Fixede fodboldkampe, penge under bordet og korruption virker ikke umiddelbart som hverdagskost i dansk fodbold. Men ifølge forfatter Brett Forrest er der ikke noget til hinder for, at Danmark og Superligaen bliver ramt af matchfixing.

- Det er meget naivt at tænke, det ikke kan ske i Danmark. Det er en absurd tanke. Danmark er et land med et velfungerede samfund, men det er Italien, Storbritannien og Tyskland også. De har alligevel haft sager om matchfixing. Så hvorfor ikke Danmark, spørger han.

    

bergvold

Og i weekenden kom det da også frem, at Københavns Politi har sigtet seks personer heriblandt flere spillere. Selvom hovedpersonen i sagen i går trak sin tilståelse tilbage, vurderer Brett Forrest, at matchfixing sagtens kan forekomme i Superligaen.

Det er en nærliggende tanke, at det ikke vil ske i Superligaen, fordi spillerne tjener mere der end i 1. division, og så vil spilsyndikaterne få sværere ved at bestikke spillerne. Men så simpelt er det ikke.

- Jo mere spillerne tjener, des sværere bliver det selvfølgelig at bestikke dem. Men de her bander kan tjene flere penge, jo større ligaen er. Dér vil være flere penge på spil, og så bliver det også lettere for forbryderbanderne at skjule pengene, som de spiller på fixede resultater, siger Forrest.

  

bergvold

Selvom Superligaen endnu ikke er blevet ramt af nogen matchfixing-skandaler, er det ikke ensbetydende med, at det ikke har fundet sted, for Danmark er et lige så godt marked for de kriminelle handlinger som andre lande.

- Du skal selvfølgelig have beviser, før du kan slå fast, om der har fundet matchfixing sted. Men det ville være naivt at tro, det ikke har fundet sted i Superligaen, når det har fundet sted i masser af andre landes bedste fodboldrækker, siger Forrest.

Og netop naiviteten er vigtig at lægge på hylden, hvis det skal lykkes at komme aftalte fodboldkampe til livs. For problemet er stigende i takt med, at markedet for at spille på international fodbold vokser.

- Vi er nødt til at stoppe med at tænke: ’Det her sker ikke i vores fantastiske land’. I stedet skal vi erkende realiteterne, så bliver det også lettere at være proaktiv og bekæmpe problemet, siger forfatteren.

  

bergvold
Brett Forrest har et stort indblik i, hvor lidt det kræver at fixe en kamp. Og det er netop en af grundene til, at det er et stadigt stigende problem på verdensplan.

- Typisk vil spilsyndikaterne tage kontakt til en højt respekteret spiller på holdet. Han kan nemlig bruge sin status til at rekruttere flere spillere. Det vigtigste er at få fat i målmanden og typisk et par forsvarsspillere. Det vil være nok til at sikre et nederlag af en hvis størrelse.

- En anden måde, de kan påvirke resultatet på, er ved at bestikke dommeren. Dommerne tjener typisk ikke så meget, så det vil være lettere at lokke dem, og de kan jo nemt dømme et straffespark eller give et rødt kort, siger Brett Forrest.