Sidste gang han forlod Parken, blev han buet ud. Det samme gjorde hans rød-hvide holdkammerater, der lige havde blameret sig med 0-4 til Armenien. En af de værste aftener i dansk landsholdshistorie blev også Dennis Rommedahls sidste kamp for Danmark.

I 13 år nåede den hurtige højre-fløj at spille fire slutrunder, 126 landskampe og score 21 mål for nationalmandskabet. Og i aften får det danske publikum lov til at tage afsked med Rommedahl, når DBU ved aftenens landskamp mod Portugal vil markere Rommedahls stop.

Spørgsmålet er så, hvordan det danske fodboldpublikum vil sende Rommedahl på landsholds-pension. For forholdet mellem de danske fans og Rommedahl har været et anstrengt et af slagsen. Det har været vekslet mellem kulde og varme, men generelt set har Rommedahl nok været den mest kritiserede landsholdsspiller de seneste 13 år - både af publikum og af journalister og eksperter.

Var han overhovedet god nok? Var hans eneste styrke ikke bare at løbe hurtigt ude ved sidelinjen. Og hvorfor skulle han egentlig udtages i næsten alle kampe og starte inde i alle kampe? Var han ikke bare Olsens yndling, eller "Olsens søn" som han blev kaldt?

Til sidst tog Dennis Rommedahl betegnelsen til sig og brugte den i vanlige selvironisk stil.

- Jeg har det fint med det. De sidste par år er jeg selv begyndt at sige det. Vi joker også internt med det. Nu er jeg begyndt at sige til nogle af de andre spillere " du er ved at overhale mig lidt, han er ved at blive din far". Man skal også have lidt selvironi, har Dennis Rommedahl sagt.

Og i et mere seriøst svar:

-  Jeg er godt klar over, at folk siger diverse ting om, at jeg ikke ville være på landsholdet uden Morten Olsen. Det kan godt være, at jeg ikke ville blive udtaget med en anden landstræner, men jeg er selv ret sikker på, at det ville jeg, fortsatte Rommedahl, der ikke kunne undgå jokes om forholdet mellem træner og spiller.

TV2-showet 'Live Fra Bremen' lavede eksempelvis i 2010 en sketch, hvor Rommedahl blev portrætteret som Olsens logrende hund, mens TV2s satiresite Helt Normalt skrev denne falske "udtalelse" fra Olsen efter 0-4-nederlaget til Armenien.

- Jeg har stillet med Dennis Rommedahl på kanten i samtlige kampe. Det er sgu da kun for at sige ’se hvad vi har at arbejde med i Danmark, og erkend så at vi er et fodboldmæssigt U-land', "sagde" Olsen.

Dennis Rommedahl var for første gang med landsholdet, da Morten Olsen udtog sin første trup til udekampen mod Færøerne i august 2000.

- Jeg har selvtillid nok til at bære en debut i aften. Nerver har aldrig ligget til mig, i hvert fald ikke på fodboldbanen. Kast mig bare ud på det dybe vand, sagde han som 22-årig inden sin debut på et tåget stadion i Thorshavn, hvor han fik vist sin spidskompetence.

- Når Rommedahl røg af sted, og fik modstanderne til at ligne folk, der bevægede sig i slow-motion, var det til at få øje på for alle, som en avis skrev rosende efter kampen. Han spillede de næste 38 landskampe i træk, 32 af dem fra start, og han er den spiller, der er blevet udtaget flest gange af Morten Olsen. Han har startet inde i 116 af sine 126 landskampe.

Fra dén kamp i Thorshavn befandt han sig vitterligt ude "på det dybe vand", hvor han var sårbar over for kritik, men også eksponeret for ros. Alle havde en mening om Rommedahl og kritik, hån, ros, smiger skabte et sammensat billede af den lynhurtige spiller.

Et eksempel er Berlingskes sportsredaktør, der skrev følgende om Rommedahl efter Danmarks testkampe forud for EM 2012.

- Det provokerer min retfærdighedsfølelse, at Dennis Rommedahl ikke langt tidligere end Poulsen var blevet flået ud på bænken til skideballer og våde håndklædesmæk, skrev sportsredaktør  Flemming Fjeldgaard.

De mange kritiske røster så dog ikke ud til at bide på Dennis Rommedahl, som altid brugte humor som skjold for angrebene. Enkelte gange kunne han dog godt slå fra sig:

- Nå ja, fint nok, folk må sige, hvad de vil. Det skifter alligevel så hurtigt, at man ikke kan følge med, hvis man skal tage det alvorligt. Det ene øjeblik er man en fantastisk fodboldspiller og en helt for nationen, og det næste er man totalt uduelig og kan ikke sparke til en bold, sagde Rommedahl.

Dennis Rommedahl blev en spillemæssig ledestjerne for Olsens filosofi og spillestil. Olsen ville have aktive kanter, der skulle brede spillet ud, og med sin hurtighed var Rommedahl den dybdeløber, som kunne sætte modstandernes forsvar under pres i Olsens 4-3-3-syste. Ud over sine mål leverede Rommedahl også mange assist. I en optælling over alle landskampe fra 2010 til 2013 var han således den landsholdsspiller, der havde leveret flest assists.

Lagt sammen med hans scoringer viser det sig et billede af Rommedahl som en af de vigtigste spillere i perioden. Han blev da også kåret som Årets Spiller af DBU i både 2007 og 2010. Den sidste gang efter et VM i Sydafrika hvor Rommedahl var Danmarks bedste spiller, og han afgjorde bl.a. kampen mod Cameroun med en scoring og en assist.

I de senere år var det også hans evner uden for banen, der var vigtige for Morten Olsen. Rommedahl var kendt for at skabe humør samt sjov og ballade i truppen, hvor han ikke omgikkes bestemte personer eller var med i bestemte kliker, men faktisk var med hos alle. Hvis der var kvindelige fans eller reportere til træningerne med landsholdet, var Rommedahl den første til at spotte dem og henvende sig til dem. De seriøse interview gad han ikke, så de fleste spørgsmål fra reportere blev mødt med en joke, og der var ofte krammere til fans og reportere.

Han var også landsholdets DJ og sørgede sammen med Bendtner for byturene efter landskampene i København. Ikke mindst hans kærlighed til Nik og Jay fik mange kommentarer med på vejen. Især da han hyldede duoen, efter at han havde scoret i en kamp mod Letland , hvor han flashede en tshirt med påskriften "Boing Boing". Det kostede et gult kort, som dog blev tilgivet af Olsen.

Hvorvidt 36-årige Dennis Rommedahl bliver tilgivet og hyldet for sine mangeårige præstationer i aften vil vise sig.  Der er i hvert fald ingen tvivl om, hvordan Rommedahl selv håber, hans bidrag til landsholdet vil blive anerkendt:

- Landsholdet betyder rigtigt meget. Det er en stor del af mit fodboldliv. Omvendt er det ikke så vigtigt for mig at sige, at landsholdet har betydet meget for mig; det er vigtigere, at jeg har betydet meget for landsholdet. Det er mit land, jeg kæmper for, og jeg skal please folk ved at spille godt. Jeg håber, at den dag, jeg er færdig med landsholdet, vil folk sige: " Du har betydet rigtigt meget", har Dennis Rommedahl tidligere sagt.