Oplevelsen af at blive fyret i Wolverhampton er værre end i FC Köln, forklarer Ståle Solbakken, der nu flytter tilbage til Norge.

Endnu en meddelelse om en fyring er tikket ind på Ståle Solbakkens telefon. Den anden på under ni måneder. Både i FC Köln og Wolverhampton blev den 44-årige nordmand ansat før sæsonen, men begge gange fik han ikke lov at slutte sæsonen af.

I Tyskland ventede Kølns ledelse til april måned med at fyre ham, mens tålmodigheden var kortere i Wolverhampton. Allerede fem dage inde i det nye år røg Solbakken ud.

Alligevel betegner Ståle Solbakken over for BT selv fyringen i Köln som langt værre - først og fremmest på grund af et stædigt opgør med sportsdirektør Volker Finke.

- Den her fyring er sværere at tackle. I Køln kæmpede jeg mod alle og enhver, fordi ingen arbejdede i samme retning. Det gør folk her. Jeg troede på, at alle mine planer ville lykkes her. Hvis bare jeg havde fået lov til at fortsætte, ville tingene lykkes. Det ville have været rigtig godt.

- Den følelse fik jeg aldrig i Køln, tilføjer Ståle Solbakken med en latter.

Kulminationen på opholdet i den ambitiøse Championship-klub kom efter et pinligt nederlag til Luton Town i FA Cup’en. Et hold fra den femtebedste række i England, Conference League. Dertil skal tilføjes tre nederlag i streg i ligaen og en placering i den nederste tredjedel af rækken med kurs mod nedrykning.

Det vækker selvsagt ikke begejstring i en klub med store ambitioner om en hurtig retur til Premier League, men i det regnestykke bemærker Ståle Solbakken, at klubben før sæsonstart solgte de tre offensive profiler Matt Jarvis, Steven Fletcher og Michael Kightly.

- Vi vidste, at vi ville få problemer med at afgøre kampene til vores fordel, for de tre var de bedste på holdet, siger Ståle Solbakken, der selv var med til at godkende salgene.

Som manager er du den øverstansvarlige for køb og salg. Havde du ikke mulighed for at stoppe de her salg, når du kunne se, der ville være et problem i at miste de tre bedste offensivspillere i den sidste uge af transfervinduet?

- Ah, vi blev tilbudt så mange penge, at jeg ikke kunne sige nej. Vi tjente 170 mio. kr. i transfervinduet. Da to af de sidste store transfer går igennem i den sidste uge, er der så mange penge i det, at det ikke er mig, der bestemmer, forklarer Ståle Solbakken, der dog også hentede forstærkninger med nogle af de mange, indtjente pund.

- Vi brugte nogle af pengene på nye spillere, som var gode, men af de seks spillere, vi hentede, var der kun to, der regelmæssigt var på banen. De andre har været langtidsskadet. Netop skader er den største årsag til, hvorfor nordmanden ifølge sig selv nu sidder jobløs igen på kort tid.

- Det har været svært at få stabilitet ind på holdet, når vi har kæmpet med skader, og samtidig er The Championship en meget svær række, fordi holdene er meget lige. Niveauforskellen er ikke så stor på holdene, som man skulle tro, siger Solbakken og indrømmer, at han selv har lavet fejl hen ad vejen.

- Nogle af de fejl, vi har lavet, er, at vi ikke fik hvilet spillerne, fordi vi havde så mange skader. Jeg har stolet for meget på to eller tre af spillerne, som nok havde bedst af at hvile lidt mere. Men det er svært at pege på en enkelt ting, vi lavede fejl ved.

- Det var en cocktail af rigtig mange ting, der gik galt. Det er meget svært at forklare. Jeg tror på, at det her var endt godt, hvis vi havde fået lidt mere tid, men samtidig har vi ikke haft gode resultater den sidste måned. Vi har ikke præsteret som ønsket.

I hjemlandet Norge spekulerede avisen Aftenposten i et interview med fodboldeksperten Lars Tjærnås, at den tidligere FCK-træner allerede har udspillet sin fremtid som træner i England, men Ståle Solbakken er ikke selv sikker på, at døren til den del af trænerjobbene er lukket.

- Det kan da godt være, at mine broer i England er brændt, men samtidig ved man aldrig. Det har fodbold lært mig. Ting kan hurtigt ske i fodbold, og man skal aldrig sige aldrig.

Og foreløbig står den på hvile.

- Jeg skal bare tage det stille og roligt med min familie nu, og så må vi se, hvad der sker. Jeg skal bo i Norge i hvert fald de næste to, tre måneder, så må vi tage det derfra, siger Solbakken, der ikke lukker døren for et dansk job enten som landstræner eller klubtræner.

Kunne en tilbagevenden til dansk klubfodbold være en mulighed?

- Det er ikke noget, jeg tænker på nu, men det er heller ikke noget, jeg vil afvise.

Er det danske landstrænerjob en mulighed?


- Lige nu tænker jeg ikke på fremtiden. Men man ved aldrig i fodbold, siger Solbakken.