Danske Torben Aakjær mistede onsdag aften sit drømmejob som talentspejder hos ’De Røde Djævle’ efter en lang række anstødelige ytringer på Facebook. ’Fyringen var uundgåelig’, lyder det fra både Aakjærs tidligere chef, Frank Arnesen, og hans nu tidligere kolleger i Premier League, der er målløse over sagen

Torben Aakjær var indtil sent onsdag aften talentspejder for en af verdens største fodboldklubber, Manchester United. Torsdag morgen var danskeren arbejdsløs.

Aakjær modtog en fyreseddel direkte fra Old Trafford i kølvandet på BTs og The Guardians historie, om at den tidligere talentspejder i Herfølge og tyske Hamburger SV, på sin Facebook-profil talrige gange har ytret sig i stødende vendinger, der kan tolkes som racistiske.

Fyringen fra ’De røde djævle’ kom prompte. Blot få timer efter BT og The Guardian havde præsenteret den engelske storklub for bevismaterialet, var Aakjær fortid i det nordengelske med baggrund i ’barske bemærkninger’, og det var da også ganske uundgåeligt, at danskeren fik silkesnoren. Det forklarer Frank Arnesen, der i 2011 selv gav Aakjær sparket i Hamburger SV.

»Man ved det jo. Fodboldspillere får kæmpe bøder, når de dummer sig på internettet. Manchester United har så syntes, at han er gået over grænsen og fyret ham,« lyder det fra Arnesen, der i sin tid selv lod Torben Aakjær gå, fordi han havde sin egen talentspejder med fra Chelsea.

»Hvis en klub synes, at du er gået over stregen, kan den gøre to ting. Den kan give en advarsel og bede om en undskyldning, eller du kan blive fyret. Og det har de så besluttet sig for her. Som direktør er det sådan du skal forsvare din arbejdsgiver og din klub. Det er helt klart«, fortsætter Frank Arnesen, der har en fortid som sportsdirektør i ikke bare Chelsea og HSV, men også Tottenham, PSV Eindhoven og ukrainske Metalist Kharkiv.

Historien har skabt store dønninger i både England og Danmark på grund af sin usædvanlige natur. At en mand fyres fra en klub som Manchester United grundet racistisk ladede kommentarer, er således alt andet end hverdagskost i fodboldmiljøet.

»Jeg har været i fodbold i 53 år, og jeg har aldrig set noget lignende i vores branche«, lyder det fra Aakjærs nu tidligere kollega, Bryan King, der er Evertons talentspejder i Skandinavien.

»Som scout skal du være mere end forsigtig. Vi arbejder for klubber, der er store brands, og vi har at gøre med unge mennesker. Siger vi de forkerte ting, smitter det af på vores arbejdsgiver,« fortsætter King.

Det er netop, hvad Manchester United har forsøgt at undgå ved at fyre Torben Aakjær, inden skaden blev for stor. Og den engelske storklub har efter al sandsynlighed haft al mulig ret til det. Også rent juridisk. Aakjær, der er tidligere ungdomstræner og indehaver af et website om ungdomsfodbold, har bragt storklubben i miskredit, og derfor er en fyreseddel næste skridt.

»Der er klare skrevne regler for, hvad vi må og ikke må. De er en del af en kontrakt, og dem skal du skrive under på. De regler indikerer, hvordan du skal opføre dig, og overholder du ikke dem, kan du ryge ud med det samme,« forklarer Bjarne Hansen, der er talentspejder for Premier League-klubben Sunderland.

Samme skudsmål kommer fra Frank Arnesen.

»Selvfølgelig ser du alvorligt på sådan noget. Det står jo i en kontrakt, at du ikke må komme med udtalelser, som skader andre eller din klubs renomme. Det står helt sikkert også i hans kontrakt«, siger den tidligere sportsdirektør, der spår, at Torben Aakjær kan få svært ved igen at lande et job på et tilsvarende niveau.

»Det kommer til at dreje sig om, hvordan han klarer sig igennem det her. Altså om han kommer med undskyldninger eller forklarer sig, så han selv kan komme videre«, slutter Arnesen.

Fakta om Torben Aakjær og Manchester United:

Som talentspejder for Manchester United havde Aakjær Skandinavien, Belgien, Holland, Tyskland og Frankrig som de primære arbejdsområder.

Gennem sine tre år i Manchester United fandt danskeren ingen spillere. Han var dog én af flere scouts, der var med til at hente schweizeren Dimitri Oberlin Mfomo til Old Trafford.

Inden Torben Aakjær kom til Hamburger SV og siden Manchester United, arbejdede han i Herfølge Boldklub.