepteret af fansene og de kritiske lokale sportsmedier. Så langt så godt.

Men Atlético Madrid og Real Madrid har ikke tænkt sig at lade Barcelona stikke helt af. Noget tyder på, at mesterskabskampen for første gang siden 2006, da Valencia blandede sig, bliver mellem tre hold i La Liga.

Men den argentinske træner har ændret lidt på Barcelona-filosofien. Der har været flere kampe, hvor Barcelona ikke nødvendigvis har haft mest boldbesiddelse, som man ellers altid havde under både Pep Guardiola og Tito Vilanova.

Man har ofte spillet mere kynisk, og nyindkøbet Neymar samt Alexis Sanchez har givet en dimension til Barcelonas spil, så man ikke længere er så afhængige af Lionel Messi, mener tidligere Barcelona-spiller Albert Ferrer.

- Barcelona er ikke bare Barcelona mere. De vinder også kampe uden at spille prangende. Jeg har set flere kampe, hvor de bare har vundet med et mål. Der er mere kynisme i Barcelona. Mindre tiki-taka nu og mere direkte. Fansene synes, det er lidt kedeligt, men det har været effektivt.

Han mener, at Barcelona-spillerne havde brug for, at man gik mere på kompromis med stilen og tog lidt af presset væk fra Messi:

- Vi så, hvad det gjorde ved Barcelona, da Messi var skadet i foråret i sidste sæson. Barcelona røg ud af Champions League. Jeg synes, at ' Tata' er kommet med lidt nye ideer og en vilje til at ændre lidt på Barcelona.

Det kan føre dem til Champions League-triumf i denne sæson.

Netop forholdet mellem Messi og Tata Martino har affødt stor debat.

Mange har hævdet, at det var Messi-familiens forhold til Tata, der forærede ham Barca-jobbet. Tata Martino og Messi er begge fra den argentinske by Rosario, og Newell's Old Boys er Messi-familiens yndlingsklub. Tata Martino kender Lionel Messis far, og han har mødt Lionel Messi flere gange.

Tata Martino var et forbillede for Messi, da han voksede op i Rosario, fordi Martino med sine knap 500 førsteholdskampe er en legende i Newells. Men der har ingen vennetjenester været, siden ankomsten til Barcelona. Tværtimod har han ændret Messis rolle til at være mere aggressiv i presspillet og hjælpe mere til defensivt.

I sidste sæson var en del af Vilanovas taktik at spare Messi for anstrengende returløb og lade ham samle energi. Det resulterede også i ekstremt mange mål og assist fra den argentinske verdensstjerne.

I september spekulerede dele af den spanske presse endda i, at der var iskold luftmellem Messi og Tata Martino, da Barca-træneren pillede Messi ud til synlig utilfredshed.

Lionel Messi afviste efterfølgende på sociale medier, at der var problemer mellem parterne.

Mange har stemplet Tata Martino som endnu en Marcelo Bielsa-discipel.

Den chilenske skakhjerne i spidsen for Athletic Bilbao har længe været lovprist som en af fodboldens største taktikere og nytænkere af fodbold. Han var Josep Guardiolas store inspiration.

Det er også ganske rigtigt, at ' Tata' Martino har set Bielsas taktiske evner på nærmeste hold. Martino var selv spiller under Marcelo Bielsa i Newell's Old Boys i de tidlige 90' ere.

Men Martino er inspireret af tre forskellige trænere: Jose Yudica var træner i Old Boys og vandt mesterskabet med ' Tata' Martino på holdet og lærte ' Tata' vigtigheden af boldbesiddelse. Jorge Scolari hentede ' Tata' til Europa og Tenerife, hvor han lærte ham alt om god mandskabsbehandling. Og Bielsa fik ham til at løbe mere, end han nogensinde havde løbet. Disse tre træneres spidskompetencer har formet ' Tata' Martino til den træner, han er i dag. Han får maksimalt ud af et holds spillermateriale og tilpasser systemet efter spillerne.

Ikke omvendt.

Det så man, da han førte Paraguay til VM-kvartfinalen i 2010. Året efter nåede landet til finalen i Copa America uden at vinde en eneste kamp i regulær spilletid.

Da Newell's Old Boys i begyndelsen af 2012 bad ' Tata' om at redde klubben ud af en dyb krise, sprang han straks til.

- Jeg ville forråde historien, hvis jeg ikke sagde ja, forklarede Martino dengang.

Han forlod Newell's Old Boys som argentinsk mester og tæt på en finaleplads i Copa Libertadores.

Da ' Tata' Martino overtog holdet, sagde han:

- Nu er mine trænerdrømme realiseret. Jeg har været træner for et hold ved et VM og trænet Newell's.

Men så kom Barca...