Der er glimmer og glamour for alle penge, og når man ser på de ydre forhold, lader alt til at være i den skønneste orden under håndbold VM i Qatar. Men bag den ellers så velpolerede facade gemmer der sig en mere mørk og dyster side af den lille ørkenstat.


Gæstearbejdere

Foto: KARIM JAAFAR
Vis mere


Størstedelen af Qatars indbyggere er gæstearbejdere fra hovedsageligt Nepal, Indien, Afrika og Sri Lanka. De er hentet til landet for at bygge de kolossale håndboldhaller, der benyttes under den igangværende VM-slutrunde, og de mange fodboldstadions, der skal stå klar, når Qatar skal være vært for VM i fodbold i 2022.
De omkring 1,3 millioner gæstearbejdere lever under horrible forhold, og i december måned kunne den engelske avis The Guardian fortælle, at der i gennemsnit dør en nepalesisk gæstearbejder i Qatar hver anden dag.
Landet er blevet stærkt kritiseret for de arbejdsforhold, gæstearbejderne lever under. Arbejdet foregår ofte i 50 graders varme og op til 12 timer i træk. Desuden er lønnen exceptionelt lav, hvis den overhovedet betales. Deres rettigheder er stort set ikke eksisterende, og The Guardian vurderer, at man kommer op på 4000 omkomne gæstearbejdere, inden VM-slutrunden sparkes i gang i 2022, hvis ikke der ændres på forholdene.


Pressefrihed

Foto: ABDELHAK SENNA
Vis mere


Qatars medieflagskib er den store TV-kanal Al-Jazeera. Kanalen har ret til at kritisere andre landes ledere, men journalisterne må ikke kritisere den siddende regering i Qatar, den ledende emirs familie eller islam. Jævnfør den første presselovgivning fra 1979 blev journalister, der brød disse betingelser, smidt i fængsel. I 2011 blev der dog udarbejdet en ny presselov, hvor fængslingen af journalister blev afskaffet. Dog ville der stadig pålægges økonomiske sanktioner mod journalister, der publicerer negative eller på anden måde kritiserende artikler om regimet, Qatars regering eller deres allierede.
Ifølge Amnesty International er der meget indskrænket ytringsfrihed i Qatar. De forskellige medier er kontrolleret af kongehuset, og der er stadig eksempler på, at kritikere bliver sendt i fængsel.

Demokrati

Foto: KARIM JAAFAR
Vis mere


Ifølge Qatars grundlov fra 1970 har emiren i landet al magten. Emiren træffer i samråd med andre medlemmer fra Thani-familien alle større beslutninger i oliestaten. Dog bliver de mere rutinemæssige beslutninger truffet af den siddende regering - hvis medlemmer er udnævnt af emiren. Det betyder, at næsten alle medlemmerne af regeringen enten er i familie med emiren, eller tilhængere af den magtfulde familie. Dermed er det en lille elite, der sidder på al magten i oliestaten.
Emiren har haft fokus på indbyggernes velfærd, og de tilbydes gratis uddannelse samtidig med, at de ikke skal betale skat. Der tages dog ikke hensyn til de mange gæstearbejdere, der må se langt efter støtte fra regimet. Emiren udnævner landets dommere, og der findes desuden en shariadomstol, der dømmer ud fra de islamiske love.


Terrorstøtte

Foto: TAUSEEF MUSTAFA
Vis mere


Der foreligger ikke konkret dokumentation for, at Qatars regime direkte skulle have finansieret terror-organisationen Islamisk Stat, men i 2014 blev den tyske udviklingsminister Gerd Müller kaldt til orden, fordi han havde antydet, at Qatar havde finansieret den berygtede terrororganisation.
Desuden hævder det amerikanske magasin 'The Atlantic', at »Qatars militære og økonomiske rundhåndethed har fundet vej til Jabhat al-Nusra«, der er en Al Qaeda-gruppe, som opererer i Syrien.
Derudover mener flere amerikanske medier at vide, at magtfulde personer inden for Qatars stat har ydet finansiel støtte til våben, der oprindeligt skulle være havnet hos andre jihad-grupper, men i stedet faldt i hænderne på Islamisk Stat.
I et hemmeligt notat underskrevet af Hillary Clinton og senere lækket af Wikileaks, anses Qatar for at være USAs mest upålidelige partner inden for terrorbekæmpelse.


Bestikkelse

Foto: PHILIPPE DESMAZES
Vis mere


Det vakte stor opsigt, da Qatar i 2010 blev udnævnt til værtsnation for VM-slutrunden i fodbold i 2022. Siden er der stort set ikke gået en dag uden, at oliestaten er blevet beskyldt for korruption i forbindelse med værtsskabet. Phaedra Almajid, der i 2010 arbejdede som kommunikationschef for Qatars delegation op til afstemningen i 2010, har efterfølgende meldt ud, at hun i flere omgange hørte, at medlemmerne fra Qatars delegation tilbød andre delegerede flere millioner kroner, såfremt de stemte på oliestaten som værtsnation.
Desuden er IHF's formand, egypteren Hassan Moustafa, beskyldt for at have modtaget penge under bordet, da Qatar blev tildelt hvervet som værtsnation for VM i håndbold. Det skete i 2011 for næsen af den store håndboldnation Frankrig


Menneskerettigheder

Foto: STR
Vis mere


Ifølge Amnesty International foregår der stadig diskrimination mod kvinder på mange områder i Qatar. Det ses eksempelvis i forhold til kvindernes mulighed for at kunne opnå skilsmisse. Desuden ser regimet heller ikke positivt på homoseksuelle.
Amnesty modtager rapporter om, at der udøves tortur i Qatars fængsler.