Den danske manager, Michael Laudrup, har gjort Swansea til et mere direkte hold. Det virkede dog ikke helt mod Sunderland

Inden kampen mod Sunderland i aftes havde Michael Laudrups Swansea ikke tabt i de seneste seks ligakampe og samtidig skrevet historie ved at spille sig til Liga Cup-finalen på Wembley. Hæder, ros og skulderklap til danskeren fra alle sider.

Men stadig med en følelse af Brendan Rodgers i de to sidste sæsoner havde gjort forarbejdet, og hvor var egentlig Laudrups aftryk?

Det aftryk var måske ikke så tydelig i tirsdag aftens kamp, der blev en chancefattig 0-0-affære med et Swansea-hold mærket af tidens mange kampe.

Man sagde det længe, inden Michael Laudrup kom til:

"Swanselona" kaldte man Swansea hentydende til walisernes spillestil, der i stil og taktik mindede om Barcelonas ensidige boldreligion.

Og så kom Michael Laudrup til Wales. Han greb Barca-stilen og har bygget på.

Danskerens mandskab er stadig glad for bolden, men har den i gennemsnit mindre end Rodgers’ mandskab, og samtidig har han gjort Swansea til et mere direkte, mere kynisk og mere konkurrencedygtigt mandskab.

Michael Laudrups Swansea elsker stadig at have bolden.

Men hvor Swansea under Brendan Rodgers i sidste sæson havde bolden Barcelona-agtigt meget uden at kunne omsætte det i scoringer, har Laudrup stadig fokus på boldbesiddelse, men med en klart mere direkte tilgang til det offensive spil.

Rodgers’ 4-2-3-1-system forvandlede sig ofte til et regulært 4-3-3-system med klassisk kantspil, og backer der skubbede op, og de tre forreste midtbanemænd, der strakte banen ud på kanterne. Michael Laudrup har gjort 4-2-3-1-systemet permanent med den mest scorende Michu liggende bag den enlige angriber eller som en slags falsk nier.

Snævert Mens Rodgers satsede på banens bredde til at strække modstanderens forsvar, holder Laudrups mandskab de tre mand bag angriberen snævert inde centralt på banen, hvor de forsøger at fastholde pasningsspillet, mens én af disse samtidig kan fungere som en klassisk 10’er.

Det gør, at boldbesiddelsen foregår mest fremme på banen - i modsætning til sidste år, hvor fem ud af syv af Swanseas mest afleverende spillere var forsvarsspillere - hvilket gør, at opspillet bliver mere direkte, og Laudrups mandskab har da også i gennemsnit flere skud på mål i denne sæson i forhold til sidste. Laudrups mandskab har godt nok i gennemsnit 50 færre afleveringer pr. kamp i forhold til Swansea i sidste sæson, men danskerens mandskab scorer markant flere mål og henter klart flere point på udebane sammenlignet med sidste sæson.

Presspillet er faldet under Laudrup, hvilket har gjort, at man falder længere tilbage på banen i defensiven og det, danskeren har ofret i boldbesiddelse generelt, er altså opvejet af mere boldbesiddelse fremme på banen, når man er i angreb resulterende i flere skud på mål.

Det har i den grad givet Swansea en ekstra dimension og har naturligvis også noget at gøre med de spillertyper, Laudrup hentede ind i sommer.

Disse spillere kunne dog ikke gøre nogen forskel tirsdag aften, hvor Swansea havde klart mest boldbesiddelse og markant flere skud på mål end Sunderland, og bortset fra at Swansea blev snydt for et straffespark, og at Dyer brændte en kampvindende chance 10 minutter før tid, virkede de to hold tilfredse med det ene point.