Så er vi i gang. Jagten på dansk fodbolds nye hovedperson er startet. Mandag kom DBU på banen. Unionen går nu i krig med det, der med lidt pondus i halen kan kaldes den vigtigste ansættelsesproces i dansk fodbold i dette årtusinde. En ansættelsesproces, der inden nytår skal resultere i en ny landstræner til det danske landshold.

Manden, der skal ansætte Morten Olsens afløser, er DBU-direktør Claus Bretton-Meyer. Det er ham, der med lidt hjælp andre steder i unionen, skal indstille ét emne til bestyrelsen.

Det gør Bretton-Meyer med øje på fire kriterier, som den nye landstræner skal leve op til. Fire kriterier, han mandag præsenterede i en kort video.

Danmarks nye landstræner skal ifølge DBU kunne krydse af ved alle fire af følgende kriterier:

- Den kommende landstræner skal have international erfaring som træner

- Vedkommende skal tidligere have skabt væsentlige resultater med sine hold

- Han skal have en tydelig spilfilosofi

- Han skal have klare og tydelige lederegenskaber

Det sætter nogle naturlige begrænsninger. Sagt med en lidt forslidt frase skilles fårene fra bukkene.  For det er ikke alle landstræneremner, der kan nikke bekræftende ja til alle fire krav fra DBUs side.

Et væld af kandidater har allerede været nævnt som potentielle afløsere for Morten Olsen. Nogle mere realistiske end andre.

Både udenlandske og danske navne er i spil. Men hvilke udenlandske trænere, DBU kan få øje på, er endnu for tidligt at konkludere. Anderledes ser det ud for de danske navne og de udlændinge, der arbejder inden for landets grænser.

BT.dk tager en hurtig overflyvning over, hvem der lever op til kravene og derfor er inde i varmen – og hvem der slukøret må indse, at cv’et  i denne omgang ikke er omfattende nok til jobbet som dansk landstræner.

Inde:

Kasper Hjulmand
Hjulmand har den internationale erfaring med sig fra Mainz – om end den er kort. Den tidligere FCN-træner har et mesterskab i bæltet, og hans spilfilosofi er ikke bare tydelig. Den er i bogstaveligste fortand skrevet til DBU. Hjulmand var således en af skrædderne bag DBU ’røde tråd’.

Kommer han til samtale: JA

Jess Thorup
Har Jess Thorup international erfaring? Ja, det har han vel egentlig med et U21-EM og en kvalifikation til slutrunden i nylig erindring.  Semifinalepladsen ved netop EM og den dertilhørende OL-billet tæller på positivsiden for Thorup, der har en fordel ved at arbejde med DBUs spillestil til daglig. Under EM viste fynboen, der er højt agtet i unionen, også lovende lederegenskaber.

Kommer han til samtale: JA

Michael Laudrup
Laudrup har al den tænkelige internationale erfaring, man kan ønske sig. Spillerkarrieren i klubber som Juventus, FC Barcelona og Real Madrid taler for sig selv, men også trænertjansen har ført Laudrup vidt omkring. Fra Spanien over Rusland til England og Qatar. Laudrup har samtidig enkelte gode resultater og DBU-spillestilen inde under huden. Men spørgsmålet er om DBU og Laudrup er et godt match?

Kommer han til samtale: MÅSKE

Ståle Solbakken
Solbakken er den klare og tydelige leder, DBU vil have – med en god portion karisma oven i købet. Han har skabt resultater, og han har den internationale erfaring fra ikke bare Champions League, men også Bundesligaen og England.  Solbakken har en klar spilfilosofi – men det er ikke den, DBU praktiserer.

Kommer han til samtale: MÅSKE

Ude:

Glen Riddersholm
Riddersholm, der er uden job efter opsigelsen i FC Midtjylland, har resultaterne på sin side. Et dansk mesterskab friskt i erindringen er ikke nogen dårlig ting. Spilfilosofien har den blonde jyde også, men den internationale erfaring sætter ham skakmat. Et par kvalifikationskampe til Europa League rækker ganske enkelt ikke langt nok.

Kommer han til samtale: NEJ

Kent Nielsen
Sidste sæsons mestertræner har netop skubbet en ny båd i vandet med OB. Men selv uden denne ligning, havde han næppe været en del af DBUs regnestykke. Nielsen har skabt resultater med AaB, men trods et europæisk gruppespil er den internationale erfaring for lille. Samtidig har den kortbuksede europamester spillestilen lidt imod sig.

Kommer han til samtale: NEJ