Kurt Andersens knap 14 år som klubejer bød på nogle gevaldige rutscheture, inden det hele sluttede med udsigt til en uklædelig konkurs

Hvad skal Kurt Andersen nu stå op til om morgenen?

I flere omgange har udlandsdanskeren forklaret, at det var hans primære motiv for at involvere sig med million-investeringer i først AGF og siden FC Vestsjælland, at have noget at stå op til. Mandag trak Onkel Kurt, et tilnavn han ikke brød sig om, men som hang ved manden, der kom hjem som den rige onkel, bremsen i Slagelse-klubbens professionelle overbygning. Bestyrelsen indgav konkursbegæring, og spillerne måtte klare sig uden den november-løn, som de ellers så sent som lørdag var blevet lovet.

Dermed ender den 71-årige tidligere bankmands fodboldeventyr med et trist exit. Det vides ikke, hvor mange penge han mister i FC Vestsjælland, hvor han det seneste år har forsøgt at sælge sin aktiebeholdning. Men i et portræt i Jyllands-Posten sidste år blev investeringen anslået til at være i størrelsesordenen 15-20 millioner kroner, som nu må anses for at være tabt.

Dermed gik Kurt Andersens eventyr i Slagelse noget anderledes, end da han agerede redningsmand i AGF. Her kom han ind med 13 millioner kroner i begyndelsen af 2002 og sørgede sammen lokale investorer for, at traditionsklubben styrede fri af en truende konkurs.

Dengang lovede han troskab til Aarhus-klubben de næste 20 år, mens ådan gik det som bekendt ikke. I forsommeren 2007 solgte han sine aktier til en markant underkurs, for det havde han lovet den gruppe af lokale erhvervsfolk, som købte hans aktiepost. Selvom kursen stod i 18,7, holdt han sig til den tidligere indgåede aftale og solgte sine 37 procent af aktierne i Århus Elite til kurs 4,24. Det betød, at han indkasserede lige omkring 57,5 millioner kroner, en marginal fortjeneste i forhold til, hvad forretningsmanden havde investeret i klubben siden sit indtog fem år tidligere. Til gengæld afhændede han AGF i langt bedre gænge, end da han kom ind.

Selvom Kurt Andersen var en sky klubejer, som helst var den store offentlige interesse foruden, havde han fået smag for fodboldinvesteringer. Året efter var han igen klar til et nyt dansk fodboldprojekt. Denne gang var det FC Vestsjælland, der fik glæde af den tidligere bankdirektørs interesse, efter han i første omgang havde haft samtaler med Næstved om en mulig investering.

Med ham som bagmand lykkedes FC Vestsjælland at avancere fra 2. division øst til 1. division, hvorfra man i 2013 rykkede op til Superligaen. Her overlevede man i to år og nåede også pokalfinalen sidste sommer. Men efter nedrykningen til 1. division er det gået helt galt med bare to sejre og 13 point efter 18 runder inden mandagens konkursbegæring.

I sidste uge måtte Kurt Andersen ærligt bekende, at han ikke havde pengene til at redde klubben.

»Jeg kan ikke i øjeblikket. Det er ikke et spørgsmål, om jeg vil tillade, at klubben måske går konkurs. Det er et spørgsmål om penge, og jeg kan ikke,« sagde han således til sn.dk.

Lederen af klubbens erhvervsnetværk synes dog ikke, at man skal tale ondt om Kurt Andersen.

»Mange har travlt med at sige nogle grimme  ting om Kurt Andersen i øjeblikket. Men hvis han ikke var gået ind i Slagelse dengang, så havde der aldrig været noget projekt,« fastslår Jens Grønkjær.

Bestyrelsesmedlem i FC Vestsjælland og medlem af folketinget for Liberal Alliance, Villum Christensen, sagde mandag til TV Øst, at der skal findes 14 millioner kroner, hvis klubben skal reddes fra konkursen og holdes kørende frem til sommerpausen. Efter konkursbegæringen fik man fratrukket seks point, og derfor vil det være en stensikker nedrykker, at man skal investere de mange millioner i, hvis man vil redde FC Vestsjælland fra en degradering til Sjællandsserien.

Kurt Andersen, direktør Gert Hansen og sportsdirektør Jacob Gregersen er alle forgæves forsøgt kontaktet i forbindelse med denne artikel.