BTs Johan Lyngholm har mødt Sepp Piontek til et stort interview.

»Du ligner jo Kim Vilfort,« udbryder Sepp Piontek.

Dåbsattesten er efterhånden på gyldent papir, rynkerne lidt flere, men smilet er stadig stort hos fodboldmanden Sepp Piontek, der indleder interviewet med en reference til manden, han selv gav debut i 1983.

Jamen det er da en kæmpe ære at høre..?

»Ja,ja. Det er det da. Han er da en nydelig mand.«

Sepp Piontek, 76 år, indvandret fynbo og dansk folkehelt. Tager man de nostalgiske briller på og dykker ned i den danske sportsarv, er det umuligt at komme uden om Josef Emanuel Hubertus Piontek. Eller bare ’Sepp’.

Han var tyskeren, der fik ansvaret for det danske fodboldlandshold i 1979 og omgående gjorde op med amatørismen, indførte disciplin og struktur og skabte en enhed, der med profiler som Michael Laudrup, Frank Arnesen, Morten Olsen og Preben Elkjær tegnede sig for en æra, der aldrig vil blive glemt.

Det blev en periode med danske dynamit-drenge, der nåede en EM-semifinale i 1984, skabte fodboldkunst mod Sovjetunionen og i 1986 ramte 1/8-finalen i Mexico ved Danmarks første VM-slutrunde nogensinde. Men som med mere tur i den kunne have gået hele vejen. Undervejs var både spillet og selvforståelsen i hvert fald oppe på det leje - med rette.

Foto: Bent K Rasmussen
Vis mere

BT møder manden bag dynamitholdet på dennes hjemmebane i udkanten af Odense. I idyllyske omgivelser på Blommenslyst Kro og med en bunke ’gamle’ BT-sider under armen som et fysisk bevis på 1980ernes fodboldfest med Sepp Piontek som instruktør. Trods tre årtier i Danmark er den tyske accent stadig stærk, ordstillingen vakler lidt, som når ’gennemskue’ bliver til ’skue igennem’, men entusiasmen omkring 80er-festen på grønsværen er urokkelig .

»Vi fik et gennembrud i 80erne. Vi havde aldrig været med til et europamesterskab eller verdensmesterskab. Det var en gruppe, som spillede underholdende fodbold, og vi gjorde Danmark kendt i hele verden. Vi havde gode spillere og var måske kommet endnu længere, hvis vi havde haft lidt mere erfaring og måske en Peter Schmeichel med. Så var vi måske blevet blandt de sidste fire til VM,« vurderer Piontek .

Når man taler med Sepp Piontek, er det tydeligt, at minderne fra de glade 80ere står lysende klart. Anekdoterne står i kø og flyver fra Idrætsparken til Mexico og videre til Wembley og Frankrig. I dag bruger han en del af pensionisttilværelsen på stadig at holde foredrag om succesen i 1980erne, der med samme selvfølgelighed som Ivan Nielsens forsvarsspil, blev mandsopdækket af BT.

Sepp Piontek til BTs 100 års serie. Fotograferet på Blommenslyst Kro. Foto: Asbjørn Sand
Sepp Piontek til BTs 100 års serie. Fotograferet på Blommenslyst Kro. Foto: Asbjørn Sand Foto: Asbjørn Sand
Vis mere

Med farverige typer som Elkjær og Arnesen og teknisk overlegenhed fra Laudrup og Olsen blev historierne om dynamit-drengene slugt råt af den brede læserskare. Da Allan Simonsen stod for nervepresset mod England i 1983 og banede vejen for den første danske EM-deltagelse, skete det med ni BT-journalister på Wembley fordelt på seks skribenter og tre fotografer.

Resultatet var 14 siders reportage fra en af dansk fodbolds største triumfer, der ryddede forsiden med ordene: ’Tak, Gutter’. Hypen var i gang, og siden eksploderede den ved slutrunderne i Frankrig og Mexico.

Foto: Bent K Rasmussen
Vis mere

Bag hypen stod det danske pressekorps, som Sepp Piontek i modsætning til sin efterfølger og tætte ven, nu afdøde Richard Møller Nielsen, aldrig kom ud i de store opgør med. Med undtagelse af en episode med en journalist fra Ekstra Bladet, der efter en dansk 2-0-testsejr over Canada rapporterede om en umotiveret Sepp Piontek på grund af en angivelig interesse fra det saudiarabiske fodboldforbund.

»Det var noget, han slet ikke kunne bevise, så næste gang jeg så ham, gjorde jeg det klart, at han ikke kunne komme med sådan noget. Han var en, der altid var fuld. Der sagde jeg, at hvis han gjorde sådan noget, ville jeg ikke have ham med til pressemøde. Hvis han kom, ville jeg gå igen. Så stoppede han. Der havde jeg en klar linje,« fortæller Sepp Piontek.

