Divisionsforeningen vil gøre op med den nuværende Superliga-struktur, så turneringen fra sommeren 2016 bliver afviklet under et andet format.

Det erfarer Politiken.

Onsdag vil Divisionsforeningen afsløre, at divisionsklubberne frem til juni i år vil forsøge at nå til enighed om en revision af Superligaen.

Ændringen kommer efter, at klubberne længe har ønsket at løfte den danske liga på europæisk plan og udvikle sig sportsligt og økonomisk.

Den danske Superliga har siden 2010 dykket fra en plads som nr. 15 til nr. 22, og tendensen er stadig faldende.

Derimod har den belgiske liga været i rivende udvikling, og det er netop også Jupiler Pro League, som divisionsforeningen har kigget på ifølge Politiken.

Det hollandske konsulentfirma Hybercube stod bag forandringen af den belgiske liga, der fra sæson 2009/2010 blev slanket fra 18 til 16 hold. Til gengæld fik ligaen et slutspil om mesterskabet, et slutspil om en Europa League-plads og et nedrykningsspil.

Siden da er Belgien rykket fra en 14.- til en 10.-plads på Uefas liga-rangliste, og fra næste sæson ligger Jupiler Pro League som Europas 8. bedste.

Fodboldøkonom Jesper Jørgensen fra Deloitte, mener dog, at det snarere er Belgiens omfattende talentprogram - som begyndte for 10 år siden - end strukturændringen, som de belgiske klubber nu lukrerer på.

»Hvis man skal udvikle sin forretning, er det jo sundt en gang imellem at overveje sin strategi. Er der flere penge i at ændre strukturen? Og kan det give Danmark en større gennemslagskraft rent sportsligt? Det giver rigtig god mening. Især indførelsen af et slutspil vil rent kommercielt være det rigtige. Men så er der til gengæld nogle sportslige hensyn, man skal tage,« siger Jesper Jørgensen til Politiken.

Sidst divisionsklubberne i Danmark forsøgte at blive enige om en ny struktur for Superligaen, var i 2003, hvor et kompromisforslag med et grundspil på 12 hold i efteråret og et medaljeslutspil og et nedrykningsspil i foråret med hver 6 hold blev forkastet af DBU’s repræsentantskab.

Bliver klubberne enige om en ny struktur, er det formelt Dansk Boldspil-Union, der skal godkende ændringerne.