____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Mads Øland, direktør i Spillerforeningen og bestyrelsesmedlem i den internationale spillerforening, FIFPro, er ikke overrasket over tirsdagens afsløring af dokumenter, der angiveligt beviser, at der blev udvekslet millioner af dollars under bordet i forbindelse med valget af Qatar som VM-vært i 2022.

- Der var 21 i FIFAs eksekutivkomite, som var med til at beslutte, at Qatar fik VM. Ud af dem er de 12 af dem stoppet i eksekutivkomiteen. De fleste af dem på grund af mistanke om korruption. Jack Warner og Chuck Blazer står vel først på den liste, så det overrasker mig bestemt ikke.Baggrunden er den engelske avis The Telegraphs tirsdagshistorie om, at op mod to millioner dollars blev overført fra en virksomhed i Qatar, der var ejet af Mohammed Bin Hamman, leder af det projekt, der skulle få VM til ørkenstaten. Modtageren var netop Jack Warner, der modtog pengene få uger efter, at værtsrollen meget overraskende fik til Qatar. Korruptionens grimme ansigt har vist sig igen.

Bestikkelse er dog langt fra det eneste, der bekymrer Mads Øland forud for VM-slutrunden i ørkendiktaturet. Problematikkerne står i kø. Ikke mindst når det handler forholdene for spillerne i olieriget. Derfor har Spillerforeningen og FIFPro nu udarbejdet en række krav, Qatar skal kunne opfylde.

- Vi kan ikke leve med det, der sker dernede. Det har jeg også gjort klart for dem, siger Mads Øland, der har haft flere tur til Qatar som medlem af FIFPro.

Det er særligt det såkaldte Kafala-system, Mads Øland kræver afskaffet. Et system, der praktiseres i Qatar og andre golfstater, og som kræver, at man skal have en 'sponsor' for at arbejde. Blandt andet som professionel fodboldspiller. Det kræver, at man afleverer sit pas og underkaster sig arbejdsgiveren.

- Det er et vanvittigt system. Hvis du kommer i bad standing hos din sponsor eller arbejdsgiver, så hænger du bare fast. Eneste mulighed for at få passet tilbage og dermed rejse ud, er at fraskrive sig alle sine rettigheder, forklarer Mads Øland.

Her stopper problemerne dog heller ikke. Allerede nu står det klart, at flere hundrede arbejdere er døde i arbejdet med stadionbyggeri og infrastruktur. Det handler i høj grad om emigrerede indere og nepalesere, der har arbejdet for småpenge.- Ingen fodboldspillere vil spille på stadions, som folk er døde af at bygge. Så der skal bestemt ske noget, og det skal ske forholdsvis hurtigt, lyder det fra Øland, der samtidig vil arbejde hårdt for, at slutrunden rykkes til vinteren 2023 for at undgå de ekstreme varmegrader.

Han forstår godt de røster, der længe har været fremme om, at VM-værtskabet aldrig skulle være tildelt Qatar. 

- Der er i hvert fald en række problemer ved det. Spillerne skal have rimelige arbejdsforhold, og det samme skal dem, der skal bygge stadions, sørge for hoteller og så videre. Og kan man overhovedet spille fodbold i Qatar i juni måned? På den måde synes vi selvfølgelig også, at det er en noget forhastet beslutning.

Hvad vil I gøre, hvis Qatar ikke opfylder jeres krav? Har I overvejet sanktioner?

- Så langt er vi ikke endnu. Men vi har møder med dem og lægger pres på Qatar.

Spillerforeningen og FIFPros tre krav:

  • Kafalasystemet skal afskaffes for fodboldspillere
  • En uafhængig spillerforening skal oprettes (pt. er det ulovligt at organisere sig i Qatar!)
  • Kollektiv aftale om minimums standarder for kontraktindgåelse skal indgås, hvor det også sikres, at tvister kan afgøres et uafhængigt faglig voldgiftssystem