Når Åge Hareide på torsdag lander i København, er det 100 dage siden, han trådte ind ad døren på DBU Allé 1 som Danmarks nye landstræner.

100 dage med interview, foredrag, spillerbesøg, scouting og skolefodbold. Og fire fodboldlandskampe.

Dette er fortællingen om Åge Hareides succesfulde entré i dansk fodbold, men med til historien hører, at spillet og resultaterne i to af tre kampe har været alt andet end overbevisende. I dag spiller han sin fjerde.

5. juni 2016
HOVEDPINE I JAPAN

Åge Hareide stopper spillet.
»Hvad gør vi nu,« råber han med sin dybe røst ud over det lille stadion på træningsanlægget i Osaka.
»Vi dækker af i området her,« svarer han efter et øjebliks stilhed og peger.
De genoptager spillet, og Hareide stopper det igen. Sådan fortsætter de. Danmark har tabt den første kamp under besøget i Japan efter at have været foran med 2-0 ved pausen for siden at falde helt sammen i anden halvleg. I dag venter Bulgarien - det er i dag, hvis du læser denne artikel på nettet den 7. juni 2016 - i kampen om tredjepladsen i Kirin Cup. Ingen stor turnering, men vigtig, fordi den første VMkvalifikationskamp mod Armenien 4. september pludselig føles tæt på.

Siden jublen og sejren over Island i Hareides debut har Danmark tabt to og kun spillet godt i én halvleg. Det nye system er svært. Det er derfor, han terper eller ' repeterer', som han siger. Start, stop, start, stop. Indtil den sidder der.

***

10. december 2015
PRÆSENTATION

De har forberedt sig godt på præsentationen.
De har bestræbt sig på at tænke nyt. Få fortalt historien om, at DBU og landsholdet er tæt på folket, og at folket er tæt på holdet. Præsentationen af Åge Hareide er en oplagt mulighed for at rulle strategien ud, så de henlægger den til det helligste sted af dem alle: Landsholdets eget omklædningsrum under Parkens D-tribune.

Kommunikationschef Jakob Høyer, pressechef Jacob Wadland og Åge Hareide har siddet sammen dagen forinden og aftalt, hvordan det hele skal foregå. Allerede i november har de aftalt, hvordan deres samarbejde skal foregå, og nu da præsentationen nærmer sig, står de over for deres først konkrete opgave sammen.

Hvilke spørgsmål kan de forvente? Jo, især ét vil med sikkerhed dukke op, er de enige om: Hvordan skal en nordmand blive en succes som dansk landstræner? En træner fra Drillos hjemland? De vælger at forsøge at tage brodden af kritikken ved selv at stille de første fem spørgsmål. Det bliver Høyers rolle.

Flere danske medier har spurgt, om de kan komme tæt på ansættelsesprocessen, men kun DRs Peter Møller får lov at komme med lidt før de andre, så han begynder 10. december kl. 8.00 om morgenen i Malmø, hvor Åge Hareide har været træner, og på det tidspunkt stadig bor. De andre må vente til kl. 11.00.

Det er ingen stor overraskelse, at det er Åge Hareide, der træder ind i det proppede omklædningsrum.
Iført gråt jakkesæt, hvid åbenstående skjorte, brune sko, et løst lysegråt tørklæde om nakken og en lommeklud i samme farve. Han smiler bredt. Svarer venligt og oplagt. Det er faktisk større at blive dansk landstræner, end det var at være norsk, siger han. Billederne af landstræneren i landsholdets omklædningsrum går landet rundt. Præsentationen bliver en succes.

***

1. marts 2016
BEGYNDELSEN

Åge Hareide begynder dagen med at sidde fast i en parkeringskælder på Frederiksberg. Der går en time, før han får bilen ud og kan køre mod Brøndby, hvor han må gentage sin ankomst til ære for de ventende fotografer og DBU-sponsoren Hyundai, der overrækker ham nøglerne til deres Tucson-model, han fremover skal køre i.

DBUs hovedkvarter er fyldt med mediefolk, og Åge Hareide hilser venligt og gentager, at det danske landstrænerjob er det bedste i Norden. Allerede i december har han noteret sig, at der blev taget godt imod netop den udtalelse, og det er ikke tilfældigt, at han bruger den igen. Han mener nu også, hvad han siger. Han er allerede blevet vist rundt i DBUs hovedkvarter en gang, men denne dag tager han turen igen og hilser på alle husets medarbejdere. Han er god til at huske navne, fortæller han, men det er også nemt, for som han siger: ' Som jeg forstår det, hedder de alle sammen Simon, Jakob eller Steen. Og så må jeg lære kvindernes navne i morgen'.

