KØB PLUS!

Löw er både bussemænd og pedicure

Joachim Löw er landstrænernes Beckham. Cool, forfængelig og livsnyder. Trods en middelmådig spillerkarriere er han i dag den rette mand til at føre Tyskland til EM-succes.

Når Bayern Münchens præsident og tidligere vesttyske landsholdsspiller Uli Hoeness pulser på en fed cigar og drikker Weissbier i VIP-loungen på Allianz Arena, så kan man ofte se Tysklands landstræner Joachim Löw ikke mange meter fra ham med en Marlboro Light og et glas Rioja-vin.

Den moderne tyske mand er velklædt, velsoigneret og international. Der er ikke brug for synkronisering af Tom Cruise-film og årets højdepunkt er ikke længere oktoberfest i München. Tysklands landstræner Joachim Löw har om nogen rykket ved idealbilledet af den tyske mand.

Löw taler offentligt om pedicure og vigtigheden af en god ansigtscreme, hvilket fik kosmetikfirmaet Nivea til at kaste millioner af euro efter ham som deres ansigt udadtil. Blandt tyskerne joker man med, at han er så evigt velklædt, at man kunne vække ham om natten og smide ham direkte på forsiden af et modemagasin.

Löws popularitet er så voldsom i Tyskland, at kansler Angela Merkel helt målrettet går efter hans offentlige støtte. Men »Jogi« som han kaldes har selv ridset i det perfekte image.

"Hulemanden" eksisterer indeni, når Löw midt under en kamp er fanget af TV-kameraerne med fingeren dybt begravet i næsen, hvorefter han har toppet med at stoppe "guldet" i munden. Eller når han i varme omgivelser har taget hånden under armhulerne på den gennemsvedne skjorte for derefter at lugte til hånden.

Blandt denne EM-slutrundes mest mindeværdige klip er også episoden, hvor Joachim Löw prikker bolden ud af en ung bolddrengs favn, og derefter giver ham et klap på kinden. Bussemænd, svedpletter og sjove episoder har netop gjort Joachim Löw mere folkelig, mere menneskelig. Og de tyske kvinder sender hvert år tusindvis af kærlighedserklæringer til ham.

Det var ikke overraskende Joachim Löw, Real Madrid-ledelsen havde som topkandidat, da José Mourinho midt i sidste sæson begyndte at tale om at vende tilbage til Premier League igen. Löw besidder på mange punkter samme egenskaber som Mourinho. Den detaljerede taktiske indsigt, den grundige mandskabspleje og så det der verdensmands-image.

Löw og Mourinho deler også samme bagage fra en spillerkarriere, der aldrig nåede samme niveau som deres trænerkarrierer. I 1978 som 18-årig flyttede Löw fra det trygge hjem i Schönau i Vesttyskland til Freiburg for at forfølge drømmen om en stor spillerkarriere. Ud af fire brødre var han den bedste fodboldspiller, men ikke den mest discplinerede. Han havde en lidt lettere tilgang til livet, end den måde forældrene med den altdominerende fabriksarbejder-far opdragede de fire knægte.

Löws mere frisindede tankegang kom også til udtryk til denne sommers EM-slutrunde, da han offentligt gav de tyske spillere tilladelse til at ryge, drikke, tweete og sove med fruer.

Löw fik aldrig noget gennembrud som fodboldspiller. Han spillede for klubber som SC Freiburg, VfB Stuttgart, Karlsruher SC og Eintracht Frankfurt, men han var allerbedst i den næstbedste række i slutningen af spillerkarrieren. Som cheftræner slog han sit navn fast allerede i 1996, da han førte Stuttgart til pokaltitlen og finalen i Pokalvinders Turnering.

Men Löw navigerede derefter imellem fyringer og konkurser, indtil Jürgen Klinsmann ansatte ham som assistent på landsholdet i 2005. Duoen Klinsi-Jogi revolutionerede den tyske spillestil og gjorde Tyskland til et boldbesiddende angrebsivrigt hold med en filosofi om, at et angreb kun skulle vare i maksimalt 10 sekunder, før afslutningen skulle falde. Da Klinsmann efter et flot VM på hjemmebane i 2006 trak sig, var det kun naturligt at forfremme Joachim Löw, der siden har taget Tyskland og landsholdsfodbolden med storm.

Den endelige anerkendelse i form af en titel mangler endnu, men aftenens kamp mod Grækenland ligner blot næste skridt på vejen mod en EM-triumf for "Jogi".