OB har i Hasan Kurucay en spiller, som ikke må træne om formiddagen, fordi han ikke vil gå i skole. Klubben ønsker fleksibilitet fra Spillerforeningen.

Spillerforeningen og Divisionsforeningen blev sidste år enige om en ny overenskomst, der fra 1. oktober 2014 trådte i kraft.

Her nogle måneder efter er der dog et problem, som har ramt og muligvis vil gå ud over flere af klubberne. I aftalen står nemlig, at en ungdomsspiller ikke må træne om formiddagen, hvis personen ikke er under en SU-berettiget uddannelse, og det har blandt andet ramt fodboldklubben OB.

I den fynske klub render det 17-årige stortalent med det iltre temperament Hasan Kurucay rundt. Han har efter afslutningen af folkeskolen forsøgt sig med handelsskolen, men er droppet ud og vil ikke længere gå i skole, fordi han kun vil være professionel fodboldspiller.

Men Hasan Kurucay må ikke træne med Superliga-holdet om formiddagen, selv om talentet er til det, og derfor sidder han hver dag og venter til sen eftermiddag, hvor han kan træne med de jævnaldrende.

Situationen ærgrer sportsdirektør Jesper Hansen. Han har i øjeblikket to sager med problemstillingen i OB og har ansøgt om dispensation til spillerne hos Spillerforeningen. Men klubben har ikke fået et entydigt svar.

»Vi har den problemstilling med Hasan, at han ikke er bogligt anlagt, og jeg mangler fleksibilitet fra Spillerforeningen. Lige som de gerne vil have fleksibilitet i forhold til, at fuldtidsspillerne kan læse, så kan man også ønske sig fleksibilitet den anden vej i forhold til spillere, som ikke vil læse. Vi har en anden spiller, som er gået ud, men har meldt sig ind igen efter sommerferien. Ham vil de gerne give dispensation til - måske. De er ikke tydelige i spyttet, og vi har ikke fået det på skrift. Det er et stort problem for klubberne,« siger OB-direktøren.

»Vi vil gerne tage ansvar og gøre vores til, at spillerne får en uddannelse, men vi må også have respekt for, at der er nogle spillere, som ikke passer ind i de systemer. Vi har ikke fået noget klart svar fra Spillerforeningen,« tilføjer Jesper Hansen.

Spillerforeningens direktør, Mads Øland, forstår problemet, men understreger, at klubberne sammen med Divisionsforeningen selv har forhandlet den nye overenskomst på plads, og der er ikke noget at komme efter i tilfælde som Hasan Kurucay.

»Der var under overensforhandlingerne bred enighed om, at vi skulle have de her unge spillere til at tage en uddannelse, og vi har gennemdiskuteret med alle lederne fra klubberne, at vi ikke giver dispensation. Det giver vi kun til dem, der har valgt en forkert uddannelse og venter på at komme ind på en anden,« siger Mads Øland og fortsætter:

»Det er lige tidligt nok at starte på nye overenskomstforhandlinger. Hvis OB i det her tilfælde vil have deres spiller til at træne om formiddagen, må de give ham en fuldtidskontrakt. Ellers er den gode løsning at finde ham en uddannelse. Vi tror på, at der er en uddannelse for alle«, slutter Mads Øland.

I Brøndby genkender man OBs problematik. Selv om klubben i øjeblikket ikke har nogen spillere, der ikke må træne om formiddagen som Hasan Kurucay, kan de blå-gule om et par år stå i en lignende - om end noget mere mærkværdig - situation.

»Vi har én, der bliver færdig med sin ungdomsuddannelse et år før, han bliver senior, og det er jo fantastisk og noget, vi er glade for, men som 18-års ynglinge må han ikke længere træne om formiddagen, medmindre han får en fuldtidskontrakt,« siger Brøndbys talentchef og leder for talentsatsningen Brøndby Masterclass, Kim Vilfort.

»Det vil sige, at én, der opfylder sine forpligtelser til punkt og prikke og i virkeligheden gør det bedre og bliver færdig et halvt år før, har en udfordring, medmindre han er oppe på et niveau, hvor han kan komme på en fuldtidskontrakt,« tilføjer Kim Vilfort.

Han påpeger, at klubber, der ikke helt er overbeviste om en spillers talent ved overgangen fra ynglinge til senior, nok ikke tilbyder en ny kontrakt.

»Hvis man er lidt i tvivl om det, så ved jeg godt, hvad klubberne vælger. Så får spilleren ikke den chance.. Det vil være ærgerligt, hvis spillerne smutter til Tyskland eksempelvis, for dér skal man ikke gå i skole«.

Claus Steinlein, sportsdirektør i FC Midtjylland og medlem af Herreeliteungdomsgruppen i DBU., er trods en klokkeklar overenskomst med Spillerforeningen fortrøstningsfuld omkring at finde en løsning.

»Vi skal have en stille og rolig dialog med Spillerforeningen om det her. Alle er interesserede i, at de unge spillere får de bedste betingelser,« siger Claus Steinlein.