Den næste tid bliver travl. Alle vil have fat i den nye landstræner, og der går ikke en dag, uden han giver et større interview. Nogle dage giver han to. 17. marts giver han ikke færre end tre. Først kommer Jyllands-Posten på besøg i Malmø -endnu er han ikke flyttet til København -senere kommer de fra Kanal 5, og sidst på eftermiddagen er gæster han radioprogrammet ' Liga' på P3.

Ved siden af forbereder han sig til de kommende kampe mod Island og Skotland, der skal spilles allerede 24. marts i Herning og 29. marts i Glasgow. Men først skal han se Superliga og på spillerbesøg.

***

3.-20. marts 2016
SPILLERBESØG

Åge Hareide vil lære sine spillere at kende. Som mennesker og som spillere.
Morten Olsen foretrak at se dem på video eller computer, fordi han således kunne nå at se så mange som muligt, og det var sjældent, han lagde vejen forbi et fodboldstadion.

Åge Hareide vil helst se fodbold på stadion. Allerede 3. marts ser han FC Midtjylland besejre Brøndby med 2-0 i Herning, inden han dagen efter er i Aalborg, hvor OB besejrer AaB med 1-0. Som AaBs sportsdirektør, Allan Gaarde, bemærker, er det til sammenligning 12 år siden, Morten Olsen har været forbi. Da der dagen efter er repræsentantskabsmøde i netop Aalborg, DBU-formand Jesper Møllers hjemby, er besværet ikke voldsomt for ÅgeHareide, men til gengæld sætter han masser af point ind på sin goodwill-konto hos de jyske klubber. Både Silkeborg-direktør Kent Madsen og sportsdirektør i FC Midtjylland, Claus Steinlein, roser i medierne den nye landstræner for at udvise folkelighed og interesse for andet end bare landsholdet.

Udlandsdanskerne er straks sværere at nå. Han bruger en del tid på at se dem på sin computer, men han gør en dyd ud af at komme endnu tættere på dem. Han vil tale med dem. Så han begynder at rejse ud. Blot to uger efter sin tiltræden, besøger Åge HareideChristian Eriksen i England, hvor de mødes på en hotelbar.

»Det var første gang, jeg så Åge. Vi talte om hans ideer om både holdet og mig individuelt. Han fortalte lidt om, hvor han kunne se mig som spiller, og hvor han så mig passe bedst ind på holdet, og jeg fortalte om mine synspunkter. Det var egentlig mest en hyggesnak om fodbold,« som Christian Eriksen beskriver det.

Den kiksede kvalifikation til EM i Frankrig har sat sine spor. Spillet har ikke blot været ineffektiv, men også kedeligt, og Åge Hareide er interesseret i at høre, hvordan spillerne selv har oplevet det. Han taler flere gange med Daniel Agger og flere andre medlemmer af landsholdets spillerråd. Blandt andre William Kvist, som han mødes med i København.

»En af Åges styrker er, at han er god til at tale med folk. Han lytter interesseret, og han ville gerne høre mine og nogle af de andres betragtninger om de seneste par år på landsholdet,« fortæller William Kvist.

***

21.-30. marts
FØRSTE LANDSHOLDSSAMLING

Efterhånden som spillerne drypvis tjekker ind på Hotel Hilton i Kastrup søndag den 20. og mandag den 21.

marts, kommer Åge Hareide rundt og hilser på dem. Nogle møder han i lobbyen, andre opsøger han på deres lyse værelser i den høje bygning med udsigt over Amager og direkte adgang til Kastrup Lufthavn, hvor spillerne fra udlandet ankommer.

Han er spændt, men glæder sig. Føler sig som født på ny, fortæller han senere. Søndag har han set Superliga, og mandag holder han møder med den nye trup. Fortæller om sin spille-filosofi, der er mindre skematisk end Morten Olsens, så snart spillerne når frem på den sidste tredjedel af banen.

Han er mere pragmatisk, lyder det fra flere eksperter og tidligere spillere, allerede da han bliver ansat, og hvor tålmodighed før var en af de vigtigste dyder, vil Åge Hareide have afviklet angrebene hurtigere. Det skal være mere direkte. Han fortæller spillerne om sine overvejelser i forhold til formation, og med de mange dygtige midterforsvarere, han har til rådighed, antyder han, at det kan blive en mulighed at gå fra et fire-til et tremandsforsvar.

