Det var ikke meningen, at Åge Hareide skulle blive den altoverskyggende hovedperson tidligere på ugen. Og det passede ham egentlig heller ikke.

Sådan blev det ikke desto mindre. Landstræneren skulle æde lidt flere blændende blitzlys, lidt flere bidende spørgsmål og lidt mere tv-tid. Og hvorfor så det? Fordi det i løbet af onsdagen stod klart, at den norske chef for de rød-hvide har kontrakt helt frem til 2020, i stedet for det bebudede kontraktudløb efter VM i Rusland næste sommer.

Åge Hareide er kommet for at blive. Inden han i dag sender landsholdet ud til den vigtige VM-kvalifikationskamp mod Rumænien, får han fuld opbakning fra DBU trods svingende resultater i løbet af de snart 13 måneder, han har besiddet dansk fodbolds fineste og mest eftertragtede post.

HUSK! AT DU KAN FØLGE RUMÆNIEN-DANMARK LIVE SØNDAG AFTEN KL. 20.45 HER PÅ BT.DK

Præcis som den tidligere regering havde sin 2020-plan, har DBU og landsholdet sin. Den hedder Åge Hareide. Resultatet i aftenens kamp i den rumænske provinsby Cluj kan ændre meget, ligesom resten af landsholdsåret kan det. Men netop nu ligner Åge Hareide Danmarks landstræner flere år frem i tiden og dermed manden, der skal forløse det potentiale, der er på et hold, som i stærkeste opstilling kan mønstre både etablerede stjernespillere som Christian Eriksen og Kasper Schmeichel og internationalt anerkendte stortalenter som Andreas Christensen og Kasper Dolberg.

BT har derfor valgt at banke på døren ind til det rum, der er skabt mellem de danske landsholdsspillere og deres 63-årige træner. Hvilke stemninger og følelser har et års samarbejde skabt, hvad er landstrænerens status, når det gælder popularitet og respekt – og hvilke personlige bånd er skabt spillere og træner imellem?

Svaret har kun spillerne. De spillere, der indtil for 16 måneder siden så og mærkede, hvordan Morten Olsen herskede med autoritet, stædighed og en utrættelig faglighed. Sådan er det ikke i dag.

Kasper Schmeichel.
Kasper Schmeichel. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Christian Eriksen.
Christian Eriksen. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Det har været en omvæltning fra at have haft Morten i så mange år,« som Kasper Schmeichel tørt konstaterer det.

I dag er det andre buzz-ord, der svæver i rummet mellem landsholdsspillerne og manden på bænken. Ord, der helt som Åge Hareides personlighed er mere runde og mindre kantede, end de, der typisk påklistres en træner i den ubønhørlige præstationskultur, som fodbolden er.

»Han er lidt anderledes. Han er mere ’laid back’ end mine andre trænere. Frank De Boer (Eriksens tidligere træner i Ajax, red.) var meget på, og det er Pochettino (Tottenhams manager, red.) også. Der er aggressivitet i dem, hvor Åge mere er en tilbagetrukket type, som kigger lidt over det hele. Han ved, hvad han skal og vil have, men han vil stadig have, at det er spillerne selv, der gør det. De Boer og Pochettino kunne godt stå og råbe os ind i hovedet, men der er han en anden type,« forklarer Christian Eriksen.

Riza Durmisi.
Riza Durmisi. Foto: Russell Cheyne
Vis mere

Simon Kjær.
Simon Kjær. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Jeg tror, tilliden er hans bedste våben,« siger Simon Kjær, som Åge Hareide sidste sommer gjorde til sin nærmeste allierede og fortrolige i spillertruppen, da han udstyrede midterforsvaret med det prestigefulde og vigtige anførerhverv.

Og så er der åbnet op. Åge Hareide kan blive både sur og rasende, ligesom han til tider lader den galskab, som han flere gange har efterlyst i sine spillere, sive ud gennem træningsdragten.

»Der er stor respekt omkring ham. Når Åge snakker, lytter vi alle sammen,« fortæller Riza Durmisi, der er et af de sikreste kort på nordmandens hold.

