Morten Olsen slog torsdag fast, at han ikke anede, hvordan to'er-regnskabet, der er Danmarks eneste vej ind til VM, ser ud, og at det ikke har meget interesse hos ham.

Landstrænerens manglende interesse skal dog ikke afholde os andre fra at nørkle med de tal, der stik mod alle odds kan sende Danmarks til slutrunden i Brasilien. Desværre afslører det grundige gennemsyn, at Danmarks situation i toerregnskabet lige nu ser ret elendig ud.

To'er-regnskabet handler om, at det kun er otte af de ni to'ere i de forskellige kvalifikationspuljer, der kommer med i playoff-kampene, og dermed har en chance for at komme med til VM.

For det første ligger Danmark lige nu ikke engang på andenpladsen i vores pulje. Den plads tilhører Bulgarien, og de skal smide point mod enten Armenien i aften eller mod Tjekkiet tirsdag.

Og hvis det så sker, så skal Danmark kæmpe sig fri af den sidsteplads i toerregnskabet, som vi lige nu ville indtage, hvis vi var to'er i vores egen gruppe. For at få antallet af deltagende nationer til playoffkampene i november til at gå op, skal den dårligste af toerne fra de ni grupper nemlig sies fra, og heldet skal virkelig være på Danmarks side, for at vi ikke ender sidst i det regnskab.

Bt.dk har kigget på, hvilke hold fra de andre grupper vi sådan nogenlunde realistisk set kan overhale, hvis vi vinder over Italien fredag aften og Malta på tirsdag og dermed ender på 12 point i toer-regnskabet:

Norge: Det kræver, at nordmændene vinder deres sidste to kampe (Slovenien ude, Island hjemme) og dermed ender på 17 point, hvilket vil bringe dem forbi Island, der med sejr over Cypern og nederlag til Norge kun vil ende på 16 point. Norge vil så kun ende på 11 point i toer-regnskabet. Imod det scenarie taler, at Norge ikke har vundet to kvalkampe i træk i snart tre år.

Slovenien: De kan også ende på 2.-pladsen i Norges gruppe, men det kræver sejre over både Norge hjemme og ude mod Schweiz, mens Island sætter point til. Det kan naturligvis lade sig gøre, og slovenerne vil ende på 12 point ligesom Danmark. Og medmindre Slovenien vinder stort i de to kampe, så kan Danmark muligvis matche dem på målscoren, som kan blive altafgørende. Schweiz på udebane virker dog til at være noget af en mundfuld for Slovenien, der hjemme tabte 0-2 til samme mandskab.

Kroatien: De har lige nu 11 point og ingen kan hente dem på 2.-pladsen i gruppe A. Hvis de taber deres to sidste kampe - hjemme mod Belgien og ude mod Skotland - så kan Danmark smutte forbi dem. Det er egentlig ganske simpelt. Teoretisk set kan Danmark også godt gå forbi Kroatien, hvis kroaterne får lige præcis et enkelt point i de sidste to kampe, men Danmarks målscore i toerregnskabet er lige nu -2 (7-9), mens kroaterne er i +3. Så det vil nok kræve minimum en tomålssejr til DK over Italien, mens Kroatien skal løbe ind i en øretæve.

Vi kan teoretisk set gå forbi en toer i gruppe D, men det bliver svært. Vi prøver at udelukke de helt skøre drømmescenarier og forholder os i stedet optimistisk.

Ungarn: Dem kan vi overhale, hvis de ender på 2.-pladsen via storsejr over Andorra og nederlag til Holland. Det vil give dem blot 11 point i toerregnskabet. Får de uafgjort mod Holland, vil det kræve dansk sejr på fire mål over Italien for at ende over Ungarn. Holland har i øvrigt kvalificeret sig, så det taler for ungarernes chance for at hente point i den kamp.

Rumænien: Skal Ungarn ende på 2.-pladsen kræver det, at Rumænien ikke vinder sine sidste to kampe. De har lige nu 10 point i toerregnskabet, og de skal møde gruppens to dårligste hold, Estland og Andorra. Den stensikre sejr over Andorra tæller ikke i toerregnskabet, men bliver den tocifret eller deromkring, kan de - hvis de kun får et point mod Estland - ende á point med Ungarn, men med en bedre målscore. Men i toerregnskabet vil de kun have 11 point og altså ende under Danmark.

Begge ovenstående scenarier forudsætter, at Tyrkiet ikke vinder sine sidste to kampe over Holland (ude) og Estland (hjemme). I så fald vil tyrkerne gå direkte videre til playoff-kampene.

Toer-stillingen ser lige nu sådan ud: (i de grupper, hvor der er seks hold, tæller pointene opnået mod gruppens svageste mandskab ikke med)

1. Frankrig: 14 point
2. Grækenland: 13 point
3. Island: 13 point
4. Ukraine: 12 point
5. Portugal: 11 point
6. Sverige: 11 point
7. Kroatien: 11 point
8. Ungarn: 11 point

9: Bulgarien 7 point