En bankbog fyldt til bristepunktet og en rygsæk proppet med eksotiske oplevelser. For de fleste mennesker lyder det som en perfekt karriereplan. Men ikke for den danske landsholdsangriber Lasse Vibe. Han har takket nej til milliontilbud fra Kina og afvist interesserede klubber fra USA, Rusland og Tyrkiet.

Han har kort fortalt gjort alt det, som mange fodboldspillere i dag har svært ved. Sagt nej til millionerne og de vilde eventyr – for til gengæld at tage det sikre valg: Brentford i den engelske Championship. Hvorfor? Fordi fodbold er mere end bare penge.

»Selvfølgelig er økonomien interessant. Det fortæller noget om, hvor meget klubben gerne vil have dig. Men min indstilling til fodbold har også altid været, at det er noget, jeg gør, fordi det er sjovt – og ikke fordi det er noget, jeg skal blive stinkende rig af. Jeg ser også frem til en dag at kunne afslutte min karriere og få et almindeligt job. Så på den måde fylder det ikke så meget, hvad jeg tjener i dag,« siger Lasse Vibe, der er i gang med at færdiggøre sin kandidatuddannelse i finansiering og regnskab på Copenhagen Business School og uddyber:

»Det kan godt være, at mange andre ikke havde takket nej til de tilbud, men man skal huske, at den sum, man får tilbudt, også er et lokkemiddel. Én ting er, hvad de er villige til at betale - noget andet er de vilkår, man kommer til at spille og leve under.«

Især familien har fyldt meget i Lasse Vibes overvejelser om en fremtidig klub.

»Min hustru og to børn har været meget vigtige for mig i alt det her. Jeg kender fodboldspillere, der bor i et land – og så bor familien i et andet. Det kan godt fungere for nogen, men ikke for mig. Jeg vil ikke misse to eller tre år af mine drenges opvækst for noget som helst. Det har været rigtig vigtigt for mig.«

»Jeg står ikke kun til ansvar over for mig selv, men også over for mig familie. Derfor skal jeg også kunne stå inden for den beslutning, jeg traf, i fremtiden.«

Helt konkret har Lasse Vibe haft en tjekliste, han har gennemgået, når han har skullet vurdere tilbuddene. Den har indeholdt sportslige hensyn, familiemæssige hensyn, skoler i området, infrastrukturen og andre lignende forhold rundt om klubben.

»Når der er nogen, der er interesseret i dig, er den første spontane tanke altid, at man bliver glad og synes, det er fedt. Det, tror jeg, gælder for alle mennesker, hvis man får at vide, at man er eftertragtet. I næste fase har jeg så forsøgt at komme over glæden og se på, hvad det reelt ville indebære at sige ja. Her har jeg brugt min tjekliste. Til sidst har jeg så lagt alt sammen og set, hvordan min mavefornemmelse var. Og her var den positiv med Brentford.«

»En ting er økonomi, men det handler også om, hvordan betalingen falder – og hvad der hører med rundt om. Jeg har hele tiden haft den holdning, at det sted, jeg skulle hen, ville jeg have besøgt først. Det har jeg stillet som krav, og det har nok også dulmet interessen lidt, at jeg ikke bare var prototypen på en fodboldspiller, der bare beder om et tal og så sætter sin underskrift.«

I England bliver Lasse Vibe holdkammerat med Andreas Bjelland, ligesom der også er landsmænd i den sportslige ledelse. Mens Flemming Pedersen er ansat som assistenttræner, er Rasmus Ankersen sportschef i klubben. Det har haft stor betydning for Vibes valg.

»Det har gjort beslutningen meget nemmere. Bjelland kender jeg fra landsholdet, og jeg har spurgt ham om, hvad det er for en klub. Generelt har jeg fået indtryk af, at det er en utrolig spændende klub, der er gennem en eksplosiv udvikling,« siger den tidligere Göteborg-spiller, der er sikker på, han nok skal slå igennem i England.

»Man gør sig altid tanker om, om man er dygtig nok. Det, tror jeg, alle mennesker gør. Men jeg er blevet hentet ind som en betydende spiller. Og hele mit fokus er på at lykkes i stedet for på, hvad der sker, hvis jeg ikke lykkes. Jeg har allerede opnået mere, end jeg havde troet muligt. Der har aldrig været de store forventninger til mig, så jeg har altid kunnet komme fra baghjul. Det håber jeg, jeg kan igen nu.«