Stemningen er anderledes. Alle er startet på en frisk. Der er kommet nye folk omkring holdet. Ikke bare træner Åge Hareide og assistent Jon Dahl Tomasson, men også den tidligere fysiske træner i Malmö FF, Ben Rosen.

»I virker som nogle fine fyre. I har frihed under ansvar, hvis I opfører jer professionelt og kommer til vores møder,« siger Åge Hareide.

Om eftermiddagen er der afskedsreception for Morten Olsen i Brøndby. Her deltager Åge Hareide sammen med i omegnen af 200 andre gæster fra den nu tidligere landstræners lange fortid i dansk fodbold. De mødes i en stor omfavnelse og med varme smil. Frank Arnesen kalder Olsen den største personlighed nogensinde i dansk fodbold, den tidligere generalsekretær, Jim Stjerne Hansen, afslører, at både Tyskland, Leverkusen, Frankfurt, Wolfsburg og mange flere gennem tiden har henvendt sig for at spørge, om de kunne købe Morten Olsen fri, men at han hver gang sagde nej. DBUformand Jesper Møller fortæller i sin tale, at det var Daniel Agger, der havde givet ham et ' wakeup-call' og gjort ham opmærksom på, at Morten Olsen fortjente en rigtig afsked, efter at han og forbundet gennem et år havde været på kant med hinanden.

Det er det, han får denne dag, og Åge Hareide mærker, hvad det er for en institution, han har taget over efter. En mand, der som den eneste i verden har både spillet og været træner for sit land i flere end 100 kampe. Om få dage står han selv foran sin landskamp nummer ét.

Truppen er taget til Herning og træner tirsdag sammen for første gang på MCH Arena, hvor de dagen efter skal møde Island. Af de 23 mand har Åge Hareide ni nye spillere med i forhold til den sidste landskamp mod Sverige, og det er tydeligt, at alle gerne vil vise sig frem. Rutinerede folk som Michael Krohn-Dehli, Leon Andreasen, Thomas Kahlenberg og Stephan Andersen er skadede, Nicklas Bendtner har selv meldt fra på grund af dårlig form og efter at have diskuteret sagen med Åge Hareide, mens Lars Jacobsen valgte at stoppe efter nederlaget til Sverige. Frederik Rønnow og Henrik Dalsgaard er helt nye, Jannik Vestergaard og Andreas Christensen har været med før, men aldrig for alvor fået chancen, så alle giver den en ordentlig skalle. Der er tempo på, ingen vil flyve under den nye træners radar, og Daniel Agger tager sig selv i at tænke, at tempoet lige nu er højere end kvaliteten. Men Åge Hareide er glad. Han er i gang.

***

25. marts 2016
1. KAMP

Danmark-Island 2-1
Mål: 1-0 Nicolai Jørgensen (51.), 2-0 Nicolai Jørgensen (54.), Arnor Traustason (90.)
Danmark spiller hurtigt, energisk og friskt. Den nye formation virker. Nicolai Jørgensen er med fra start og scorer begge danske mål, mens Christian Eriksen endelig spiller et brag af en kamp. Han er som forvandlet under det nye system. I BT får både han og Hareidetopkarakteren 12.


***

29. marts 2016
2. KAMP

Skotland-Danmark 1-0
Mål: Matt Ritchie (8.)
Oven på euforien efter den første kamp kommer Danmark igen ned på jorden. Allerede i det ottende minut misforstår Daniel Agger og Kasper Schmeichel hinanden, og Matt Ritchie kan let gøre det til 1-0. Daniel Agger får dumpekarakteren 00 sammen med Yussuf Poulsen og Christian Eriksen, der ikke kan leve op til den flotte kamp ét. Hareide kan konstatere, at energien fra opgøret mod Island ikke var tilstede.

***

30. marts-22. maj
HVERDAG

Åge Hareide beslutter sig fra begyndelsen af sin ansættelse for at flytte til Danmark. I april er han flytte fra Malmø og ind i en god lejlighed på Frederiksberg, hvor han stadig havde venner fra dengang i 2000-2002, da han var træner for Brøndby. Med base i Danmark vil han -modsat Morten Olsen -have mulighed for med kortere aftræk af lave aftaler med forskellige interessenter, lige som han kan have en tættere dialog med sine kollegaer i DBU.

