Skift system, Olsen

Landsholdets akilleshæl er venstrebacken, og det sammenlagt med et magert 2012 kalder på et systemskifte i den defensive afdeling. Flemming Povlsen mener dog, at VM-håbet lever.

Der er absolut ingen grund til at dvæle ved landsholdets fodboldår 2012. Udbyttet af de i alt 11 landskampe gav det dårligste år for de rød-hvide siden 1978, og bortset fra den vel godkendte præstation til EM, hvor Olsens tropper havnede i turneringens hårdeste gruppe, så har der ikke været grund til at kippe med klaphatten.

Men hvad skal der til, for at 2013 ikke bliver endnu en trist omgang? Allerede i marts venter en kamp i Prag mod Tjekkiet, der skal vindes, hvis de danske håb om en andenplads i kvalifikationsgruppen om VM-billetter skal leve, men der er flere spørgsmål, der skal afklares for landstræneren. Akilleshælen er som altid venstrebacken, hvor Kevin Conboy senest fik chancen. Eksperter mener, problemet med backen bør omgås ved at gå anderledes til værks i forsvaret og nøjes med tre mand i back-kæden.

- Olsen har luftet muligheden for et systemskifte og spille med tre mand i forsvaret. Det kan jeg kun bifalde. I DBU er man meget optaget af Marcelo Bielsas præstationer med Bilbao, så jeg ser gerne, man slår over i en 3-3-1-3 i stil med hans tanker. Det vil også give landsholdet en friskhed, anderledes offensiv tilgang, og vi kommer ud over de evige backproblemer, siger Canal 9’s fodboldkommentator Niels Christian Frederiksen.

Italiensk fodbold har længe hyldet tre-mands-forsvarets taktiske herligheder, og tankerne vinder gehør rundt om i Europa. Den tidligere landsholdsspiller og 6’erens fodboldekspert Jacob Laursen ser også muligheder i modellen, men tvivler på, det falder i god jord hos landstræner Morten Olsen.

- Vi har ingen venstre backer med internationalt niveau. Vi har i Simon Poulsen en venstre wing back med internationalt snit, men skal man satse på ham, så må man acceptere hans defensive mangler. Så længe Morten Olsen holder fast i sit system, selv om vi ikke kun i forsvaret, men også længere fremme af banen har spillerne til et andet system, så vil den back koste. Jeg tror desværre bare, Morten Olsen er så forstokket omkring sit system, at han ikke vil ændre på det, og det er jo hans valg.

TV2’s fodboldekspert og tidligere landsholdsspiller Flemming Povlsen ser også til Italien for inspiration, men bifalder ikke tankerne om et defensivt systemskifte.

- Et systemskifte tror jeg ikke på. Tre mand i forsvaret vil give modstanderen for meget rum i angrebsretningen, og VM-håbet lever, selv om 2012 har været skidt. Jeg håber på, at Simon Poulsen i Sampdoria med den italienske skole får en defensiv skoling, fordi så er det ham, vi igen må satse på. Venstrebacken er en plads, hvor vi famler lidt i blinde, men det er også en svær plads at komme ind på, fordi der allerede med det samme er sat spørgsmålstegn ved den spiller, der får chancen.

Læs også: