KØB PLUS!

Mikkelsen: Ingen undskyldninger mere

Tobias Mikkelsen har ikke været udtaget de seneste kampe, selv om han har været klar.

Først var der guldhat og champagnesprøjt i Farum i maj. Derefter indtræden på en af verdens største fodboldscener ved EM og en form for nationalt og internationalt gennembrud i juni.

Her tre måneder efter er Tobias Mikkelsen for bare anden gang med i truppen for sin sin tyske klub Greuther Fürth, der møder Bayer Leverkusen.

Han har ikke haft nemt ved at tilpasse sig i den lille provinsby Fürth i det nordlige Bayern, siden han blev solgt i juli. Især i starten af sæsonen har han ikke følt sig tilpas hverken fysisk eller mentalt, hvilket cheftræneren kvitterede med en plads på tribunen.

Og på trods af at Mikkelsen de seneste tre kampe har følt sig klar og har meddelt det til træneren, har han stadig været ude af truppen.

- Jeg ved ikke, hvorfor jeg ikke har været i truppen. Sådan er fodbold nogle gange, det har været trænerens beslutning. Jeg havde meddelt ham, at jeg har var klar til de kampe, siger Tobias Mikkelsen og fortsætter:

- Til den første og måske den anden kamp kunne jeg godt se, hvorfor jeg ikke spillede, men de andre kampe, vi har spillet, har jeg været klar og kunne godt have spillet. Det har træneren så vurderet, at jeg ikke skulle, og så må vi se, hvornår han ændrer mening.

Hvad har træneren brugt som begrundelse for sin vurdering af, at du ikke var klar?

- Inden den første kamp mod Bayern (25. august, red.) var jeg rigtig slidt i kroppen og hovedet. Jeg havde spillet mange kampe for FCN, så var der EM, og derefter tog jeg tilbage til FCN og spillede to kampe for dem, hvorefter jeg tog direkte ned til en tysk opstart. Det kostede rent fodboldmæssigt, og derfor mente træneren, at jeg ikke var klar på det tidspunkt. I starten var jeg enig med ham, men på det seneste har jeg følt, at jeg var helt klar, og det har jeg sagt til ham.

Hvad er det, der har været så svært for dig?

- I starten skulle jeg bruge noget tid på at vænne mig til det hele: nye omgivelser, væk fra de trygge rammer derhjemme, nye mennesker og nyt sprog. Alt det, har været en omvæltning for mig. Jeg er ikke en type, der bare falder ind i det hele og føler mig tryg med det samme. Dét er der måske nogen, der gør, men ikke mig. Jeg skal bruge mere tid til at tilvænne mig. Nu er der dog ingen undskyldninger længere, jeg synes, jeg er kommet godt ind i det hele nu, siger han og fortsætter:

- Problemet har været det mentale, hvilket har påvirket mig fodboldmæssigt. Der har været meget andet end fodbold, der har fyldt mit hoved: at finde en lejlighed, bo på hotel i tre måneder, finde ud af hvordan min kæreste kunne komme til at studere hernede og alle sådan nogen ting. Nu er det slut, jeg har nu min base og er klar.

Du er ikke nervøs for, at du har fundet en forkert klub, der ikke vil satse på dig alligevel?

- Nej. Jeg kan ikke se, hvorfor jeg ikke skulle komme til at spille. Jeg har bare skullet igennem en tilvænningsperiode, og den føler jeg, at jeg er igennem nu. Og jeg har ikke hørt noget om, at de ikke vil satse på mig. Jeg går ud fra, at de ville fortælle mig det, hvis det forholdt sig sådan. Så det tror jeg slet ikke på.

Føler du, at du kan følge med til træning? Det tyske træningsmiljø kan være en hård og beskidt scene.

- Ja, man går virkelig til den her, det er noget helt andet end hjemme i Danmark. Men det er ikke, fordi man sparker hinanden ned til træning for at få en startplads eller noget lignende. Det har jeg ikke oplevet, men selvfølgelig bliver der gået til den, siger Mikkelsen.

- Spillerne på holdet har et højt teknisk niveau, og de vil gerne spille fodbold. Tilgangen til kampene er, at man vil spille offensivt, hvilket passer mig fint. Jeg er tiltænkt en plads på enten højre eller venstrekanten, og jeg synes ikke, jeg er dårligere end dem, der spiller de pladser nu. Men der er bare hård konkurrence på alle pladser, og derfor handler det om at levere til hver eneste træning. Jeg synes ikke, en startplads er langt væk.

I næste uge udtages landsholdet til kampene mod Bulgarien og Italien. Hvordan er dine chancer for at komme med?

- Det ser jo ikke godt ud, fordi jeg ikke har fået spilletid. Det kan alle se. Men jeg føler mig hundrede procent klar, og hvis Morten mener, at jeg ville kunne bidrage med noget til de to kampe, tror jeg også, at han tager mig med.

Greuther Fürth spiller lørdag ude mod Bayer Leverkusen, og Tobias Mikkelsen er for anden gang med i truppen.