KØB PLUS!

Så tæt er Laudrup på top-job i England

Michael Laudrup er godt på vej ind i klubben af egnede manager-emner til Premier Leagues største klubber.

Sidder der en headhunter et sted og scanner markedet for emner til managerposten i Premier Leagues største klubber, har han fået en ny profil på sin radar.

Danske Michael Laudrup har med sit første halve år i Premier League for Swansea sparket døren ind til den eksklusive flok af trænerprofiler, som de største klubber rekrutterer fra, når nogle af fodboldspillets største sæder skal fyldes ud.

Fodboldekspert Morten Bruun vurderer, at halvanden sæson mere af samme skuffe fra Laudrup er nok til, at han kan indtage drømmeposten i en klub som Manchester United, Arsenal eller Chelsea.

- Hvis han arbejder fint videre i resten af denne sæson og næste sæson med, så passer det måske med, at de skal have en ny manager i Arsenal eller Manchester United, hvis tingene flasker sig. Det er ikke utænkeligt, fordi han har den internationale profil, som er så vigtig for de store klubber, siger Morten Bruun, fodboldekspert og -kommentator på 6’eren.

I løbet af sin første halvsæson i Premier League har Laudrup visket den skepsis væk, der altid klæber til folk, der aldrig har spillet eller trænet i den bedste, engelske række. Undervejs har han spillet lige op med Manchester United, Chelsea og endda slået Arsenal. Resultater, der løfter ham op i den klasse, hvor headhunterne bruger tid på at vurdere hans øvrige kvaliteter. Her scorer han en stensikker topkarakter på sine evner i et åbent transfervindue.

- Det, der virkelig optager englænderne, er, at han har været så dygtig på transfermarkedet. De er helt væk over, at han fik Miguel Michu (pt. 13 PL-mål) for to mio. pund. Det er sindssygt vigtigt for dem. Kan man ikke det, er man slet ikke manager-emne, siger Morten Bruun.

Her har Laudrup, med sit kendskab til det spanske marked, en stor fordel. Samtidig har han med selve fortællingen om den elegante fastlandseuropæer, der overtog ligaens absolutte udkants-klub, formentlig løftet et øjenbryn eller to i storklubbernes bestyrelseslokaler.

- Swansea er nok den mest landlige klub i ligaen. Det, at han kommer til den klub, der har de mest ydmyge faciliteter, har optaget englænderne. De er faldet for hans måde at agere på. Han udtaler sig altid med stil. De har bidt mærke i hans måde at være på, fortæller Morten Bruun.

Midt i julen gav den toneangivende avis The Guardian endda Laudrup det ultimative blåstempel.

- Hvis Michael Laudrup fortsætter de takter, som han har lagt for dagen i Swansea, så vil han helt sikkert være et emne i Manchester United, den dag Alex Ferguson stopper, lød det i en ros, der på de kanter ikke kan blive større overfor en, der ikke bærer efternavnet Rooney, Beckham eller Gascoigne.

Før det havde Arsenal-legenden Martin Keown i sin klumme i Daily Mail udråbt Michael Laudrup som årets træner i ligaen. Pas på, Laudrup, headhunterne kommer.

HER ER LAUDRUPS MULIGHEDER HOS DE FIRE STORE:

MANCHESTER UNITED

Det er ingen hemmelighed, at Alex Ferguson er ved at være en ældre herre. Han stopper nok hverken i morgen eller før påskeferien. Men det er lidet sandsynligt, at den 71-årige skotte tager fem år mere på posten. Derfor handler det meget om timing. Hvem er i ’good standing’ i det øjeblik, Ferguson skal afløses? Det kan være Laudrup, der fik 1-1 på Liberty Stadium og af The Guardian er blevet fremhævet som en mulig afløser af Alex Farguson.

- Han har ikke sat en fod forkert, siden han startede, og han har tydeligvis lært af, at Swansea tabte 0-1 til United sidste år, fordi man viste for stor respekt. Han sendte et Swansea-hold på banen fuld af selvtillid som Uniteds ligemænd, skrev avisen i en klumme op til jul.

ARSENAL

Manager Arsène Wenger er også en af Premier Leagues ældre herrer. I efteråret fyldte han 63 år, og har efterhånden stået i spidsen for Arsenal i 16 år (Siden 1996, red.). Han har kontrakt til og med sommeren 2014, men den slags detaljer plejer ikke at være afgørende. Kommer der et godt resultat inden, som Arsène Wenger kan bruge som afsæt til en elegant exit på toppen, er det ikke urealistisk, at han siger stop. Sidste år udtalte han, at han ville tage 2012 med, og derefter gøre status. 2012 er nu officielt fortid.

Michael Laudrup har selv spillet sig ind i køen af Wenger-afløsere. Ud over at stå for en offensiv, teknisk betonet spillestil har han også besejret Arsenal. Endda foran 60.000 tilskuere på Emirates Stadium. Det skete i oktober, hvor Swansea slog storklubben på to Michu-scoringer i kampens sidste minutter. Den slags glemmer man ikke på de kanter. Ganske vist har Wenger selv tidligere peget på serbiske Dragan Stojkovic, der afløste ham i Japan, men den snak har ligget stille i knap to år nu.

CHELSEA

Manager-sædet hos Champions League-mestrene er nærmest i permanent rotation på trænermarkedet. Rafael Benitez er udpeget som midlertidig manager for resten af sæsonen, og ser ud til at sidde ret sikkert i sædet, men det kan gå hurtigt i fodboldens verden. Til sommer kan han både blive ansat, men han kan bestemt også ryge ud med storskraldet fra Stamford Bridge. Forgængeren Roberto Di Matteo førte Chelsea til sejr i den største turnering af dem alle. Men da klubben røg ud af Champions League i det følgende efterår, var der ikke mere snor fra klubejer Abramovich.

Di Matteo afløste Andre Villas-Boas, der heller ikke fik særlig lang tid i sædet. Men ansættelsen af Villas-Boas beviser, at rigmandsklubben ikke er bange for at ansætte unge, lysende stjerner på trænerhimlen. Endnu engang er timingen afgørende for Laudrup, der også har international trænererfaring nok til at tilfredsstille den krævende klubs ambitioner om europæisk klubfodbold.

MANCHESTER CITY

Roberto Mancini overlevede i første omgang den alt for tidlige exit af Champions League. Sidstepladsen i gruppe D gav ikke engang adgang til Europa League for klubben med de store ambitioner om europæiske triumfer. Derfor er han nærmest presset til at levere resultatet i den hjemlige Premier League. Faktisk er det lige ved, at intet andet end et engelsk mesterskab er nok til at sætte et plaster på såret og de frådende ambitioner.

Den slags hænger som sagt ikke på træerne – især ikke, når de nærmeste konkurrenter hedder Manchester United og Chelsea. Kravet var det samme efter sidste sæsons CL-exit. Et krav han opfyldte med et mesterskab i det absolut sidste øjeblik. Det store spørgsmål er, om han atter leverer varen. En ting er i hvert fald sikker: I det øjeblik City har udspillet sin rolle i mesterskabskampen, er Mancini en mærket mand. Det er her, Laudrup kommer ind i billedet.

Læs også: