KØB PLUS!

Klopps revolution i Dortmund

Borussia Dortmund oplevede en økonomisk og sportslig nedtur efter klubbens mesterskab i 2002. Indtil Jürgen Klopp blev træner

Borussia Dortmund kan onsdag aften melde sig tilbage i det bedste internationale selskab ved at besejre Real Madrid i Champions League.

Umiddelbart kan José Mourinhos dyrt indkøbte Real-team virke i en klasse over tyskerne. For mens de internationale superstars står i kø for at få en plads i startopstillingen hos spanierne, er Dortmunds trup præget af ungt og relativt ukendt talent.

Men tag ikke fejl af manglen på kendisser hos Dortmund. Den brøler var en anden af tyskernes modstandere i Champions Leagues gruppe D, milliard-investeringen Manchester City, tæt på at betale dyrt for, da de to mødtes i Manchester 3. oktober.

Kun storspil af Manchester Citys målmand Joe Hart forhindrede Borussia-sejr i 1-1-kampen. Og det er egentlig et ganske godt billede af, hvad det tyske mandskab har nået, siden træner Jürgen Klopp blev ansat i 2008.

Holdet fra Ruhr-distriktet var på randen af økonomisk ruin i 2003, og sportsligt ramte Borussia Dortmund bunden i foråret 2008, hvor holdet sluttede på 13. pladsen i Bundesligaen - det ringeste siden 1988.

Noget skulle ske. Pengene var ikke til investering i etablerede stortrænere og stjerner. Løsningen blev Jürgen Klopp, der netop havde sagt op som træner for Mainz efter et forgæves forsøg på at få klubben op fra 2. bundesliga.

Umiddelbart ikke en prangende anbefaling. Men Dortmund-ledelsen havde set potentialet i Klopp. Og fire år senere var Borussia genskabt som tysk tophold med to mesterskaber i træk i 2011 og i år.

Jürgen Klopp gjorde radikalt op med Dortmunds spillemåde og skiftede til en angrebsorienteret stil med meget offensive backs, der overraskende hurtigt gav pote.

- Det stod hurtigt klart for os, at Klopp og Borussia bare passede sammen. Men det var ikke forventet, at træneren kunne få styr på holdet så hurtigt og fundamentalt ændre Borussias spillestil på ét år, erkender Dortmunds adm. direktør, Hans-Joachim Watzke, der var manden bag Klopps ansættelse.

Klopp byggede også et meget ungt team op med ukendte men særdeles arbejdsomme talenter, der var villige til at give alt for klubben. Og lidt til. Kodeordene hed passion og ægthed.

Og det kunne måles. Før Klopps ankomst løb Dortmunds spillere 105 km tilsammen i en kamp. Nu løber de 120 km.

Jürgen Klopp har vist gode evner til at spotte ungespillere med stort potentiale. Tag bare Mario Götze, der som 17-årig blev hentet i Dortmunds ungdomsafdeling til en central rolle på Bundesliga-holdet. Af andre Dortmund-spillere, der har taget del i Klopps revolution, kan nævnes Marcel Schmelzer, polakken Robert Lewandowski, og det seneste fund, Marco Reus.

Ikke navne, der rimer på Ronaldo, Casillas og Sergio Ramos. Men det vil Borussias løbevillige ungersvende blæse på onsdag aften på Signal Iduna Park med 80.000 meget larmende og medlevende tilskuere i ryggen.

1-1 ude mod City var kun den første advarsel til omverdenen, hvilket Jürgen Klopp da også antydede efter kampen i Manchester.

- Vi havde utallige chancer, selv om vi var på udebane. Men vi kan bygge videre på på denne præstation, da vi var taktisk meget disciplinerede. Det var et stort skridt fremad for os.

Onsdagens program i CL:

18.00: Zenit-Anderlecht
20.45: Málaga-Milan
20.45: Ajax-Man. City
20.45: Dortmund-Real Madrid
20.45: Porto-Dynamo Kyiv
20.45: Dinamo Zagreb-PSG
20.45: Arsenal-Schalke
20.45: Montpellier-Olympiacos