To dage om ugen kører han til Brøndby for at arbejde på sit kontor. Her ser han video af de potentielle landsholdsspillere, taler med sine trænerkollegaer, bliver briefet om kommende aktiviteter og spiser frokost i kantinen sammen med husets øvrige medarbejdere. Når han ikke er på kontoret, rejser han rundt i både Danmark og udlandet, og fire dage midt i april tager han en større tur rundt i Holland og Tyskland for at scoute og tale med emnerne der.

Men hans ture handler ikke kun om landsholdsspillerne. Han er gået ind i sin anden fase som landstræner og er nu i gang med at opbygge sit netværk. Det er vigtigt for ham at vise sig for hele fodbolddanmark, opbygge relationer, lytte, opmuntre og repræsentere sin nye arbejdsgiver, så han takker ja til lidt af hvert.

28. april kører han til Odense for at overvære Ekstra Bladets skolefodboldfinaler. »Hvis jeg spillede, ville jeg synes, det var sjovt, hvis landstræneren kom på besøg, så det håber jeg også, de synes,« forklarer Hareide, der selv har prøvet at starte et skolefodboldprojekt i Norge, men måtte sande, at distancerne i hjemlandet er noget større og derfor sværere at overkomme for skoleklasser, end de er i Danmark. Han er ét stort smil, da han overrækker præmierne.

Dagen efter tager han videre til Vejle, og om aftenen vender han tilbage til Odense. Begge steder har han møder med de lokale eliteklubbers erhvervsklubber, sådan som han allerede i begyndelsen af marts havde det i Silkeborg. Arrangementerne er en storslået succes. »Han lagde dem ned. Sjov, tænksom, imødekommende. En man gerne vil gøre noget for. Han er en perfekt ambassadør for dansk fodbold i sådan et forum,« som chefredaktør for Midtjyllands Avis, Hans Krabbe, der er moderator på arrangementet i Silkeborg, udtrykker det. I Brøndby får erhvervsklubben en ganske særlig oplevelse, da Åge Hareide er med på Oslo-båden og fortæller anekdoter fra sin fortid i netop deres klub og ser frem mod sit arbejde som dansk landstræner.

***

3. juni 2016
3. KAMP

Bosnien-Danmark 2-2 (6-5 efter straffesparkskonkurrence Mål: 0-1 Simon Kjær (22.), 0-2 Viktor Fischer (41.), 1-2 Milan Djuric (52.), 2-2 Milan Djuric (84.)
Danmark spiller en fin første halvleg og fører fortjent 2-0 ved pausen. Bosnien har ladet alle deres stjerner blive hjemme, men efter pausen er det, som om danskerne holder op med at løbe og sætter føringen over styr. Presspillet fungerer ikke, organisationen er ikke på plads.

***

7. juni 2016
4. KAMP

Danmark-Bulgarien ?-?
Kampen bliver muligvis spillet, mens du læser disse linjer. Måske spiller de om lidt. Den skulle begynde kl. 9.00 dansk tid, så det afhænger af, om du arbejder, sover eller bare ikke gider se kampen. Der er ellers masser af interessante perspektiver i den, selvom stemningen på et sandsynligvis næsten tomt stadion bliver tam.

Kan Danmark vænne sig til Hareides nye system? Kan Jannik Vester-gaard afløse Agger? Kan Simon Kjær styre forsvaret og det hold, han som anfører går i spidsen for? Hvad er Andreasen Christensens vigtigste opgave? Er Dalsgaard god nok? Griber Viktor Fischer chancen og scorer igen? Finder Højbjerg sin position centralt? Gør Eriksen? Det er spørgsmål, Åge Hareide håber at kune svare ja og ja og ja og ja til. Det er dem, han igen og igen har repeteret organisationens mønstre for. Hver dag har han optaget holdets træninger og analyseret dem sammen med sin analytiker, Mounir Akhiat, for at finde de rigtige løsninger.

Når han om to dage vender hjem til Danmark, har han været træner i 100 dage. I den tid har mennesket Åge Hareide vundet fodbolddanmarks hjerter. Men træneren af samme navn taber dem hurtigt igen, hvis ikke han også vinder nogle fodboldkampe.

Fortællingen er baseret på samtaler med spillere, ledere, indsigt i dokumenter og arrangementer, samt med Åge Hareide selv.