Men som Simon Kjær siger, er det tilliden – den gensidige af slagsen – der har gjort Åge Hareide til en både populær og respekteret mand i den danske landsholdstrup.

Andreas Christensen.
Andreas Christensen. Foto: Henning Bagger
Vis mere

»Vi har en rigtig god dialog. Han inddrager os i mange ting, og det giver tillid. Man vil gerne både stikke snuden frem og løbe igennem en mur for ham, og det er i princippet, hvad det handler om for en træner i min verden. At få tilliden fra spillerne og få dem til at gå igennem ild og vand for dig og samtidig give den tillid og indflydelse,« påpeger Simon Kjær, inden makkeren i centerforsvaret, Andreas Christensen, underbygger kaptajnens udsagn.

»Han er den træner, jeg har haft mest dialog med individuelt. Det behøver ikke at være om fodbold. Det kan også være om, hvordan det går i mit privatliv,« fortæller det 21-årige stortalent.

Åge Hareide er det, der med en flittigt brugt kliché, kaldes ’i øjenhøjde’ med sine spillere. Han blander sig i truppens fællesskab, snakker seriøst og er samtidig med, når der er smil på. Når landstræneren går fra omklædningsrummet til træningsbanen følges han med spillerne, i stedet for at isolere sig med sine trænere. Det har han vundet på.

»Alle kan lide Åge. Han har rigtig godt humør, men han ved også, hvornår det skal være seriøst. Du kan have en rigtig hyggelig samtale med ham, men når vi så går ud på banen, kan man se, at han rent faktisk mener det. Så er det seriøsitet. Det kan jeg rigtig godt lide. Vi får lidt mere frihed udenfor banen, men når vi så er dér, har vi bare at lytte efter. Det tror jeg, vi alle sammen sætter rigtig stor pris på,« erklærer Andreas Christensen.

Var Hareide leder på et kontor eller i et virksomhed i stedet for landstræner, havde han været ledertypen, der uddelegerer opgaverne, sørger for julefrokosten og ikke skal med på CC på en mail. Han har ikke samme autoritet og næppe heller samme faglighed som Morten Olsen, men tilliden og tiltroen gennemsyrer hans omgang med de medarbejdere, der i dette tilfælde er højtbetalte landsholdsspillere.

»Jeg vokser af tilliden, og det tror jeg, hele truppen vil nikke genkendende til. Tillid betyder rigtig meget i moderne fodbold. Selvfølgelig er der også nogle taktiske elementer, der skal være styr på, men i sidste ende kan vi jo alle sammen spille fodbold,« siger Simon Kjær.

»Er der formået at bygge en tillid op til hver eneste spiller og har hver eneste spiller et billede af, at træneren og holdet stoler på ham, vokser han også ni ud af ti gange,« uddyber anføreren.

Sammen med Christian Eriksen, Kasper Schmeichel og William Kvist udgør Kjær det spillerråd, som de facto har magten på landsholdet. Det er blandt dette firkløver, beslutningerne træffes og kommunikeres, ligesom det er disse spillere, der de seneste måneder har ført ordet i det verbale slag mod DBU.

Hareide har som landstræner formået at få alle fire spillere tæt på, samtidig med han ikke har glemt truppens øvrige spillere. På den måde har han fået fat i både holdets hoved og hale trods de svingende resultater. Resultater, som arbejder imod – ikke for – nordmanden både udadtil og internt på holdet.

Et godt resultat i aften i Rumænien vil styrke hans position, præcis som et nederlag vil svække den. Ikke desto mindre er Åge Hareide dansk landstræner i dag, i morgen og sikkert også i overmorgen. Med mindre landtræneren selv stikker af eller DBU vender på en tallerken, er der papir på nordmanden mere end tre år endnu. Og det er spillerne – lige nu – ganske godt tilfredse med.

»Det er en god nyhed for os. Jeg tror, vi har brug for stabiliteten,« siger Kasper Schmeichel.

Samme holdning synes DBU at have.