KØB PLUS!

Laudrup-kritik af Platinis EM-plan

UEFAs beslutning om at hæve antallet af deltagende lande ved den kommende EM-slutrunde får konsekvenser for kvaliteten, vurderer Brian Laudrup.

Den netop afsluttede EM-slutrunde i Polen og Ukraine blev den foreløbig sidste med 16 deltagende nationer.

For allerede ved næste EM-slutrunde i Frankrig i 2016, har UEFA med præsident Michel Platini i spidsen valgt at hæve antallet af deltagerlande fra 16 til 24.

Og det vil få den uundgåelige konsekvens, at niveauet i kampene falder. Det mener Brian Laudrup, europamester med det danske guldhold fra 1992.

- Der er jo kun et vist antal lande i Europa, og når man så pludselig sætter antallet op fra 16 til 24 hold, så bliver kvaliteten dårligere, siger han til sporten.dk.

- Der er selvfølgelig en grænse for hvor stort et EM, man kan lave. Og her vil jeg mene, at 24 hold nok er lige i overkanten af, hvad Europa kan bære, forklarer Brian Laudrup.

Da Danmark vandt guld i 1992 ved EM-slutrunden i Sverige, var antallet af deltagende lande helt nede på otte.

Og netop modellen med få hold har været årsagen til, at man tidligere har kunnet argumentere for, at konkurrencen ved EM er skrappere end ved VM.

- Man har ofte talt om den store forskel på et EM og et VM. Og her må vi være ærlige at sige, at når man ser et EM med 16 hold, så er det cremen af europæisk fodbold, der er samlet. Der er ikke mange lande, der kunne have forskønnet EM-slutrunden denne gang. Og sammenligner du det med et VM, så må vi være ærlige at sige, at der er lidt tvivlsomme hold fra oversøiske lande med på en lettere baggrund end ved et EM. Så derfor vil kvaliteten ved EM bare være højere, siger Brian Laudrup.

Han fremhæver dog, at det, set fra et dansk perspektiv, kan blive nemmere for det danske landshold at kvalificere sig til EM i fremtiden.  

Læs også: