For langsom i sine handlinger. Spiller bolden for meget bagud. Kritikken af William Kvists præstationer på landsholdet har gennem en periode været skånselsløs.

Så skånselsløs, at Morten Olsen onsdag følte sig kaldet til at skrue bissen på over for medier og fans.

Olsen 'driller' medier i Bendtner-gate: Det er ikke det hele, der passer...

»Er det blevet sådan i det her land, at vi er mere fokuserede på, hvad spillerne ikke kan, fremfor deres styrker?« lød det blandt andet fra landstræneren, som specifikt sigtede til William Kvist, da han udtog truppen til landskampene mod Montenegro og Serbien i juni.

William Kvists navn var igen blandt de udvalgte i den trup, som Morten Olsen også udtog på pressemødet i DBUs hovedkvarter i Brøndby, og den 30-årige midtbanegeneral er glad for støtten fra sin chef.

»Som medarbejder er man altid glad for, at ens arbejdsgiver tager én i forsvar. Det kan jeg godt lide. Men det vigtigste for mig er stadig den kritik, Morten kommer med internt,« siger landsholdets viceanfører.

William Kvist indrømmer dog, at det er svært ikke at føle sig kvast af medierne og tilskuernes dom.

»Man kan ikke undgå at blive påvirket. Dem i fodboldens verden, der påstår, at de ikke bliver påvirket, lyver. Men det største problem er den påvirkning, kritikken har på venner og familie. De følger lige så meget med i vores karriere, som vi selv gør. De sidder måske derhjemme foran fjernsynet og får alt det ind. Det kan jo lyde hårdt.«

Senest blev William Kvist udsat for kritik efter kampen mod Frankrig i marts. Bagefter forsvarede Morten Olsen sin midtbanegeneral og pegede i stedet på, at Daniel Wass var årsagen til Kvists svage præstation. Han havde simpelthen skabt for meget uro.

Helt ude i kulden: Dagens træning sår ny tvivl om Bendtners fremtid

»Mod Frankrig var vi bare overmatchede. Generelt mangler kritikken ofte nuancer. Det er svært for mig at ændre noget hos de folk, der tror, at jeg skal gøre som Xavi eller Andrea Pirlo. Et hold skal kunne angribe, og det skal forsvare. Jeg har den defensive orientering. Det er ikke mig, der skal afdrible tre mand og lave alt muligt smart for at få bolden fremad. Jeg skal prøve at få den så sikkert som muligt op til Eriksen, Bendtner eller Krohn-Dehli. Og ofte kan det være ved at spille den ud til backen først,« påpeger Kvist og tilføjer:

»Vi spiller relativt offensivt på landsholdet, og vi er blevet straffet hårdt på omstillinger. Det er vi meget opmærksomme på – selv når vi spiller mod Makedonien eller Armenien i Parken. Dér er min opgave hele tiden at have øje på defensiven. Så er det klart, folk nogle gange kan undre sig over, at jeg ligger så langt tilbage eller kun spiller simpelt. Men det er en opgave, jeg har fået og har taget på mig. Det hele er ikke så sort-hvidt, som det ofte bliver gjort til.«

»I mit sidste år i FCK fik jeg f.eks. næsten altid 10 eller 12 i karakter i aviserne dagen efter. Også selvom jeg ikke altid spillede særlig godt. Det viser lidt, at mange ting spiller ind på bedømmelserne.«

»Efter en kamp for nyligt havde Morten (Olsen) fundet mine 54 aktioner i kampen. Der er to eller tre af dem, hvor jeg – hvis jeg havde været mere cool – kunne have spille bolden fremad. Det samme kan du finde på mange andre. Men fordi det er mig, lægger man mærke til det. Også fordi det er nemmere, når man skal følge med i 22 spillere. Folk lægger mærke til det lige så snart, jeg spiller bolden tilbage. Men omvendt jeg også én af de spillere, der vinder flest bolde. Det får kritikere ofte ikke med. Det brede billede mangler i kritikken.«

»Os der arbejder med fodbold til dagligt kan se nuancerne – og bliver lidt irriterede, når de mangler. Men jeg accepterer dét også. Jeg gider ikke stå og tude. Jeg er gammel nok til det her. Jeg er 30 år gammel og har prøvet det, der var værre, end at folk hidser sig op, når jeg spiller bolden bagud. Sådan er gamet.«