Fodboldkommentatorerne Morten Bruun og Jan Kalborg vurderer, at næste års VM-slutrunde - akkurat som den seneste i Brasilien - bliver uden dansk, svensk, norsk, finsk, islandsk og færøsk deltagelse. Til gengæld ser man i DBU med stor optimisme på fremtiden.

Det svenske fodboldlandshold sikrede sig bronzemedaljer ved VM 1994 i USA. Men siden er det resultatmæssigt udelukkende gået ned ad bakke for de nordiske hold, der alle glimrede ved deres fravær ved VM 2014 i Brasilien.

»Nærlæser man pointtabellerne i de ni europæiske kvalifikationspuljer er det mest sandsynlige scenerie, at der heller ikke ved VM næste år (i Rusland, red.) er nordiske landshold blandt de 32 deltagende nationer,« siger den tidligere danske fodboldlandsholdsspiller og nuværende ekspertkommentator på blandt andet Eurosport, Morten Bruun, til BT.

Hans synspunkt bakkes op af den tidligere toptræner Jan Kalborg, der nu er ansat som ekspertkommentator på DR Sporten.

»Island er i øjeblikket det bedste bud på en nordisk VM-deltager. Men de er altså havnet i en rigtig svær kvalifikationspulje, så også for dem ser mulighederne for at sikre sig adgangsbillet til VM ’18 vanskelige ud,« siger Jan Kalborg og tilføjer:

»Set med danske briller vil det naturligvis være ærgerligt, hvis vi heller ikke denne gang kommer med til VM. Men når det er sagt, tror jeg egentlig ikke, at der rundt om i verden er ret mange, der vil komme til at savne os. Sammenlignet med andre nationer gør vi i Danmark spillemæssigt ikke noget, man ikke kan se andre steder.«

Skal man tro Jan Kalborg, ekspertkommentator på DR Sporten, så er Island nok det bedste bud på en nordisk deltager ved VM i Rusland
Skal man tro Jan Kalborg, ekspertkommentator på DR Sporten, så er Island nok det bedste bud på en nordisk deltager ved VM i Rusland Foto: Michael Dalder
Vis mere

Morten Bruun lægger dog ikke skjul på, at han gerne set et nordisk landshold ved VM.

»Vi har i Skadinavien en fodboldkultur, der rækker langt tilbage i historien. Jeg synes derfor, at det vil være både både synd og ærgerligt, hvis ikke vi bliver repræsenteret. Men jeg er ikke fan af nogen specifik nordisk fodboldnation. Personligt vil jeg have det sværere, hvis eksempelvis England ikke er med ved VM,« siger Morten Bruun, der svarer benægtende på spørgsmålet om, hvorfor nordiske fodboldnationers VM-formkurve de seneste 20-25 år har været nedadgående.

»Forudsætningerne rundt om i klubberne i form af dygtige trænere og lange sæsoner på gode baner har jo været i orden,« siger Morten Bruun.

Jan Kalborg kan derimod godt forstå, at de nordiske lande er blevet ramt af en form for VM-forbandelse.

»Klubfodbolden har en lang årrække været nedadgående. Engang kunne klubber som IFK Göteborg, Malmö FF, Brøndby IF og Rosenborg BK begå sig i Europa Cup-turneringerne. Nu er det kun FC København, der har potentialet. Desuden har det haltet med talentudviklingen,« siger Jan Kalborg, der i samme åndedrag dog mener, at der er grund til at se optimistisk på fremtiden.

»Især hvad angår dansk og islandsk fodbold er der grøde, men også i Norge har man igangsat nogle spændende initiativer,« siger Jan Kalborg.

Sidst Danmark deltog ved en VM-slutrunde var i 2010 i Sydafrika, hvor Japan sendte Danmark ud med et 3-1-nederlag i den sidste gruppespilskamp
Sidst Danmark deltog ved en VM-slutrunde var i 2010 i Sydafrika, hvor Japan sendte Danmark ud med et 3-1-nederlag i den sidste gruppespilskamp Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Det er Dansk Boldspil-Unions udviklingschef Flemming Berg enig i.

»Vi har et U21-landshold, der er nummer fem på Europa-ranglisten, og ser man på den gennemsnitsalder, spillerne på vores A-landshold havde i seneste landskamp, er den altså VM-kvalifikationens laveste. Man kan anskue statistisk materiale på mange måder. Men jeg synes faktisk ikke, at resultaterne har været specielt nedadgående,« siger Flemming Berg.

Han vælger i stedet at sætte spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er realistisk, at nordisk fodbold ved hver slutrunde kan forvente at kvalificere sig.

»De respektive fodboldforbunds rekrutteringsgrundlag er på grund af de lave indbyggertal mindre end mange af konkurrenternes. Desuden mener jeg, at det bliver sværere og sværere at kvalificere sig til VM. Blandt andet fordi der er kommet flere lande til i Østeuropa, og fordi andre lande har mulighed for at tage større udviklingsmæssige kvantespring end os,« siger Flemming Berg.

Alle seks nordiske lande er i aktion i VM-kvalifikationen i denne weekend. Mens Island og Finland spillede fredag aften, kommer Danmark, Sverige, Norge og Færøerne i aktion lørdag og søndag.

»Norges og Færøernes muligheder ser før kampene mod henholdsvis Nordirland og Andorra ud til at være udspillet. De danske og svenske chancer før duellerne mod Rumænien og Hviderusland virker heller ikke alt for gode. Men når det er sagt, kan de med sejre spille sig tilbage i outsiderroller,« siger Morten Bruun, der på tv-kanalen 6’eren kommenterer VM-kvalifikationskampene mellem Portugal-Ungarn og England-Litauen.