Men ellers husker den pensionerede fodboldtræner tilbage på et fint samarbejde, der dog lige skulle igennem en Sepp’sk vridemaskine. Da den tyske disciplin indtog Danmark, var det slut med øldrikkende journalister på samme hotel som spillerne, og så blev der indført pressemøder.

»Jeg ville heller ikke have, at journalisterne kom ind på banen, når vi startede træningen op. Pludselig løb de rundt med kameraerne imellem os, mens vi lavede øvelser. ’Må jeg lige få et billede?’ Sådan var det i starten, og det ville jeg ikke have. Så jeg indførte pressemøde før kampene, hvor de kunne komme og stille spørgsmål til mig eller spillerne efter træning,« forklarer Sepp Piontek og kaster et blik på BTs medbragte avissider fra de glade dage.

»Jaja, ham kan jeg godt huske,« lyder det (med den tyske ’ja’-udtalelse) og øjnene på et lille byline-billede af BTs Torben Larsen fra reportagen om sensationssejren over England. En sejr, der omgående spillede sig ind i dansk fodboldhistorie, men dog ikke sniger sig op på toppen af Pionteks eksklusive top af store danske kampe. Den tilhører miraklet i Parken, 4-2-sejren over Sovjetunionen i 1985. En sejr, der af BT blev beskrevet med ordene: ’Da fodbold blev til kunst’.

Foto: Mogens Ladegaard
Vis mere

»Jeg skulle holde et foredrag om kampen for Danske Bank for fire år siden før en venskabskamp mod Rusland i Parken. Der så jeg kampen på video for første gang i 25 år. Hold da op. Mange siger, at man i dag spiller meget hurtigere fodbold, men hvis du ser på tempoet i den kamp, så tænker man, at det ikke var muligt, at de allerede dengang spillede på så højt niveau. Det var usædvanligt. Det var moderne fodbold med forsvarsspillere frem og tilbage og flotte mål på Europas bedste målmand, (Rinat) Dasajev. For mig er det den bedste kamp, vi overhovedet spillede,« siger Piontek, der havde både Michael Laudrup og Preben Elkjær som dobbelte målscorere.

»Verdens smukkeste par,« mumler Piontek fra den anden side af bordet, da han læser op fra endnu en af BTs medbragte sider fra dækningen af kampen den juni-dag i 1985.

Hvem var den vigtigste spiller på det hold? Laudrup eller Elkjær?

»Det kan du ikke sige. For hvad så med Morten Olsen? Morten Olsen styrede hele forsvaret og i princippet hele holdet. Han gik forrest, og alle hørte efter, når han sagde noget. Han var måske den vigtigste spiller på holdet. Hvis Elkjær og Lerby sagde noget til hinanden, så var svaret ’hold din kæft’, ’pas dine egne ting’. Men hvis Morten sagde noget, så sagde folk ’okay’. Det var vigtigt, at han havde den respekt fra alle spillere.«

Var Preben svær at styre?

»Ja, i starten. Han var ’fanden-i-vold’, eller hvad man nu kalder det på dansk. Han ville vinde lige meget, hvad det kostede og blev hurtigt ophidset. Han havde nogle voldsomme reaktioner. Han kunne jo løbe efter en anden spiller. Han skulle passe på, men det blev bedre, da han mødte sin kone. Han blev lidt mere rolig, uden at han tabte noget på banen.«

I dag er Preben Elkjær en af Sepp Pionteks gode venner. De ses privat, ligesom hele 80’er-holdet samles cirka en gang om året. Typisk til et awardshow eller lignende, hvor holdet bliver inviteret og derigennem hygger sig med anekdoter og snak om livets gang. Foruden selvfølgelig nutidens trends i fodboldverdenen. En stor del af gruppen beskæftiger sig stadig med fodbold, hvad enten det er som agent, træner, ekspert eller fodboldboss velvidende at de var med til at revolutionere dansk fodbold. Men også at en gylden mulighed for en større plads i historien smuldrede med en kikset tilbagelægning i Mexico.

Kan det stadig ærgre dig så mange år efter, at I ikke kom videre fra 1/8-finalen i 1986?

»Jo, vi førte, da der kom den her dumme tilbagelægning, så det står uafgjort ved pausen. Så kommer anden halvleg, hvor vi er uheldige, at de laver mål, hvorefter vi skal frem, og de så slår kontra,« husker Piontek.

Det endte med det berømte 1-5-nederlag og et brat exit på en slutrunde, der gjorde dynamitdrengene udødelige. Dengang, hvor landsholdet konstant var forsidestof i BT med sit mix af personlighed og resultater og hvor sejren over Sovjetunionen og 6-1-slagtningen af Uruguay var absolutte højdepunkter. To kampe med teknisk overlegenhed, der i sidstnævnte tilfælde tilsyneladende overmandede BT. Efter ydmygelsen af fodboldstormagten Uruguay, en af dansk fodbolds største triumfer nogensinde, kunne danskerne læse:

»9. juni 1986. BT er idag ikke udkommet p.g.a. tekniske vanskeligheder«

»Kom det ikke med? Nej!,« storgriner Sepp Piontek.